Eda Yılmayan
EBA ÇÖKTÜ BAKAN “TALEP ÇOK” DEDİ
Geçtiğimiz Mart ayından bu yana hayatımıza giren EBA sisteminde sorunlar bitmiyor. 21 Eylül Pazartesi günü ekran karşısında ders başı yapan öğrenciler “Çok Kalabalık” uyarısıyla karşılaştı. Milli Eğitim Bakanı sistemin çökmesini “Talep çok, dünyanın büyük şirketlerinde de bu olabiliyor” diye açıkladı.
2020-2021 eğitim öğretim dönemi 31 Ağustos’ta uzaktan telafi eğitimiyle başlamıştı. Milyonlarca öğrenci 21 Eylül Pazartesi günü canlı derslere başlayacakken Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemi çöktü, öğrenci ve öğretmenler sisteme giremedi. “Çok Kalabalık” uyarısıyla karşılaşan kullanıcılara “İsterseniz hazırladığımız Eğitim Takvimi’nden günün önerilerine bakabilirsiniz” önerisi yapıldı.
Sistemin çökmesiyle ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sorunun çözülmesi için çalışmaların devam ettiğini, talepte bir yoğunluk olduğu için bu sorunun yaşandığını söyledi. Ekran karşısında bekleyen öğrenci ve veliler ise tepkili. Bunca zamandır gerekli alt yapı düzenlemelerinin sağlanmamasından şikayetçi olan aileler #EBACanlıDers etiketiyle sosyal medyada paylaşımlarda bulundu. Milli Eğitim Bakanı ise EBA’daki yoğunluğun kendileri için olumlu bir haber olduğunu, çünkü inanılmaz bir talep olduğunu açıkladı. Dünyanın çok büyük sitelerinde de kimi zaman duraksamalar olduğunu belirten bakana, veliler sisteme kaç öğrencinin giriş yapacağının bilindiğini, gerekli teknik alt yapının neden sağlanmadığını sordular.
“KAÇ KİŞİNİN EBA’YA GİRECEĞİ BELLİYDİ”
Konuyla ilgili görüştüğümüz Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Cem Say sisteme giriş yapacak öğrenci sayısının bilinmemesinin mümkün olmadığını belirtti. “Maalesef ülkemizde bilgisayarı olmadığı için sisteme giremeyen öğrenciler var. O da ayrı bir tartışma konusu, bir utanç. Aradan geçen bunca zamandır bu işin böyle olacağı belliydi. Kaç kişinin bilgisayarı var, kaç kişi televizyondan dersleri takip edecek gibi soruların sorulup, Milli Eğitim’in görevlendireceği öğretmenler tarafından bu tespit edilebilirdi, yapılmadı. Bütün öğrenciler desteklenmeliydi. Bu veri Milli Eğitim Bakanlığı adını taşıyan bir kurumun bilmeyi becerebileceği bir soru. Mart ayından beri bu veriyi elde edebilirlerdi, herkesin aynı saatte bağlanması gerekmeyebilir, saatler kaydırılabilir. Bu bir mazeret değil, dünyada çok daha fazla kişinin aynı anda bağlandığı platformlar var.”
“SINIF TEKRARI YAPILMALI”
Eğitimde seferberlik çağrısında bulunan daha önce Gazete Pencere’ye konuşan ODTÜ Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Yıldırım ise öğrenciler arasında oluşan eşitsizliğe dikkat çekmişti. Yıldırım tüm öğrencilerin sınıf tekrarı yapmasından yana. “-mış gibi yapmamalıyız. Anadolu’daki çoğu fakir çocuğun umudu bu eğitime bağlı. Diğer çocukların evine hoca geliyor, bilgisayarı var. Bu çocuklarla diğer çocuklar arasında eğitim ve erişim kalitesi anlamında farklılıklar var. Bunu gücü yetmeyene ödetmememiz gerekiyor.“