Emre Özpeynirci
Avrupa’yı istila etmeye değil cankurtaran olmaya geldik!
4 yıl aranın ardından dün basın günüyle kapılarını açan ‘Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı, eski şaşalı günlerinden uzak, çok sönük bir şekilde başladı. BYD, SAIC ve Renault Grubu olmasa açılması mümkün olmayan fuarın gündeminde yine Çinliler vardı. Çinli yetkililer Avrupa’yı istila etmediklerini tam tersine elektrik araç konusunda geleneksel markalar için ‘cankurtaran’ görevi üstlendiklerini söylüyor.
En son 2019 yılında düzenlenen, 2020 yılında ise pandemi nedeniyle son dakika iptal edilen edilen Cenevre Otomobil Fuarı, dün yeniden uluslararası otomobil fuarları takvimine geri dönerek 91. kez kapılarını açtı. 4 yıl aradan sonra açılan ve otomobil severlerin 3 Mart’a kadar ziyaret edebileceği Avrupa’nın bu en büyük fuarına bu yıl ne yazık ki, ne Almanlar, ne Koreliler, ne Japonlar, ne de bünyesinde 15 marka bulunduran Stellantis Grubu katılmadı. Fuarda sadece Çinli BYD ve SAIC ile Avrupa’yı temsilen Renault Grubu’nun hakkını verdiğini, Isuzu, Lucid, Pininfarina, Silence, Microline’ın da küçük de olsa katılan diğer markalar olarak yer aldığını gördük.
YA ÇİNLİLER DE OLMASAYDI
Düşünün 2019'da 110 bin metrekare alanda 150 markanın 151 dünya prömiyerine karşılık bu yıl fuarda sadece 15 modelin dünya ve Avrupa lansmanı gerçekleşti. İşin daha ilginç tarafı 5 yıl önce 602 bin kişinin ziyaret ettiği fuara bu yıl en fazla 200 bin kişinin gelmesi bekleniyor ki o da açıkçası iyi niyetli bir temenni. Geçmişin o şaşalı ve görkemli günlerinden çok uzak olan fuarda açıkçası Çinli 2 grup 5 markasıyla tam bir gövde gösterisi yapmasıydı ne olacaktı kim bilir? Yani düşünün o zaman ismi Cenevre değil Renault fuarı olarak değişebilirdi.
İSTİLADAN HOŞLANMIYORLAR
Ama herşeye ragmen mevcut markaların önem verdiği, boş alanların da süper spor otomobiller ve klasik otomobillerle doldurulduğu fuarda gündem yine Çinlilerdi. Fuarda görüştüğümüz Çinli yetkililer, ‘İstila’ kelimesinden hoşlanmadıklarını belirterek, “Biz hiçbir yeri istila etmiyoruz. Elektrikli araçlar konusundaki tecrübemizle, alt yapımızla ve batarya gücümüzle Avrupalı otomotiv devlerine destek oluyoruz. Avrupa Birliği’nin (AB) emisyon sınırlaması sonrası yüzyıllık alışkanlıklarını bir tarafa koyarak, hızlı bir şekilde elektrikli araç üretmek zorunda kalan otomotiv markaları, Çinliler olmasaydı bu kadar hızlı bir şekilde bu modelleri devreye sokamazlardı. Çin’deki tecrübemiz ve üretimimizle adeta Avrupalı markaların cankurtaranı olduk” açıklamasını yaptılar.
‘Başkan İstanbul’a geldi ilk hibriti önce bize verdi’
Çin’den ithal edilen elektrikli otomobillere karşı önce ek vergi ve ardından da 20 servis şartı sunan tebliğe ragmen BYD’nin Türkiye’den vazgeçmediğini ve pazara çok inandığını söyleyen BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun’le Cenevre fuarında konuştuk. BYD’nin kurucusu ve dünya başkanı Wang Chuanfu’nun 12 Aralık’ta 12 kişilik ekibiyle birlikte sessiz sedasız İstanbul’a geldiğini hatırlatarak, “Hem tebliğin detaylarını dinlemek hem de pazarı yerinde görmek için 2 günlüğüne bizi ziyaret ettiler. Bu Türkiye’ye verdiği önemi de gösteriyor. Bu görüşmeler sonrasında Seal U’nun Avrupa’da satılmayan şarjlı hibrit modelini hızlı bir şekilde üretime sokup, bize vermeye karar verdiler. Ayrıca her konuda destek vereceklerinin de altını çizdiler. Bu sayede Seal U DM-i’yi Avrupa’dan çok önce, nisan gibi Türkiye’ye getireceğiz” dedi.
YATIRIM DA GÜNDEMİNDE
BYD’nin Macaristan’da fabrika kuracağını ama bunun tek fabrika olmayacağını da söyleyen Ergün, “Başkan Türkiye’de yatırıma da çok sıcak bakıyor. Zaten İstanbul ziyaretinin ardından Çin’e döndüğünde Sanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın kendisini ziyarat ettiğini ve yatırımı konuştuklarını da duyduk. Kesin bir durum yok ama neden olmasın” yorumunu yaptı.
1080 km menzil sunuyor
Şarj edilebilir hibrit model olan Seal U DM-i, dört silindirli 72kW’lık 1.5 litrelik benzinli motoru, 145 kW’lık elektrikli motorla buluşturuyor. WLTP ölçümlerine göre ortalama 80 kilometre şehir içinde ise 110 km elektrikli menzil sunan model içten yanmalı olarak kombine edildiğinde 1080 km menzile ulaşıyor. Ayrıca Seal U DM-i’nin bataryası sektörde bir ilk olarak 18 kW DC hızlı şarjı de destekliyor.
Tank gibi SUV fuarın yıldızı
DÜNYANIN en büyük elektrikli otomobil üreticisi olan Çinli BYD, Cenevre fuarında hem yeni modelleri hem de 2 yeni markasının tanıtımını yaptı. Avrupa’da ilk kez satışa sunacağı şarj edilebilir hibrit (PHEV) modeli Seal U DM-i’nin prömiyerini yapan Çinli marka ayrıca elektrikli 4 çeker SUV modeli Tang’ı da vitrine çıkardı. BYD, fuarda ayrıca 2 premium markası Yangwang ile Denza’yı da tanıtırken, Yangwang’ın U8 isimli SUV modeli, Denza’nın ise lüks minivan modeli D9 ile lüks SUV’u N7’yi sergiledi. 1100 beygir gücüne sahip elektrikli devasa SUV olan U8, 3 saniyede 0’dan 100 km hıza çıkıyor. Patlak lastikle 120 km hızda gidebilen, dört elektrik motoru sayesinde 360 derece tank dönüşü ve yengeç moduna sahip model fuarın yıldızı oldu. Avrupa ve Türkiye’ye gelip gelmeyeceği ise henüz belli değil.
En küçük MG temmuzda geliyor
Çinli SAIC’in bünyesindeki İngiliz kökenli MG'nin Cenevre'de tanıttığı küçük sınıfta yer alan modeli MG3, temmuz ayında Türkiye’de satışa sunulacak. 192 beygir gücünde 1.5 litre 4 silindirli motor ve elektrik motoruna sahip tam hibrit model 250 Nm tork sunuyor. MG3, Avrupa'da Bursa’da üretilen Clio E-Tech'e rakip olarak gösteriliyor.
Elektrikli Renault 5 2025 başı Türkiye’de
CENEVRE fuarının yıldızlarından Renault, ikonik modeli R5’in yeni nesil elektrikli versiyonunu ilk kez Cenevre’de tanıttı. 52 kWh’e kadar bataryasıyla 400 km'ye kadar menzil sunan yeni nesil ulaşılabilir küçük elektrikli modelin Avrupa’da 25 bin Euro’nun altında fiyatla satılması hedefleniyor. Hem renkleri hem de tasarım özellikleriyle beğeni toplayan model Türkiye’ye ise 2025 yılının ilk çeyreğinde gelecek.
Elektrikli Scenic birinci Adapazarlı C-HR sonuncu
‘AVRUPA’da Yılın Otomobili 2024’ (COTY) yarışmasının sonucu dün Cenevre'de açıklandı. Bu yıl son çeyrekte Türkiye’de satışa sunulacak elektrikli yeni Scenic'in birinci olduğu yarışmada, BMW 5 Serisi ikinci, Peugeot 3008 ise üçüncü oldu. Dördüncü sırada Kia EV9, beşinci sırada Volvo EX30, 6'ncı sırada ise BYD Seal yer aldı. Türkiye'de üretilen Toyota C-HR ise jüri üyelerinin oylarıyla son sırada kaldı.
Avrupa’da olmayacak Türkiye’ye özel gelecek
MG'nın 2025 yılı başında Türkiye'ye gelecek sportif fastback görünümlü sedan modeli MG7, Cenevre'de yer aldı. 188 bg gücünde 1.5 lt benzinli motora sahip modelin, Çin’de tanıtıldıktan sonra özellikle sosyal medyada Türklerin yoğun talebi sonrası ülkemiz için devreye girmesine karar verildi.