Beşiktaş korkak oynayamaz

Ajax, bize de teknik adamımız Giovanni van Bronckhorst’a da gol umutları beslediğimiz golcülerimize de en ters takımlardan biri. Ben demiyorum, istatistikleri bunu söylüyor.

Beşiktaş 6 Avrupa maçına çıkmış hiç galibiyet alamamış örneğin, Giovanni van Bronckhorst’un teknik direktörlük kariyerinde en fazla resmi maç mağlubiyeti aldığı rakibi Ajax olmuş, 8 maç yenilmiş. Beşiktaş 6 maçta 14 gol yemiş, 3 tane atabilmiş. Rafa Silva örneğin, gol umudumuz kariyerinde Ajax filelerini hiç havalandıramamış.

Ama “Ajax eski Ajax değil” diyenler de var “Toplanıyor” görüşünde olan da.

Fakat Beşiktaş, Süper Kupa finaline arayı koyarak lige harika başlangıç yaptı. Transferleri yüzleri güldürdü. O nedenle Amsterdam’da, maç öncesi Türkiye’den gidenlerin ve gurbetçilerimizin inancı maçı alabileceğimiz yönündeydi.

Giovanni van Bronckhorst sürpriz bir 11 çıkardı önümüze. İmmobile, Ndour ve Semih’i kenara çeken Hollandalı teknik adam, Mustafa Hekimoğlu, Onana tercihleriyle şaşırttı. Maç öncesinde “Rakibimizin gücünü biliyoruz, önce durdurmamız gerekiyor” diyordu hoca.

Futbol efsanesi Johan Cruijff adının verildiği statta atmosfer mükemmeldi. Ajax ideale yakın 11 ile sahadaydı.

Maça başlar başlamaz 17 yaşındaki Mustafamız ile gole ulaşabilirdik ama vuruşta geç kalınca turnuva tarihinin en erken golünü atma özelliğine sahip olamadı.

İlk yarı, oyunun hakimiydi Ajax. Beşiktaş alan dağıtmaya çalıştıkça, özellikle sol kanadı kullanarak tehlikeler yarattılar. Mert, kritik hamlelerle 30 dakika kalesini korumayı başardı. Soğukkanlılığı, inanılmaz refleksleriyle herkesin gönlünde taht kuran Mert, topu oyuna sokarken aynı özelliklerini gösteremiyor. Nitekim sakince başlatacağı oyunu öylesine bir pas denemesiyle rakibe ikram edince rakip bunu affetmedi.

Golün adı ilk yarıdaki tüm pozisyonların içinde olan Fitz-Jim oldu. Bir şutları direkten dönen Ajax hayal ettiğinin çok altında pozisyon buldu.

İlk yarı tek golle geçilirken, ikinci yarıya Beşiktaş beklendiği gibi Mustafa’yı kenara alıp İmmobile ile başladı. Beşiktaş daha dertli başladı gibi görünse de Ajax, skoru 51’de 2-0’a getirdi. Yenen bu kontratak golünde Onana’nın hatası büyüktü. Gol Godts’un ayağından geldi. Onana bu takımdan gideli çok olmuş, bir kez daha görüldü. 3 dakika geçti geçmedi Ajax’ın üçüncü golü de Taylor’un ayağından geldi, dakikalar 55 idi.

Onana’nın oyundan çıkması için 68 dakikanın geçmesi gerekti. Rafa Silva da kenara alındı. Semih ve Ndour oyuna alındı. Ajax, 3-0’lık skoru bulmasına rağmen hücumdan vazgeçmedi. Öyle ki Kartal’ın eski golcüsü Weghorst bile sahaya sürüldü. Ama Ajax’ın dördüncü golü yine Godts’un vuruşuyla geldi. Skor daha 73’te 4-0 oldu bile ve Beşiktaş ile Ajax istatistiklerine bir yenisi eklendi.

Elbette zor bir deplasmandı ama Beşiktaş korkak oynadıkça daha çok gol yerdi. Avrupa ligine berbat bir başlangıç yaptı. Bu elbette hocaya yazar, tercihlerinin ne kadar yanlış olduğu, hele de Onana’yı oyuna almasının büyük intihar olduğu ortaya çıktı.

Avrupa ligine böyle hayal kırıklığıyla başlayan Beşiktaş’ın fikstüre başlayınca bunun Türkiye’ye yansımasının senenin kaybı olacağı konusunda uyarayım. Beşiktaş bu sezonun resmi maçlardaki ilk mağlubiyetini yaşadı.

Beşiktaş korkak oynayamaz.

Beşiktaş kendine gelmeli.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Niko Arşivi