Akşam sefası açmıyor mu? İşte akşam sefası çiçeğine bakarken bilmeniz gereken bakım sırları

Akşam sefası açmıyor mu? İşte akşam sefası çiçeğine bakarken bilmeniz gereken bakım sırları
Akşam sefası çiçeği en sevilen çiçekler arasında yer alır. Akşam sefası çiçeğine bakarken işte bilmeniz gerekenler

Akşam sefası çiçeğine bakım yaparken bu ipuçlarını dikkate alarak, bitkinizin sağlıklı ve canlı kalmasını sağlayabilirsiniz. Düzenli bakım ile birlikte, bu güzel çiçeği uzun süre boyunca keyifle izleyebilir ve bahçenizin veya iç mekanınızın göz alıcı bir parçası haline getirebilirsiniz.

Akşam sefası çiçeği, zarif ve göz alıcı görünümüyle pek çok bahçe ve iç mekanı süsleyen bir bitkidir. Ancak bu güzel çiçeğin sağlıklı ve canlı kalabilmesi için düzenli bakım gerektirir. İşte akşam sefası çiçeğine bakarken bilmeniz gereken bakım sırları:

Akşam sefası çiçekleri öğleden sonra geç saatlerde ve akşam saatlerinde açtığından onları rahatça görebileceğiniz ve emsalsiz kokularını doya doya içinize çekebileceğiniz, veranda tarzı bir yere dikmeniz en iyisidir. Çiçek tarhlarında ya da evde/balkonda saksıların kümelendiği bir yerde sorunsuzca büyüyen bu bitkiler diğer bitkilerin arasına güzelce karışıp onlarla çok iyi geçinirler.

maxresdefault-001.jpg

Akşam sefası çiçeğinin bakımı son derece basittir. Yaşadığınız bölge fazla yağış almıyorsa bitkilerinizi düzenli olarak sulamalı ve büyüme dönemleri boyunca beslemelisiniz. Bitkilerinizi ayrıca taze ve sağlıklı görünmeleri için az da olsa budamanız gerekir.

Işık


Akşam sefası tam güneşte serpilen bir bitkidir. Bu da, çoğu zaman günde takriben en az altı saat boyunca güneş ışığı alması gerektiği anlamına gelmektedir. Bu bitkiler kısmen gölgeye karşı da toleranslı olsalar bile fazla gölgelik alanlarda uzun ve ince bacaklı bir görünüme kavuşabilir ve pek fazla çiçeklenmezler.

Toprak
Bu bitkiler çok çeşitli toprak tiplerinde büyüyebilirler. Yine de, verimli, tınlı, iyi drene edilmiş bir toprak onlar için ideal olacaktır. Nötr-kısmen asidik toprak pH’ı ise akşam sefasına en uygun değerdir.

Sulama
Bu bitkilerin kuruyup solmalarına izin vermemelisiniz. Topraklarının en üstündeki 2,5-5 santimetrelik kısım kuruduğunda hemen sulama yapmalısınız. Ne var ki, aşırı sulamadan da kaçınmalısınız; zira sulu toprak kök çürümesine neden olabilir. Bitkilerin etrafını malçlamanız topraklarının yeterli derecede nemli olmasına destek olabilir. Saksıda yetiştirilen bitkiler genellikle bahçede yetiştirilenlere kıyasla daha düzenli sulamaya ihtiyaç duyarlar.

Isı ve Nem
Akşam sefası çiçekleri ılıman havalarda coşarlar ve kendileri için belirlenen dayanıklılık kuşaklarının dışında kalan soğuk iklimlerde çoğunlukla tek yıllık olarak yetiştirilirler. Toprakları yeterince nemli kaldığı müddetçe nem bu bitkiler için pek sorun teşkil etmez.

Gübre

İlkbaharda dengeli gübre ile bitkinizi beslemeli ve bu işleme sonbahar gelinceye kadar ayda bir kez olacak şekilde devam etmelisiniz. Ne var ki, toprağınız zaten verimliyse bitkinize yalnızca tek bir ilkbahar döneminde gübre vermeniz yeterli olabilir.

Kaynak: evterapisi.com

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar