Bakımı en kolay çiçekler arasında yer alıyor. Kaktüs peki daha hızlı nasıl uzar? İşte kaktüsü uzatan yöntem

Bakımı en kolay çiçekler arasında yer alıyor. Kaktüs peki daha hızlı nasıl uzar? İşte kaktüsü uzatan yöntem
Evde kaktüs bakarken bilmeniz gerekenler. Kaktüs bu tüyolarla çok daha hızlı büyüyor

Bu bakım önerilerini uygulayarak kaktüsünüzün daha hızlı uzamasını sağlayabilir ve sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olabilirsiniz.

Kaktüsler genellikle yavaş büyüyen bitkilerdir, ancak bazı yöntemlerle büyümelerini hızlandırabilirsiniz. Kaktüsü daha hızlı uzatmanın bazı bakım önerileri şunlardır:

KAKTÜS BAKIMIYLA İLGİLİ BİLMENİZ GEREKENLER

Saksı seçimi;

Kil saksı: Kilden yapılan saksılar, toprağın nem seviyesini dengeler ve fazla suyun emilmesini sağlar. Bu yüzden kaktüsler için idealdir. Ayrıca diğerlerine göre daha ucuz olduğu için de tercih edilebilir.
Plastik saksı: Çeşitli renk ve desenlere sahip olan plastik saksılar, uzun ömürlüdür. Özellikle iç mekandaki ev bitkileri için tercih edilir.


Ahşap saksı: Kaktüsü dış mekanda yetiştirmeyi düşünüyorsanız, ahşap saksılar dayanıklı bir performans gösterecektir. Aynı zamanda topraktaki fazla suyun emilmesini de sağlar. Fakat bir süre sonra çürüme eğilimi gösterebilir.


Saksı seçimine karar verdikten sonra boyutlarına bakmanız gerekir. Kaktüsün ana gövdesi ve saksının kenarı arasında 2 cm'lik boşluk bulunması gerekir. Ayrıca saksı derinliği 5-6 cm boşluklu olmalıdır.

Toprak seçimi: Kaktüs için, drenajı iyi ve besin değeri bakımından zengin topraklar tercih edilmelidir. Toprak iyi drene edilmezse, kökler çürür ve böcek istilası gibi durumlarla karşılaşılabilir. Hızlı kuruyan organik topraklarla inorganik toprakları da karıştırabilirsiniz. Drenajı yüksek topraklarda genelde kum tercih edilir. Ancak çakıl veya granit de kullanabilirsiniz. Toprağın bileşenlerini artırmak için Hindistan cevizi torfu da ekleyebilirsiniz.


Sulama: Sıcak mevsimlerde kaktüsler haftada bir kez olacak şekilde sulanmalıdır. Toprak iyice sulandıktan sonra, fazla suyun akmasına izin verilmelidir. Aksi halde toprak kökte birikerek çürümeyi tetikleyebilir. Yeniden sulama yapmadan önce, toprağın kuruduğundan emin olun. Sonbahar ve kış aylarında bitkiyi biraz dinlendirebilirsiniz. Sulama işleminden önce toprağın tamamen kuruduğundan emin olun. Soğuk havalarda, sulama dönemleri arasında 2-4 hafta boşluk olabilir.

maxresdefault.jpg

Gübre: Kaktüslerin güzel çiçek vermesi ve sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için en iyi gübreyi kullanın. Düşük azotlu, fosfor oranı yükse, suda çözünebilir gübre çeşitlerini tercih edin. Kaktüsü sadece büyüme dönemi olarak bilinen ilkbahar ve yaz aylarında gübreleyin. Aşırı gübreleme, zararlıdır. Bu yüzden 4 litrelik suya, 1 yemek kaşığı gübre ekleyerek sulamayı bu karışımla yapabilirsiniz.


Ortam ve ışık: Kaktüsün iç mekanda büyüyebilmesi ve çiçek açması için yeterli miktarda güneş ışığı almalıdır. Ancak çok fazla güneşe maruz bırakmak, güneş ışığı yanıklarına sebep olabilir. Bu da kaktüsün beyazlaşmasına yol açar. Bu nedenle pencere kenarındaki kaktüsler sık sık döndürülmelidir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar