Mutlu Hesapçı

Mutlu Hesapçı

Orada bir yer var yakında; Şile

Bir yer bulalım dünyadan uzak hikâyesinde değilim artık çünkü öyle bir yer yok. Sadece bir yer bulalım İstanbul’a yakın ama bir o kadar uzak hissiyatında bir duygudayım. Ama bir yanım İstanbul’a istediğinde kavuşsun çünkü aşkını görmek ister insan zaman zaman değil mi? Sanırım o yeri buldum Şile; hem İstanbul’a çok yakın ama özletmeyecek kadar güzel, insanı orada tutan şey ise her an İstanbul’a kavuşabilir olma duygusu ki o da çekici yanı… Attila İlhan yazmıştır ve Yaşar şarkı olarak söyler ya; “Hevesim olsa param olmuyor, param olsa hevesim...”

Türkiye’nin en eski festivallerinden biri

Şile’ye gittiğimde bu duyguları hissettim, gitme sebebim ise yıllara meydan okuyan bir festivalin 35. yıl hikâyesiydi.

Şile bezi hikâyesi dünya markası bir durum ama henüz değeri yeterince bilinmiyor. Şile bezine hak ettiği değeri vererek dünya markası haline getirme ve turizmi canlandırma çabası var. Öyle ki Şile Belediyesi’nin çiçeği burnunda yeni başkanı Özgür Kabadayı görünür ilk icraatını hayata geçiriyor 35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’ni kaldığı yerden daha güçlü başlatıyor. Başkan Şileli; çocukluğu, büyüklerinin Şile bezi dokuma tezgahları içinde geçmiş ve çocukluğundan kalma festival anıları var. Şile’ye hak ettiği değeri kazandırmak istiyor. Festivalin Şile’de yapılan basın toplantısına katıldım ve içeriği çok zengin bir programla karşılaştım.

29 Temmuz – 11 Ağustos tarihleri arasında

İstanbul’un doğası, Şile bezi, deniz feneri ve palamuduyla meşhur sahil beldesi Şile’de Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, 29 Temmuz – 11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşiyor.

Şile Belediyesi tarafından Şile’nin farklı noktalarında ve Ağva’da düzenlenecek festival Haldun Dormen, Müjdat Gezen, Mustafa Alabora ve Cemil İpekçi gibi Şile sevdalısı ustaların söyleşileriyle renklenecek.

Programda “Bir Baba Hamlet” oyunu; Sıla, Melek Mosso, Can Bonomo, Buray, BaBa ZuLa, Volkan Konak, Sena Şener, Atiye, Gazapizm, Zeynep Bakşi ve Erdal Erzincan konserleri var. Ayrıca uluslararası dans gruplarının gösterileri; Şile bezi defileleri; sergiler; atölyeler gibi birçok etkinlikten oluşan renkli bir programa da sahip.

İsmet Ay sahnesi geri dönüyor

Festival İsmet Ay’ın anısını yaşatmak ve onu hatırlatmak için özel bir program oluşturmuş. 35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, Türk tiyatrosunun duayeni, sinema ve tiyatro sanatçısı Şileli İsmet Ay’ın adını taşıyan, ancak yıllardır kullanılmayan İsmet Ay Sahnesi yeniden canlanacak. İlçedeki amfi tiyatro sahnesine verilecek olan bu isimle, usta sanatçı İsmet Ay’ın ruhu, festivalin her anında hissedilecek ve sanatseverler için ilham kaynağı olmaya devam edecek.

İstanbul’dan kaçış için festival iyi bir sebep, Şile’de kısa bir mola verip güzel bir zaman geçirebilirsiniz. Hadi hep birlikte Şile’ye gidelim ve deniz fenerine sırtımızı dayayıp o güzel manzaranın tadını çıkaralım.

115792.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mutlu Hesapçı Arşivi