Ankara’da yeni sezon başladı

Yaz bitti, okullar açıldı, sanat dünyası da yavaş yavaş yeni sezona ısınıyor. Bu sezonun nasıl geçeceğinin, Artam Antik A.Ş.’nin önümüzdeki cuma başlayacak ve 29 Eylül’de sona erecek 394. Müzayedesi sonrası görüleceği konuşuluyor. Ben aynı görüşte değilim. Piyasanın şekillenmesinde siyaset ve ekonominin gidişatı önemli etken. Türkiye’ye baktığımızda, işler hiç de iyi gitmiyor. Bir yanda halktan kopuk İslamcı tek adam rejimi, diğer yanda ağır ekonomik koşullar. Rejim, mevcut faiz politikasını da bir süre daha devam ettirmek zorunda. Dolayısıyla sanat yatırımcısının kafasında hala “eser mi, faiz mi” sorusu mevcut. Bu konuyu ileri günlerde daha çok tartışırız.

Biliyorsunuz bu köşede ağırlıklı Ankara’daki kültür-sanat etkinliklerine ağırlık veriyoruz. Eylül ayının en önemli etkinliklerinden birisi, “Başkent Kültür Yolu Festivali” kapsamında 21 Eylül’de Mustafa Ayaz Müzesi’nde açılacak olan, Türk resim sanatının öncü isimlerinden Bedri Rahmi Eyüboğlu ile eşi Eren Eyüboğlu’nun eserleri ve özel hayatlarından fotoğrafları içeren sergi. 17 Kasım’a kadar sürecek olan “Tutkulu İki Yürek” isimli serginin küratörlüğünü Siret Uyanık ve Ömer Faruk Şerifoğlu üstlenmiş. Açılış günü iki sanatçının eserleri ve yaşamlarıyla ilgili bir panel de düzenlenecek. Serginin tanıtım yazısından bir bölüm:

bedri-rahmi-ve-eren-eyuboglu.jpeg

“Sergide, Eyüboğlu çiftinin tutkuyla bağlı oldukları Anadolu’nun kültüründen beslenmiş, sanatın kültürel zenginliklerle ve insanla buluştuğu, bu toprakların derin tarihinin modern bir dille betimlendiği, tamamı aile koleksiyonundan 80 eser ile aile arşivinden fotoğraf, belge ve objeler yer almaktadır. Sergide ayrıca, Türkiye’nin ilk katıldığı bienal olan 1957 Sao Paulo Bienali’nde ödül aldığı, Bedri Rahmi’nin non-figüratif tarzdaki “Meyveler” adlı eseri başta olmak üzere, başyapıt niteliğindeki birçok eseri görülebilir.”

METİN TÜTÜN SERGİSİ

Galeri Soyut, yeni sezonu bugün açıyor. Açılış sergisinde yer alan sanatçılarından birisi heykeltraş ve fotoğraf sanatçısı Metin Tütün. Sanatçı, her iki alandaki eserlerini “bir hikaye” ile aynı anda sergileyerek iz düşümü yaratıyor. Yıllar önce kamu ve özel sektörde mühendislik ve yöneticilik yapan Tütün, profesyonel yaşamı boyunca başta müzik olmak üzere çeşitli sanat dallarıyla yakından ilgilenmiş bir isim. Yaklaşık 40 yıldır fotoğraf çeken sanatçı, 2000’de iş için gittiği ve 10 yılını geçirdiği Azerbaycan’da heykel çalışmalarına başlayarak Bakü, Konya, Denizli ve Los Angeles’ta çeşitli heykel atölyelerine katılmış. Aynı temada buluşturduğu fotoğraf ve heykellerle izleyici önüne çıkan Tütün, sanatın çeşitli imkânlarını birlikte kullanmayı heyecan verici buluyor. Sergilerinde nü fotoğraflara, farklı malzemeler kullandığı heykelleri eşlik ediyor. Fotoğraf ve heykelleri Paris’te Carousel Du Louvre’da, Fotofever ve Art Shopping Sanat Fuarlarında sergilenen Tütün, 2018 ve 2019’da Los Angeles’da Nude Art LA, 2023 ve 2024’te New York’ta Art Expo Contemporary, 2023’te Miami’de Red Dot Contemporary sanat fuarlarına katıldı. Kaliforniya’da yayınlanan, 23 yıllık sanat dergisi ART PATRON, “2019 yılında bilinmesi gereken 16 Sanatçı” arasında Metin Tütün’ü de saydı. Galeri Soyut’un 26 Eylül’e kadar sürecek olan sezon başlangıç sergisine gittiğinizde Işık Çuhacıoğlu ve Kenan Değer’in çalışmalarını da görebilirsiniz. Bu arada Fırça Sanat Galerisi’nde de Asuman Küçükşahin ve Hatice Bahçeci Dündar sergilerinin olduğunu hatırlatayım.

metin-tutun-foto.jpeg

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Ergan Arşivi