Nuray Babacan
Deprem paketi açılıyor
Hükümet, yerel seçimler öncesinde deprem illerinde yapılacak konutlarla ilgili paket açıklayacak. Genel çerçeveye göre, kendi arsasına konut yapmak isteyen depremzedelere yüzde 40 hibeli, kalanı kredili konut yapma projesi hazırlanıyor. Konutlar yerel seçimlere yetişmese bile açıklanacak deprem paketi, kampanyanın bir aracı olarak kullanılacak. "5 kattan fazla izin verilmeme" kararının uygulanıp uygulanmayacağı merak ediliyor.
Bakanlar Kurulu sunumu
Edinilen bilgiye göre, son bakanlar kurulu toplantısında deprem konutlarının nasıl projelendirileceğine ilişkin sunum yapıldı. Yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesindeki yeniden inşaat sürecine ilişkin formülleri anlattı. Buna göre, TOKİ’nin rezerv alanlarına yapacağı deprem konutlarının yanı sıra vatandaşın kendi arsası üzerine bireysel olarak ev yapabilmesi için yeni öneriler devreye girecek.
Kendileri yaptıracaklar
Projeye göre, vatandaşa iki tercih sunulacak. Yıkılan evinin yerine yeniden ev yapmak istiyorsa, apartman malikleri ortak karar alacak. Zemin etüdü yapılarak, inşaat yapılmasına uygunsa devlet desteğiyle konut yapılacak. Bir dairenin maliyetinin yüzde 40’nın hibe yoluyla devlet tarafından karşılanması, kalan kısmının ise vatandaşın kredi kullanarak uygun koşullarda borçlanması sağlanacak.
Malikler nasıl anlaşacak?
Vatandaşlar kendi müteahhitini seçebilecek ama her türlü kontrol, denetimi devlet yapacak. Yıkılan evler 10 katlı olsa bile yeni yapılacak binalar 4 veya 5 katı geçmeyecek. Bu nedenle maliklerin aralarında anlaşması şart olacak. Arsa müsaitse yatay olarak bina genişletilecek.
Ya da TOKİ Konutları
Diğer formül deprem konutları olacak. Vatandaşın arsası üzerinde ev yapılması mümkün değilse, "kötü zemin, sıvılaşma ve fay hattı" sorunu varsa bu durumda yıkılan yere ev yapılması mümkün olmayacak. Vatandaş hak sahibi olarak TOKİ’nin yapacağı deprem evlerinden verilecek. Fay hattı dışında, yapı yasağı getirecek yerler arasında dere ve nehir yatakları, sel riski olan yerlerde sayılacak. Ticaret ve sanayi odalarıyla, sektör temsilcileriyle, müteahhitlik gruplarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla konuşularak yerinde dönüşüm için görüş alınacak.