Uğur Ergan
ArtAnkara Kulisleri
Bu haftaki yazımız, bir sanatçıyı veya sergiyi tanıtmaktan öte, bu yıl 10’uncusu yapılacak olan ArtAnkara Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı ile ilgili haber ve kulis bilgilerinden oluşacak.
Yazıya, sanata olana sevgisini tüm zorluklara rağmen 10 yıldan beri ArtAnkara’yı düzenleyerek gösteren Atis Fuarcılık’ın sahibi Bilgin Aygül’e teşekkür ederek başlamak isterim. Bilgin bey, pandemi sürecinin getirdiği yeni alışkanlıklara ve Türkiye’nin içinde bulunduğu zor ekonomik koşullara rağmen, gerçekten yoğun emek harcayarak ArtAnkara’yı hem yurt içinde hem de yurt dışında Türkiye’nin bilinen önemli sanat fuarlarından biri haline getirmeyi başardı. Aygül’ün 10 yıl önce bu fuar için kolları sıvadığında ne tür kaprisler ve engellemelerle karşılaştığını bilen bir kişiyim. Bilgin Aygül hiç yılmadı ve ArtAnkara’yı sadece Ankaralıların değil, ülkedeki tüm sanatseverlerin heyecanla beklediği bir etkinlik haline getirdi.
ArtAnkara bu yıl 7-10 Mart tarihleri arasında her yıl olduğu gibi ATO Congresium’da yapılacak. Fuarın halka açılışından bir gün önce, yani 6 Mart akşamı koleksiyonerlerin eserleri daha önceden görmeleri, galeriler ve sanatçılar arasında daha rahat iletişim ve etkileşim sağlanması için “VIP resepsiyon” düzenlenecek.
10.YILA 10 ÖDÜL
Bu kadar bilgiden sonra, fuarla ilgili kulislerde neler konuşulduğuna gelince. Zaman yaklaştığı için ArtAnkara Danışma Kurulu üyeleri fuar nedeniyle verilecek geleneksel onur ödüllerini belirlemek için toplantılarına başladı. Bundan önceki fuarlarda, Sanatçı Onur Ödülü, Sanata Katkı Ödülü ve Kurum Onur Ödülü olmak üzere 3 ayrı ödül veriliyordu. ArtAnkara’nın 10. yılı olması nedeniyle bu yıl verilecek ödül sayısı 10’a çıkarılmış. Bu ödüllerin Sanat Eleştirmeni Onur Ödülü, Sanat Eğitmeni Onur Ödülü, Sanat Yazarı Onur Ödülü, Umut Veren Genç Sanatçı Ödülü, Sanat Medyası Onur Ödülü, Koleksiyoner Onur Ödülü, Sanat Projesi Onur Ödülü olduğunu öğrendim. ArtAnkara uluslararası düzeyde olduğu için ayrıca yabancı bir ülkeye de Kardeş Ülke Onur Ödülü verilmesi düşünülüyor.
SANATÇI ÖDÜLÜ KİME?
Tabii ki, en merak edileni, hangi sanatçıya onur ödülünün verileceği. Duyduğuma göre, Danışma Kurulu üç isim üzerinde duruyormuş. Elbette yanılma payımın olduğunu vurgulayarak belirtmek isterim ki, izlenimim ödülün, Ankara’nın yetiştirdiği, bir süre önce Ankara’dan ayrılarak atölyesini İstanbul’a taşıyan bir isme verileceği yönünde. Sanırım 1 Mart’ta ödülü kimin aldığını öğreneceğiz. Ödülü kim alırsa alsın, kesinlikle hak etmiş bir sanatçı olacağından şüphem yok. Bu ödülü geçmiş yıllarda Adnan Turani, Turan Erol, Lütfü Günay, Metin Yurdanur, Mehmet Güleryüz, Zafer Gençaydın, Hasan Pekmezci gibi Türk plastik sanatlarında önemli yer edinmiş isimlerin aldığını hatırlatmakta fayda var.
KOLEKSİYONER ÖDÜLÜ ÖNERİM
Danışma Kurulu ne karar alır bilemem ama Koleksiyoner Onur Ödülü’nde benim favorim, geçen yıl Ankara’nın önemli kültür-sanat merkezi CerModern’de çok önemli isimlerin eserlerinden oluşan koleksiyonunu halka açan avukat Ulaş Değirmenci. Değirmenci’nin “Yüzler ve Gizler” sergisi büyük beğeni toplamıştı. Değirmenci’nin sergiyle ilgili hazırladığı kataloğu bir şekilde temin etmenizi ve ayrıntılı şekilde incelemenizi öneririm.
MİSAFİR ÜLKE MACARİSTAN
Fuarla ilgili diğer bazı bilgileri de öğrendim. Her yıl yabancı bir ülkenin onur konuğu olduğu fuarda bu yılın misafir ülkesi Macaristan. Macar sanatçılar, fuara katılacak 45 ayrı ülkeden sanatçılarla birlikte eserlerini sergileyecekler. Fuar süresince 28 söyleşi, 35 dinleti ve 8 konser düzenlenmesi planlanıyor. Fuar boyunca canlı performanslar ve atölye çalışmalarının yanı sıra, sanatçıların ve eleştirmenlerin katılımlarıyla konferanslar da düzenlenecek. Fuarda yerli yabancı 150’den fazla sanatçının eserleri sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Geçen yıl 70 binden fazla insanın ziyaret ettiği fuarı bu yıl daha fazla kişinin ziyaret etmesi beklenirken, fuara giriş ücretleri öğrenci bileti 75 TL, tam bilet ise 150 TL olarak belirlendi.