Hizbullah’a yakın İttihad’ul Ulema’dan Erdoğan’ın açtığı camide buluşma

Hizbullah’a yakın cemaatler ve vakıflar etkinliğini arttırmaya, bölgede görünür olmaya devam ediyor.

2011 yılında yaşanan skandal tahliyeler sonrası örgüt içinde yaşanan değişimle örgüt legal alanda daha fazla siyaset yürütmeye başladı. Bu sürecin sonunda Hüda-Par kuruldu ve faaliyetlerine başladı.

Örgüt, özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Kürt meselesi üzerine yürütülen çözüm arayışlarının rafa kaldırılmasıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kendisine geniş bir alan buldu.

Son olarak seçimlere AKP desteği ile giren ve bölgeden vekil çıkaran Hizbullah’a yakın Hüda-Par, taraftar toplamak için hem Meclis bünyesinde hem de Türkiye’de etkin çalışmalar yürütüyor.

Son günlerde Anayasanın ilk 4 maddesi tartışmaları ile gündeme gelen partide Hizbullah hükümlüsü birçok isim yer alıyor. Üyeleri ve yöneticileri operasyonlar sonucu öldürülen Hizbullah militanlarını anıyor ve bu isimler için etkinlikler düzenliyor.

31 Mart’ta gerçekleştirilen yerel seçimlerde Hüda-Par, Hizbullah saldırısında hayatını kaybeden Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan cinayeti soruşturmasında adı geçen Ali Bilmez’i Bismil’den aday olarak göstermişti.

1990'lı ve 2000'li yılların başında domuz bağları, siyasi cinayetler ve faili meçhullerle anılan Hizbullah'ın yöntem değişikliği huzursuzluklara yol açmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta yine Hizbullah’a yakın bir dernek olan Kur’an Nesli Platformu’nun camilerde çocuklara namaz eğitimi verdiği ortaya çıkmıştı.

Platform bünyesinde çocuklara yönelik yapılan panellere Hizbullah üyeliğinden ceza almış ve Hizbullah Cemaati’nin Alimler Birliği örgütlenmesi içinde “Molla” diyerek tabir ettiği isimler de yer alıyor.

Alimler Birliği bünyesinde olan ve Gaffar Okkan ve 5 polis memurunun şehit edilmesi eylemine karışan ve mahkeme tarafından bizzat suikastın emrini verdiği iddia edilen Mehmet Beşir Varol da çocuklara eğitim veren isimlerden biri.

Hizbullah’a yakın İttihad’ul Ulema’dan Erdoğan’ın açtığı camide buluşma

Varol dışında da eski Hizbullah hükümlülerin yer aldığı Alimler Medreseler Birliği (İttihad’ul Ulema) bu kez Erdoğan’ın açtığı camii de “Âlimler Buluşması” düzenleyecek.

Birlik tarafından yapılan açıklamada buluşmanın 5-6 Ekim tarihleri arasında yapılmasının planlandığı duyuruldu.

Buluşma, 2023 yılında Erdoğan’ın da katılımıyla açılan Diyarbakır Yenişehir Selahaddin Eyyubi Cami’ne ait konferans salonunda gerçekleştirecek.

Açılışa Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katılmıştı.

158e5845-37cc-459c-839b-52f26c13b634-1-1200x800.jpg

Alimler ve Medreseler Birliği tarafından yapılan açıklamada “Âlimler Buluşması programımızı ülkemiz Türkiye başta olmak üzere Irak, İran Suriye, Filistin, Mısır, Afganistan, Katar, Lübnan, Sudan ve Ürdün gibi İslam ülkelerinden seçkin ulemanın katılımıyla gerçekleştiriyoruz” ifadeleri yer aldı.

Bu birliğin buluşmaya ilişkin program açıklamasında “ümmet ve ulemanın sorumlulukları ortaya konulacak, âlimler görüşlerini ve çözüm önerilerini ortaya koyacak sonuç bildirgesiyle de önerilerini kamuoyuyla paylaşacaklardır” ifadeleri yer alıyor.

Buluşmanın duyurusunu Alimler ve Medreseler Birliği Genel Sekreteri Muhammed Özer yaptı. Özer’in de adı Hizbullah’a ilişkin soruşturmalarda geçiyor.

hizbulalh.webp

Hizbullah’ın liderlerinden biri birlik bünyesinde

Birlik bünyesinde yer alan isimler arasında en önemlisi ise Mehmet Beşir Varol..

Kendisini Molla Muhammed Beşir Varol olarak tanıtan bu kişi mahkemelere göre 2000 yılında Beykoz’daki baskında öldürülen Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu’nun yerine örgütün başına geçen isim.

Beykoz baskınını takip eden yıllarda Mehmet Beşir Varol, Gaffar Okkan cinayeti yargılamasında 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mahkemenin 2007 yılında Okkan cinayeti sanıklarıyla ilgili hazırladığı gerekçeli kararda, İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranırken Konya'da düzenlenen bir operasyonda yakalanan ''Melle Mizgin'' kod adlı Varol'un Gaffar Okkan suikastının talimatını verdiği kaydedilmişti.

Varol bu cezaya rağmen 2019 yılında serbest bırakılmıştı.

Birliğin başkanı Hizbullah’ın İran sorumlusu

Merkezi Diyarbakır’da bulunan ve kendisine Alimler ve Medreseler Birliği diyen bu kuruluş genellikle Kürt vatandaşların yaşadığı illerde medreseler açıp çocuklara eğitim veriyor. Birliğin genel başkanlığını ise Hizbullah’ın İran Temsilciliğini yapan Enver Kılıçaslan yapıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tolga Balcı Arşivi