Barışcan İğrek

Barışcan İğrek

Wilbekin’in sakatlığı Fenerbahçe Beko’yu etkileyecek

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde 2024-2025 sezonu start aldı. Ligimizin iki “doğal” şampiyonluk adayı konumundaki Fenerbahçe Beko ile Anadolu Efes, yaptıkları iddialı transferlerle güçlerine güç kattılar.

Geçtiğimiz sezon Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’ni şampiyon olarak tamamlayan, Euroleague’de de Final-Four’a kalma başarısı gösteren Fenerbahçe Beko, bu sezon da elde ettiği başarılara yenilerini eklemek adına kaliteli bir kadro oluşturdu.

Fenerbahçe Beko için yaz transfer dönemi oldukça dinamik bir atmosferde geçti. Şampiyon kadronun oyun kurucuları Nick Calathes ve Yam Madar ile yollar ayrıldı. Pivot oyuncusu Giorgos Papagiannis de takımdan ayrılan bir diğer isim oldu.

Tecrübeli oyun kurucu Nick Calathes’in takımdan ayrılmasının ardından oyun kurucu rotasyonuna Letonya Milli takımının oyun kurucusu Arturs Zagars dahil edildi. Açıkçası, Zagars hamlesine biraz şaşırdım. Nick Calathes gibi fark yaratan bir gard takımdan ayrılıyorsa, en az Calathes kadar tecrübeli bir gard tercih edilmeliydi. Elbette ki Zagars’ın da olumlu özellikleri vardır ama henüz gelişmekte olan bir oyuncu. Riskli bir transfer hamlesi olduğunu düşünüyorum.

Oyun kurucu bölgesinden konu açılmışken, sağ diz ön çapraz bağının yırtılması nedeniyle sezonu kapatan Scottie Wilbekin’den bahsetmemek olmaz. Fenerbahçe Beko için çok önemli bir kayıp. Karşılaşmaların belirli bölümlerinde attığı inanılmaz üçlüklerle takımının skor yükünü üstlenen isimlerden biriydi. Yokluğu hissedilecektir.

Fenerbahçe Beko’nun yeni transferleri arasında “olumlu” anlamda gözüme iki isim çarpıyor. Şutör gard pozisyonunda oynayan Wade Baldwin ile kısa ve uzun forvet pozisyonlarında oynayan Bonzie Colson...

Özellikle Bonzie Colson, Pınar Karşıyaka forması giydiği yıllardan bu yana takip ettiğim bir isim. Çok beğendiğim bir oyuncudur. Takımına büyük bir enerji katar. Ritmini yakaladığı zaman her noktadan, art arda üç sayılık isabet bulabilen bir skorer... Sarı Lacivertlilere büyük katkı sağlayacaktır.

Scottie Wilbekin’in beklenmedik sakatlığı nedeniyle oyun kurucu bölgesinde oluşan “ufak çaplı” krizi tolere edebilirlerse Fenerbahçe Beko’nun mücadele ettiği bütün kulvarlarda “her sezon olduğu gibi “ zirveyi zorlayacağını düşünüyorum.

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nin bir diğer güçlü ekibi Anadolu Efes’e dönecek olursak...

Anadolu Efes, geçtiğimiz sezonun ortalarında Erdem Can’dan boşalan koçluk görevine getirdiği Tomislav Mijatovic ile iki yıllık yeni sözleşme imzaladı. Doğru bir hamle olduğunu düşünüyorum. Koç Tomislav Mijatovic, Erdem Can döneminde vasat bir görüntü ortaya koyan Anadolu Efes’i -bir nebze- de olsa toparlayarak Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi Play Off’larında finale taşıdı. İddia ediyorum, oynanan vasat basketbol devam etseydi Play Off finali bile hayal olabilirdi. Yeni sezona farklı bir koç ile başlansaydı Anadolu Efes açısından zaman kaybı olabilirdi.

Darius Thompson, Shane Larkin, Elijah Bryant, Rodrigue Beaubois, Derek Willis, Daniel Oturu gibi kaliteli yabancı oyuncularını kadrosunda tutmayı başardı Anadolu Efes. Özellikle, Elijah Bryant ve Rodrigue Beaubois’in takımda kalmasını çok ama çok önemsiyorum. İki oyuncu da takımları sıkıştığı zaman devreye girebilen ve gerekli skor katkısını sağlayabilen isimler.

Yeni sezonda, Anadolu Efes açısından en avantajlı gördüğüm bölgelerden biri pivot pozisyonu olacak. Pivot rotasyonunu oluşturacak yabancı isimler Daniel Oturu ve Vincent Yann Poirier...

Daniel Oturu, geçtiğimiz sezon da Anadolu Efes formasını terleten bir isim. Tomislav Mijatovic’in başantrenörlük koltuğuna oturmasının ardından performansı artan oyunculardan bir tanesi. Atletik, mücadeleci, ribaundlarda etkili bir pota altı oyuncusu.

Pivot rotasyonunun bir diğer opsiyonu Vincent Yann Poirier ise Real Madrid formasıyla izlediğimiz bir oyuncu. Güçlü fiziği ile dikkat çeken bir isim. Etkili smaçlarıyla “gözümüzün pasını silen” bir pivot. Kısacası, Anadolu Efes’in pota altı “emin ellerde” diyebiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barışcan İğrek Arşivi