Galibiyet iyi ama…

Futbolun adaleti olduğunu kim söylüyor? Gilloise teknik direktörü Pocognoli, maç sonunda Mourinho’nun Galatasaray derbisi sonrasında yaptığı açıklamaya benzer şeyler söyler “biz daha iyiydik ama rakip attı biz kaçırdık” diyebilirdi. Fenerbahçe iyi oynamadığı maçı kazandı ama kimse mutlu değil.

Oysa günü kurtaracak, derbiyi biraz da olsa unutturacak bir maçtı. Geçen yıl deplasmanda elediği takımı bugün de rahat yenmesi bekleniyordu. Mourinho, muhtemelen derbide alınan mağlubiyetin moral bozukluğunu atlatmak için ilk 11’de altı oyuncu değiştirdi. Derbinin eleştirilen isimleri İsmail ve Tadiç’in yerine Amrabat ve İrfan Can’a şans verdi. Tüm eleştirilere karşın Syzmanski’den vazgeçmemişti. Nesyri ve Cengiz’e fırsat vermek için de Maksimen ve Dzeko’yu kulübeye almıştı.

Felaket bir ilk yarı oynadı Fenerbahçe. İstatistiklere bakmıyorum ama mesela ilk 20 dakikada rakip o kadar etkili önde baskı yaptı ki Fenerbahçe sadece bir kere rakip yarı ceza sahasına geçebildi. Osterwolde’nin mucize müdahalesi olmasa daha ikinci dakikada gol yiyecekti Fenerbahçe. Belçikalıların ise 4-5 pozisyonu, Livakoviç’in kurtardığı iki net pozisyonu vardı.

Fenerbahçe rakip ceza sahasına geçebildiği ilk atakta kornerle gole ulaştı. Becao'nun indirdiği topu Çağlar zor pozisyonda bir vuruşla kaleye atmayı başardı. Gol ilk yarının kalan dakikalarında bir değişiklik yaratmadı. Gilloise kanatlarda, hem savunma hem hücumda çok hızlı çoğalarak Fenerbahçe'yi adeta felç etti. Özellikle sağ kanadı istediği gibi kullandı Belçikalılar…

Amrabat, henüz İsmail’den daha iyi işler yapamıyor, Cengiz Ünder’in ise varlığı bile şüpheliydi. Keşke Cengiz’e verilen bu şanslar Oğuz Aydın’a verilse.

Nesyri’nin gol atamaması bir yana, Dzeko’nun takımı ileri taşıma ve ilerde tutma maharetini gösteremediği bir gerçek. Umarım Dzeko’nun bugün oynadığı son on beş dakikada takıma verdiği katkıyı tekrar tekrar izler.

ikinci yarıya değişiklik yapmadan çıktı Mourinho ama, ancak 65’nci dakikaya kadar dayanabildi. Takımının gol atmak bir kenara gol yemek üzere olduğunu görünce, sağ kanadını değiştirerek Mert ve İrfan Can’ı çıkarıp Osayi ile Tadiç’i aldı.

Dakika 75’de Nesyri beşinci kez gol kaçıracaktı ki, ceza sahasının hemen önünde düşürülünce Gilloise kırmızı kartla on kişi kaldı. Cengiz ceza sahası çizgisi üzerinden yaptığı serbest vuruşu da dışarı atınca, Mourinho daha fazla uzatmayıp, Cengiz’i çıkarıp yerine Mert Hakan’ı aldı.

Dakika 80’e geldiğinde Dzeko, Tadiç, Osayi işbirliğiyle Fenerbahçe ikinci golü buldu. Uzatma dakikalarında Osayi’nin sebep olduğu penaltıyı Livakoviç kurtardı ama hemen ardından gelen atakta Gilloise golü buldu. Sonuçta Fenerbahçe maçı kazandı, üç puan aldı ama ortada pek mutlu olan yok.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ümit Sezgin Arşivi