Ekonomik krizde sezona veda

MHP destekli AKP iktidarı ne yaparsa yapsın, ülkeyi ekonomik krizden kurtaramıyor. Büyük umutlarla getirilen Mehmet Şimşek de, soruna çare olamıyor. Çünkü AKP içinde aklı başında, sağ duyu sahibi insanlar da dahil, kimse krizin asıl nedeninin sarayda oturan, “tek adam” rejiminde ısrar eden Tayyip Erdoğan ve şürekası olduğunu açıkça ifade etmekten kaçınıyor. Sürekli top çevriliyor. Oysa maç 31 Mart’ta bitti. Hala maçı oynamakta ısrar eden AKP, çevrilen topun yüzeyinin de iyice inceldiğinin ve bir gün hiç beklemedikleri anda patlayacağının ya farkında değiller, ya da farkına varmak istemiyorlar.


Ekonomik buhran hayatın her alanında, bir avuç zümre dışında, toplumun her katmanında kendisini her geçen gün iyiden iyiye hissettiriyor. Normal şartlar altında bile, öncelikler arasında son sıralarda kendine yer bulan kültür sanat hayatı, kriz ortamında neredeyse insanların hayatından çıkmış durumda. Erdoğan’ın koltuğunu koruması için ekonomi bilimine aykırı uygulamalar, ülkede “orta sınıf” diye bir kesim bırakmadı. Oysa “orta sınıf”, kültür-sanat hayatının lokomotifiydi. Yılların galericileri, ressamları ile konuştuğunuzda, 20-25 yıl önce “orta sınıf”a mensup insanların nasıl resim aldıklarını, sanatın her alanındaki aktivitelere bütçelerinden para ayırdıklarını, bugün adeta masal dinler gibi dinlersiniz.

Öncelik hayatta kalmak

“Instagram” üzerinden yapılan müzayedelere baktığınızda, son dönemde katılanların çoğunun sadece izleyici olduğunu kısa sürede anlarsınız. Mayıs sonunda İstanbul’da bu yıl dördüncüsü yapılan Artcontact Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’nın, hiç beklenileni veremediğini katılımcı galeriler ve ressamlardan bizzat dinledim. Kriz ortamında elbette insanların önceliği, hayatta kalmak için alabilecekleri miktarda gıda ürünleri, barınma ve çocuklarının eğitimi olur. Kimse kimseyi kandırmasın. Özellikle resim dünyasının, birkaç ünlü ismin eserleri etrafında döndüğünü, bu sektörü biraz bilen herkes farkında.


Bodrum modası

Eğitim hayatında bu hafta sonu başlayacak tatil ve ardından Kurban Bayramı ile birlikte kültür-sanat hayatı da yaz dönemine geçiş yapacak. Gelen duyurulardan, İstanbul, Ankara gibi büyük kentlerdeki etkinliklerin, birkaç yıldır moda olduğu gibi bu yıl da Bodrum ve civarına kayacağı anlaşılıyor. Bana şimdiye kadar gelen duyurulara göre, Barselona merkezli dünyaca ünlü Villa del Arte Galerisi bu yaz boyunca Bodrum’da olacak. Devrim Erbil’in “Yatay Derinlik” sergisi 15 Haziran’da Bodrum’daki Maji Art Gallery’de açılacak. Armoni Sanat Galerisi ile Platform A da yaz boyunca, Bodrum’da Güvercinlik, Turgutreis ve Akyarlar’da üç ayrı otelde sergi düzenleyecek.

gurbuz-eksioglu.jpg
Gürbüz Ekşioğlu

Hatay’ı unutma

Yaz sezonu nedeniyle ben de yazılara Ekim ortasına kadar ara veriyorum. Arada çok önemli bir etkinlik olursa bunu sizlerle paylaşırım. Son bir ricam olacak: 6 Şubat depreminde her şeylerini kaybeden Hatay Senfoni Orkestrası Kültür ve Sanat Derneği’nin ayakta kalabilmesi, faaliyetlerini sürdürebilmesi için ciddi desteğe ihtiyacı var. Bu konuda tüm ayrıntılara www.hataysenfoniorkestrasi.com adresinden ulaşabilirsiniz. Umarım sonbaharda başlayacak yeni sezon, çok daha iyi olur. Tüm zorluklara rağmen enseyi karartmayın ve değişime inanın. İyi bayramlar, iyi tatiller.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Ergan Arşivi