Mutlu Hesapçı
Bu dünyadan bir “Çiçek Arif” geçti…
Kahramanımız genç bir delikanlıyken İstanbul’a geliyor, ilk zamanlarda yapmadığı iş kalmıyor zaten öğrenme aşkıyla yanıyor. Sinemaları kaçırmıyor, tiyatrolara gidiyor, şiirler yazıyor, kültür-sanat dergilerini okuyor. O birikimle mekânları ve o mekânlara giden insanları seviyor zamanla da herkesle arkadaş oluyor. Öyle ki kiminle arkadaş olduğun önemli hikâyesinin öğreticisi kendisi benim için çünkü hep güzel, bir şeyler öğrenebileceği insanlarla sohbetler ediyor ve arkadaşlıklar kuruyor. Öyle ki Baylan Pastanesi’ne gitme sebebi bile sanatçıların oraya gidiyor olması. Edip Cansever, Fethi Naci, Attilâ İlhan, Atıf Yılmaz, Ertem Eğilmez, Yılmaz Güney, Yaşar Kemal, Demirtaş Ceyhun, Fikret Hakan, Nubar Terziyan, Abidin Dino ve daha nice özel isimlerle zamanla arkadaşlığı ilerliyor, arkadaşların arkadaşları derken çok özel bir dünya kuruyor kendine. Edebiyatçılar, sinemacılar, ressamlar herkes o grubun içinde ve çok güzel dostluklar ediniyor. Ben de İstanbul’a ilk geldiğim yıllarda öyleydim, entelektüel camianın peşinden koşup onlarla sohbetler etmeye çalıştım hatta arkadaşlıklar kurmak istedim belki de Arif Abi’nin mekânına o yüzden gittim.
Arif Keskiner sinemaya ilk giriş biletini portakal karşılığında alan bir sinema sevdalısı... ‘Kapıcılar Kralı’, ‘Köşeyi Dönen Adam’, ‘Piano Piano Bacaksız’, ‘Maden’, ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’, ‘Sensiz Yaşayamam’ ve ‘Namus Borcu’ filmlerinin yapımcılığına uzanan bir başarı hikâyesinin de mimarı oluyor böylece.
Dünyada çiçek gibi olmak ve yaşamak zor zanaat!
Kendisine ‘Çiçek gibiyim’ tanımlamasını yapan Arif Keskiner yani hepimizin bildiği Çiçek Arif bu hayattaki yolculuğunu tamamladı ve aramızdan ayrıldı. Yapımcılığını arkadaşım Baran Seyhan’ın yaptığı ‘Bir Ömür Arif Keskiner’ belgeselinin özel gösterimine katılmış ve Arif Abi’yi de en son o zaman görmüştüm. Bitkindi, hastalıklarla boğuşuyordu ama yaşama sevinci yerindeydi. Baran sayesinde en mutlu olduğu son zamanlarından birini yaşadı o gece. Hayatı film şeridi gibi gözünün, gözümüzün önünden geçti. Belgesel bitince yine bir kez daha ‘Vayy be nasıl güzel, anlamlı bir hayat yaşamış, ne ilham verici bir hikâyesi var’ dedim. Özel gösterimin ardından hep birlikte o ekiple Çiçek Arif’in yerine gitmek istedik bence ama o devir bitmişti ve o mekân anılarımızda yaşayan bir yerdi artık.
Ve şimdi Çiçek Abimiz de anılarımızda yaşayacak.
Güle güle Arif Abi, dünyadan göçen dostlarınla buluşma zamanı şimdi.
Siz yine üye olmayan giremez yazarsınız kapıya, değil mi? Tabii ki öyle kolay değil o kapıdan içeri girmesi, sizi daha iyi anlıyorum şimdi.