Barışcan İğrek

Barışcan İğrek

Oyun kurucu kalitesi şampiyonluk getirdi

Türk basketbolunun iki güçlü temsilcisi olan Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko, Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi Play Off final serisinde karşı karşıya geldi. Anadolu Efes karşısında çok etkili bir basketbol ortaya koyan Fenerbahçe Beko, final serisini 3-1 kazanarak Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde 2023-2024 sezonunu şampiyon olarak tamamladı.

Final serisinin ilk iki maçı, oyunun kontrolünün tamamıyla Fenerbahçe’nin elinde olduğu bir atmosferde oynandı. Hücumda ve savunmada tam konsantrasyon ile oynadılar. Scottie Wilbekin ve Nigel Hayes Davis ile üç sayı çizgisinin gerisinden çok etkili performans sergilediler. İlk iki maç itibariyle Fenerbahçe cephesinde gözüme çarpan bir diğer oyuncu da Yunan gard Nick Calathes’ti. Hem skor üretti, hem de takımını doğru yönetti. İlk maçı 85-74, ikinci maçı ise 101-70 kazanan Fenerbahçe Beko, final serisinde 2-0 öne geçti ve saha avantajını eline geçirdi.

efes-fb.jpg

Serinin üçüncü maçı Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda oynandı. Açıkçası, bu maçta Fenerbahçe Beko’nun şampiyonluğunu ilan etmesini bekliyordum. Çünkü, Sinan Erdem Spor Salonu’nda iki maç kazanıp seriyi kendi sahalarına taşıdılar. Büyük bir avantaj. Ancak bu maçta, Anadolu Efes muazzam bir direnç gösterdi. İlk iki maçta izlediğimiz isteksiz ve temposu düşük takımdan eser yoktu. Karşılaşmanın bitimine altı dakika kala 7 sayı farkla geriye düşmelerine rağmen pes etmediler, oyuna tutunmaya devam ettiler. Maçın başından sonuna kadar Shane Larkin, Derek Willis ve Ercan Osmani gibi kaliteli oyuncuların üst düzey performanslarıyla oyunda kaldılar. Nitekim, Larkin’in son saniyede attığı basketle maçı 82-81 kazandılar ve seriyi 2-1’e getirdiler.

Serinin dördüncü maçı yine Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda oynandı. Karşılaşmanın ilk yarısında Fenerbahçe Beko, ev sahibi olmasının da getirdiği itici güçle sayı farkını 20’ye kadar çıkardı. Ancak, Anadolu Efes’in istekli, dirençli ve yüksek tempolu oyunu bu maçta da devam etti ve üçüncü periyodun ortalarına doğru skor dengeye geldi. Son çeyrekte iki taraf da, oyun anlamında birbirine üstünlüğünü hissettiremeyince normal süre 64-64’lük eşitlikle tamamlandı ve maç uzatmalara gitti.

Uzatma dakikalarının başında Nigel Hayes Davis ile gelen iki üçlük Fenerbahçe Beko’yu 6 sayı farkla öne geçirdi. Bu üçlüklerin ardından Anadolu Efes’in direnci kırıldı. Seriyi 2-2’ye getirmek için gerekli olan hamleleri gerçekleştiremediler.

Karsılaşmayı 80-72’lik skorla kazanan Fenerbahçe Beko, final serisini 3-1 kazanarak sezonu şampiyon olarak tamamladı.

Final serisinde Fenerbahçe Beko özelinde gözüme çarpan en etkili isim Yunan gard Nick Calathes oldu. “Lider bir oyun kurucu nasıl olunur?” sorusunun cevabını net bir şekilde verdi. Takımını en doğru şekilde yönetti. Pivot oyuncusu Giorgos Papagiannis’e çok iyi alley-oop asistleri yaptı. Kısacası, Nick Calathes Fenerbahçe’ye çok iyi bir performansla veda etti.

Nick Çalathes, önümüzdeki sezon Fenerbahçe Beko’da olmayacak. Sarı Lacivertliler için çok önemli bir kayıp. Hiç şüphesiz, takımdaki en önemli ve en çok katkı veren oyun kurucu idi.

Fenerbahçe Beko, yeni sezonda oyun kurucu pozisyonunda yeni bir yapılanmaya gitmek zorunda. Zira, sezon başında kadroya dahil edilen İsrail’li oyun kurucu Yam Madar’ın da beklentileri karşılayamaması nedeniyle takımdan ayrılması gündemde.

Haliyle, yeni sezonda Euroleague sampiyonluğu hedefleniyorsa (ki hedeflendiğine eminim) oyun kurucu pozisyonuna ciddi bir bütçe ayrılması gerektiğine inanıyorum. Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde çok ciddi bir rekabet seviyesi olmadığı için ortalamanın biraz üstü bir oyun kurucu ile de şampiyon olunabileceğine inanıyorum. Ancak, Euroleague sampiyonluğu için üst düzey performans gösteren bir oyun kurucu gerekiyor. Sarı Lacivertli idarecilerin bu “ince detayı” göz ardı etmeyeceklerini düşünüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barışcan İğrek Arşivi