Barışcan İğrek

Barışcan İğrek

Santrafor bölgesinde ciddi sıkıntımız var

14 Haziran-14 Temmuz 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılacak olan A Milli Futbol Takımımız, hazırlıklarına bütün hızıyla devam ediyor.

Milli takım teknik direktörü Vincenzo Montella, Türk futbolu açısından büyük önem taşıyan bu turnuva öncesinde çok geniş bir aday kadro açıkladı. Sakatlıkları nedeniyle kadrodan çıkan isimler oldu. Açıklanan bu geniş kadroyu daraltmak amacıyla 2-3 isim daha aday kadrodan ayrılabilir.

Bu yazımda, EURO 2024’e giderken Milli takım kadrosunda sıkıntılı gördüğüm bölgeleri ve uygulanması gereken çözüm yollarını değerlendireceğim.

28c7887413284289b9dbf7076979ff94.jpg

Mevcut kadro yapısında en büyük sıkıntıyı santrafor bölgesinde yaşayacağımızı düşünüyorum. Enes Ünal’ın sakatlanıp aday kadrodan çıkmasının ardından elimizde üç tane santrafor kaldı. Cenk Tosun ve genç golcüler Semih Kılıçsoy ile Bertuğ Yıldırım... Zaman zaman Barış Alper Yılmaz da ileri uçta değerlendiriliyor ama Barış, kanat forvet oynadığı zaman daha verimli oluyor.

Açıkçası, Cenk Tosun’un hangi performans verilerine bakılarak EURO 2024 kadrosuna alındığını anlayamıyorum. Bu sezon, Beşiktaş forması altında oynadığı maçların tamamını izledim. Bildiğimiz Cenk Tosun performansından çok uzak bir görüntüde idi. Fiziksel gücü çok zayıf, bitiricilik noktasında sıkıntılar yaşayan, topu boş kaleye yuvarlamakta bile zorlanan bir performans sergiledi. Santrafor bölgesindeki “tecrübe” eksikliğini gidermek adına Cenk Tosun’un aday kadroya davet edildiğini düşünüyorum.

Bana göre, Avrupa Şampiyonası’nda milli takımımızın birinci santraforu Semih Kılıçsoy olmalıdır. Henüz 18 yaşında olması ve ciddi bir turnuva oynamaması elbette bir handikap ama şu anda kadrodaki en formda santrafor Semih. Bitirici vuruşları çok ama çok iyi. Semih Kılıçsoy’u Ümit Milli Takım'a göndermek yerine kendisini takıma monte etmeye çalışmamız daha doğru bir tercih olacaktır.

Turnuva öncesinde takımımızın canını sıkan bir diğer gelişme de sol stoper pozisyonunda oynayan Çağlar Söyüncü’nün sakatlığı oldu. Sağ bekte Zeki Çelik’in, sağ stoperde Merih Demiral’ın, sol bekte ise Ferdi Kadıoğlu’nun oynamasına kesin gözüyle bakıyorum. Peki, sol stoper bölgesinde Çağlar’ın yokluğunu kim dolduracak? Bana göre, bu bölgede Abdülkerim Bardakçı tek aday. Galatasaray forması ile harika bir sezon geçirdi. Canla başla mücadele eden, ataklara katılan, duran toplardan goller bulabilen bir stoper. İtalya ile oynadığımız hazırlık mücadelesinde, savunma hattının bir diğer önemli ismi Ozan Kabak’ın da sakatlığı nedeniyle aday kadrodan çıkarıldığını düşünürsek Abdülkerim Bardakçı’nın elimizdeki en önemli alternatif stoper olduğunu kabul etmeliyiz.

go2-vftxoaanotg.jpg

Yazımın sonunda, dikkatimi çeken bir detayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yaklaşık 7,5 ay önce milli takımımız 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılmaya hak kazandı. Türk milleti olarak büyük bir gurur yaşadık.

Peki aradan geçen bu 7,5 aylık süre içerisinde futbolcularımızı, bu zorlu turnuvaya motive etmek için neler yapıldı? Futbolseverleri, Süper Lig’in sinir bozucu atmosferinden çıkarıp milli takıma odaklamak için hangi organizasyonlar gerçekleştirildi? Hemen cevap vereyim. Hiçbir şey yapılmadı! Milli takımın “M” harfi bile anılmadı! Böyle bir ilgisizlik karşısında Milli takımdan başarı beklemek “hayalcilik” olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barışcan İğrek Arşivi