İntikam, intikam…

"Müslümanlar, sakın ha içinizden bu hırsı, bu kini, bu nefreti, bu imanı eksik etmeyin!" Bu söz 90’lı yıllarda Kayseri Belediye Başkanlığı yapan Şükrü Karatepe’ye ait… Yakın dönem tarihimizin sayfalarına geçen en acı, en yaralayıcı ve de en kutuplaştırıcı söz olarak yer aldı.

Demokrasiyi inilecek bir durak olarak gören gümüş yüzük kardeşliği(!) ülkemizi onlarca yıl geriye götürdü. Bunun acısını ilerleyen yıllarda daha çok çekeceğiz.

AKP iktidarı İstanbul ve Ankara’da yerel yönetimleri kaybetmeyi bir türlü demokrasinin oyunu olarak göremedi. İmamoğlu ve Yavaş onca engellemelere rağmen başarılı işlere imza atınca, AKP Mart seçimlerinde bir kez daha hüsrana uğradı.

Şunu belirteyim, Yılmaz Büyükerşen’in başlattığı yerel yönetim anlayışına devam edilirse; özellikle büyük kentlerde sağ partilerin seçim kazanması artık zor.

Peki; AKP eli kolu bağlı duracak mıydı?

Zaten Cumhuriyetten intikam almayı her fırsatta kollayanlar, CHP’li belediyeleri ‘topal ördek’ ilan etmişti.

Şimdi seçimi kaybeden AKP’li belediyelerin borçlarını da seçimi kazanan çiçeği burnunda sosyal demokrat belediye başkanlarına yıkıyor.

Aslında intikam halktan alınıyor, bu ülke bir gariptir, demokrasiyi sadece kendisine ve yandaşlarına uygun görenlerle doludur.

Soru şu; belediyelerin kasasını parti genel merkezinin muhasebesine emanet edenlerin hem ülkeyi, hem de yerel yönetimleri borç batağına sürüklediğini sadece konuyla yakından ilgilenenler görüyor, acaba halk görecek mi?

Sosyal Demokratların popülizme kapılmadan bunları halka iyi anlatması gerekiyor.

PROJEYE KARŞI PROJE

Erdoğan Çanakkale Köprüsü’nün açılışında şöyle sesleniyordu; “ Biz bu köprüyü bir şekilde yaptık, karşı çıkanlara sorun! Siz nasıl yapardınız? “

Ulaşımda halktan yana olanlar; yıllardır büyük kentlerde metro, ülke ulaşımında demiryolu projelerini savunuyor. Eğer Çanakkale Köprüsü aynı zamanda bir demiryolu projesi olarak düşünülseydi kötü mü olurdu? Büyük kentleri artık metro tramvay kurtarır diyoruz, onlar hala çevre yollarından, otoyollardan bahsediyor.

Yine İstanbul’da; milyonlarca yurttaşın ulaşım sorununu çözecek Eyüpsultan – Bayrampaşa Tramvay Hattı ve Sefaköy – Beylikdüzü – TÜYAP Metro Hattı projeleri engelleniyor. Kredisi tamam, sadece bir imzaya kalan projelere intikam duygusuyla onay verilmiyor.

Hem projeleri hem bu intikam saldırısını halkla iyi anlatmak lazım.

Elbette unutmayalım; devran döner, intikamcılardan da intikam alacaklar mutlaka çıkar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Cengiz Erdil Arşivi