Abdullah Biricik

Abdullah Biricik

Hatalardan Ders Çıkaramamak

Galatasaray (Okan Buruk’un hataları nedeniyle) kabus gibi geçen 2 maçtan sonra evinde Alanyaspor’u ağırladı. Maçı Galatasaray 1-0 kazandı ama bu maç da kabus gibi geçti.

Maçın 1-1 bitmesi oldukça muhtemeldi. 3-0’dan 3-3, 2-0’dan 2-2 hezimetlerinden 4 gün sonra 1-0’dan 1-1 kabusunu, Alanyaspor’un beceriksizliği engelledi.

Bu kabusun yaşanmasının altında pek çok sebep var ama en önemli sebep Okan hocanın hatalarından ders çıkar(a)maması! Kafasında bir şablon ve belli oyuncular var. İyi de olsa kötü de olsa formda da olsa formsuz da olsa aynı oyuncular oynuyor. Hatta skor ne olursa olsun aynı oyuncular aynı zamanlarda sahaya sürülüyor. Formsuz olan oyuncuların oynatılması ve sahada tutulmasının ortaya çıkardığı negatif sonuçlar var. Takım uyumu ve ahengi olumsuz etkileniyor. İşleyen çark aksadığı için diğer dişliler tam çalışmıyor. Formsuz oyuncu taraftarın önüne atılıyor. Teknik direktörün adalet duygusu zedeleniyor.

Yedek bekleyen oyuncu mental çöküş yaşayıp form düşüklüğü yaşıyor.

Barış Alper Yılmaz mesela! Türk futbolunun en yetenekli ve güçlü oyuncularından birisi ama şu anda formsuz. Tüm formsuzluğuna rağmen sahada tutuluyor ve taraftarın önüne atılıyor. Rotasyon yapmaması gereken yerde hiç çekinmeden 5 oyuncuyu kesip takımın ahengini bozacak ölçüde kararlar alabilen Okan Hoca, söz konusu 1 veya 2 oyuncuyu dinlendirmek olduğunda kör ve sağırı oynuyor.

2 yıl üst üste şampiyon olan ve ciddi bir transfer bütçesine sahip olan bir takımın -skor 1-0 da olsa- bu oyunu oynaması kabul edilemez. Ancak takımın bu şekilde oynaması sadece Okan hocanın hataları ile açıklanamaz! Roland Sallai’nin (maaşlar dahil) maliyeti 16, Elias Jelert ‘in 14, Batshuayi’nin 12 milyon Euro. Ödenecek toplam tutar 42 milyon Euro. Bu 3 oyuncu takımdaki tüm eksikliklere ve formsuzluklara rağmen ilk 11’e giremiyor!

Bu futbolcuları Galatasaray’a kim önerdi? (Batshuayi’yi Okan hocanın istediğini biliyorum ama diğer oyuncular hakkında bilgim yok.) Bu transferleri bu maliyetlerle Galatasaray’a kim yaptırdı? En fazla 3-4 transfer yapma lüksü içerisinde (ciddi de bütçeniz varken) nasıl olur da ilk 11’e yazamayacağınız oyuncular alırsınız? Nasıl olur da “fark yaratacak” oyuncu bulamazsınız?

Bu sorunlar ve hatalar bu tarz maçlarda, özellikle de kriz anlarında böyle ortaya çıkıyor!

Tüm olumsuzluklar içerisinde öne çıkan tek olumlu yan Yunus Akgün’ün olağanüstü performansı! Pek çok yazımda yerden yere vurduğum, Galatasaray seviyesinde görmediğim, gönderilmesi gerektiğini düşündüğüm Yunus Akgün, fantastik bir oyun sergiliyor. İnanılmaz seviyelere ulaştı. Başta ben olmak üzere pek çok yazarı ters köşeye yatırdı. Tebrikler Yunus Akgün…

Son pencere de maçın genç hakemi Mehmet Türkmen’e! Skandal yönetimleriyle gönderilmesini istediğimiz pek çok yeteneksiz hakem var. Genç hakemlerin görev almasını istiyoruz. 32 yaşında pırıl pırıl bir genç. Maça da çok iyi başladı ama faul standartlarındaki ölçüsüzlük gittikçe bozuldu. Standartsız düdükleri maç içerisinde taraftarlarla atışma noktasına kadar geldi. Bu yönetim doğru bir yönetim değil. Maçı tekrar izleyip, tüm hatalarından ders çıkarmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Biricik Arşivi