Barışcan İğrek

Barışcan İğrek

Beşiktaş kupayı hak etti

2023-2024 sezonunda Trendyol Süper Lig’i şampiyon olarak tamamlayan Galatasaray ile 2023-2024 sezonunda Ziraat Türkiye Kupası’nı müzesine götüren Beşiktaş, Süper Kupa finalinde karşı karşıya geldi.

Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanan karşılaşmada rakibine oranla çok üstün bir performans ortaya koyan Beşiktaş, ezeli rakibi Galatasaray’ı 23.saniyede Ciro Immobile, 53.dakikada Jonas Svensson, 81.dakikada Ciro Immobile, 90+1.dakikada Rafa Silva ve 90+2.dakikada Mustafa Hekimoğlu’nun attığı gollerle 5-0 mağlup ederek Süper Kupa’nın sahibi oldu.

Karşılaşmanın henüz 23.saniyesinde Ciro Immobile’nin attığı golle 1-0 öne geçti Beşiktaş. Bu golde, Galatasaray stoperi Victor Nelsson’un çok büyük bir hatası bulunuyor. Galatasaray savunmasının arkasına atılan topu Nelsson ıskalamasa, o top Immobile’ye gelmeyecekti. Belli ki, böylesine büyük bir maça mental olarak iyi hazırlanamamış Nelsson.

Immobile’nin attığı golün ardından Galatasaray’ın 12.dakikada Mauro Icardi ve 14.dakikada Kerem Aktürkoğlu ile bulduğu goller ofsayt gerekçesiyle iptal edildi.

53. dakikada, sağ bek Jonas Svensson’un ayağından gelen golle birlikte skoru 2-0’a getirdi Beşiktaş. Bir sağ bek oyuncusunun rakip ceza sahası içinden topa vurarak gol atması, o oyuncunun hücuma çok büyük bir destek sağladığını gösterir. O yüzden, Svensson’un attığı bu golü önemsiyorum.

81.dakikada Gedson Fernandes ile kazanılan penaltıyı Ciro Immobile gole çevirdi ve skor 3-0’a geldi.

87.dakikada Galatasaray stoperi Victor Nelsson’un kırmızı kart görmesiyle birlikte oyunun kontrolünü eline alan Beşiktaş, 90+1.dakikada Rafa Silva ve 90+2.dakikada genç santrafor Mustafa Hekimoğlu’nun ayağından gelen gollerle skoru 5-0’a getirdi.

Ezeli rakibi Galatasaray’ı 5-0 gibi ağır bir sonuçla mağlup eden Beşiktaş, Süper Kupa’yı üçüncü kez müzesine götürdü.

Takım değerlendirmelerine geçecek olursak...

2023-2024 sezonunu Trendyol Süper Lig şampiyonu olarak tamamlayan Galatasaray, Beşiktaş karşısında beklentilerin çok uzağında bir görüntü ortaya koydu. Oyunun hiçbir bölümünde varlığını hissettiremeyen bir takım vardı sahada. Hücumda üretkenlik sağlayamadılar. Santrafor İcardi’ye pozisyon hazırlamaları ve hücum hattına dinamizm kazandırmaları gereken Dries Mertens, Kerem Aktürkoğlu ve Hakim Ziyech oldukça vasat bir performans sergilediler. Buna ek olarak, takımın en önemli stoperlerinden biri olan Victor Nelsson’un yaptığı akıl almaz hatalar da ortaya çıkınca böylesine ağır bir mağlubiyet kaçınılmaz oldu.

Beşiktaş’ın ortaya koyduğu performansı göz önüne alacak olursak..

Galatasaray karşısında istekli ve tempolu bir Beşiktaş izledik. Sezon başında kadroya katılan, “yıldız” statüsüne sahip olan futbolculardan Gabriel Paulista, Rafa Silva ve Ciro Immobile, siyah beyazlı forma ile ilk resmi maçlarına çıktılar. Rafa Silva ve Immobile’nin, Beşiktaş’ın hücum kalitesini arttırdığını net bir şekilde gördük. Stoper Gabriel Paulista‘nın ise savunmada yaptığı soğukkanlı müdahaleler dikkatimi çekti. Üç yeni transferin de takıma uyum sağladığını gözlemledim.

Galatasaray karşısında Beşiktaş takımında “olumsuz” anlamda gözüme çarpan isim Al Musrati oldu. Özellikle ikinci yarıda çok basit top kayıpları yaptı. Mücadeleci futbolu, attığı uzun paslar ve hücuma yaptığı katkı ile takımına katkı sağlayan bir isim. Yaptığı top kayıplarını da en az seviyeye indirgerse takımına daha yararlı olacağını düşünüyorum.

Bu sezon, Trendyol Süper Lig’de şampiyonluk yarışını son haftaya kadar sürdürecektir Beşiktaş. Ancak, mevcut kadroya en az 4 transfer daha yapılmalı. Bana göre, takviye yapılması gereken bölgeler arasında sol stoper, sol bek ve kanat mevkileri yer alıyor. Spor yazarlarından bazıları, sağ bek bölgesine de transfer yapılması gerektiğini belirtiyor. Ancak mevcut sağ bek Svensson, kritik maçlarda gayet iyi performanslar sergiliyor. Bu performansını istikrarlı hale getirmesi durumunda Norveçli sağ bek ile devam edilmesinin daha mantıklı olabileceğini düşünüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barışcan İğrek Arşivi