AKP’de aşçı kalmamış! Plan: Erken seçim değil, erkene alınmış seçim

İktidar Partisi’ndeki ataletin ve toplumdan kopuk siyasetin sona erip ermeyeceği kulislerin en çok konuşulan konusu. “Partide herkes vitrin olmaya çalışırken, mutfakta yemeği yapan, soğanı patatesi doğrayan kimse kalmadı. Aslolanın mutfak olduğu unutuldu” değerlendirmesi dikkat çekici. Partililere göre erken seçim değil, erkene alınmış seçim planlanıyor.

AKP yönetimi, kongre süreci nedeniyle yaz boyunca toplantılar yaptı. Partinin yaşadığı sorunlar, milletvekillerinin saha gözlemleri dinlendi. Bunun dışında, eski milletvekilleri parti grubu tarafından Ankara’da gruplar halinde ağırlanarak, seçim bölgelerinin nabzı tutulmaya çalışıldı. Birbirinden ilginç saptamaları buraya taşıdık;

“*…Son yıllarda, yenilenme ve yeni insan kaynağı yaratılmasıyla ilgili süreç, maalesef iyi yönetilemedi. Herkes vitrin olmaya çalışırken, mutfakta yemeği yapan, soğanı patatesi doğrayan kimse kalmadı. Aslolanın mutfak olduğu unutuldu. Topluma umut verecek projeler üretilmeyince, refleksler yavaşladı, atalet oluştu. Hastalıkların teşhisi doğru yapılamadı.

*Seçmen her yerde “Adalet duygusu zedelendi, bunu düzelt” diyor. Bu ekonomiyle birlikte en önemli başlık. Bu konuda acil adımlar atmalıyız. Taban bize “Aktörlerini değiştir, seçimlerden sonra söz verdiğiniz değişimi yapın” diyor. Bize mesafe koyan, başka partiye giden veya kararsız olan seçmeni ancak değişimle geri döndürebiliriz.

*Partinin durumunda 6 ay önceye göre olumlu anlamda kıpırdanma var. Bunu iyi değerlendirmek gerekir. Bize yönelik öfke azalıyor. Türkiye’nin etrafı ateş çemberi, vatandaş bunu görüyor. Ekonomide yavaş da olsa iyileşme başladı. Vatandaş, “Ekonomiyi düzeltirsen sana geri dönmeyi düşünürüm” noktasında…”

*Partililer, erken seçim konusunda ise aceleci değil. Cumhurbaşkanının 2028’e kadar seçim planı olmadığı, yeniden aday olmak için birkaç ay öne alınmış seçim planlandığı iddia ediliyor. AKP’lilere göre “erkene alınmış” seçimden başka bir olasılık yok. “Çünkü bize seçim kaybettiren gerekçelerin hiçbiri ortadan kalkmadı. Ekonomi bunun büyük bölümü olsa da tek neden değil, yanlış politikalardan kaynaklanan sorunlar giderilmeden seçim olmaz” yorumları yapıyorlar.

*Cumhurbaşkanının çevresini saran tecrübesiz isimlerin deneyimli kadroları tasfiye etme amacı güttüklerine ilişkin değerlendirmeler de var. Bunlar arasında “Hepsi birilerinin yakını olan bu kadro, yanlış bir strateji uyguluyor. Tarihinde ilk kez muhafazakar seçmen CHP’ye oy verdi. Taban çözülüyor. Tarihi bir kırılma yaşandı. Bunu okuyabildiklerini sanmıyorum” diyenlerin yorumları ilginç.

*Kongre öncesinde atamalarla yapılan değişiklikler tepki çekmeye devam ediyor. Tabanda yarışa izin verilmemesi eleştiriliyor. Parti kurmayları ise ilçe yönetimlerinden il yönetimlerine kadar çok geniş tabanlı değişim yapılacağı iddiasını dile getiriliyor. Bunun sonucu olarak hem MKYK’da hem de parti vitrini olan MYK da köklü değişim yapılacağı savunuluyor. Kabine de bu değişimden nasibini alacak. Şimdiden isimler konuşulmaya başlandı.

Partide değişim konusunda umudunu kaybedenler kadar umudunu koruyanlar da var. Süreç, kimin haklı çıkacağını gösterecek…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi