Hizbullah'a yakın platformlar gövde gösterisi yaptı: Okkan cinayetinin azmettiricisi çocuklara eğitim verdi

Batman, Siirt, Elazığ, Bingöl ve Adana’da Hizbullah’a ve Hüda Par’a yakın Kur’an Nesli Platformu camilerde çocuklara namaz eğitimi verdiği ortaya çıktı.

Platformun sosyal medya hesaplarından paylaşılan bilgilere göre namaz eğitimlerini tamamlayan çocuklar tekbirler getirerek sokaklarda dolaştı. Çocukların ellerine şeriat bayrakları verildi.

Yapılan açıklamada “Namaz eğitimlerini tamamlayan yüzlerce çocuk Hayat Namazla Güzeldir temasıyla düzenlenen final etkinliğinde bir araya geldi” ifadeleri kullanıldı.

Kur’an Nesli Platformu daha önce de aynı etkinliklerle adını duyurmuş ve muhalefetin tepkisini toplamıştı.

tugva.png

Platform bünyesinde çocuklara yönelik yapılan panellere Hizbullah üyeliğinden ceza almış ve Hizbullah Cemaati’nin Molla diyerek tabir ettiği isimler de katılıyor. Hizbullah’a yakın isimlerin yanı sıra son dönemlerde AKP-Hüda Par yakınlaşmasının bir sonucu olarak Erdoğan'ın ailesinin yöneticileri arasında olduğu TÜGVA’nın Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu şubeleri de bu platformun etkinliklerine destek vermekten geri durmuyor. Hizbullah'a yakın gruplarla ortak paneller düzenlenmeye devam ediyor.

Bu paneller ve medreselerde eğitim veren bu isimlerin arasında adı Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okan ve 5 polis memurunun şehit edilmesi eylemine karışan ve mahkeme tarafından bizzat suikastın emrini verdiği iddia edilen Mehmet Beşir Varol da bulunuyor.

Varol, aynı zaman Hizbullah’a yakın "dini büyüklerin" yer aldığı İTTİHADUL ULEMA’nın da üyesi.

Varol neyle suçlandı nasıl serbest bırakıldı?

Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve 5 polis memurunun şehit edilmesi eyleminin talimatını verdiği gerekçesiyle yargılanan ve o dönem Hizbullah'ın lider kadroları arasında görülen Mehmet Beşir Varol, eylem sonrası çıkartıldığı mahkemede 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkemenin 2007 yılında sanıklarla ilgili hazırladığı gerekçeli kararda, İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranırken Konya'da düzenlenen bir operasyonda yakalanan ''Melle Mizgin'' kod adlı Mehmet Beşir Varol'un Gaffar Okkan suikastının talimatını verdiği kaydedilmişti.

Kararda, İstanbul Beykoz'da 2000 yılında düzenlenen operasyonda ölü olarak ele geçirilen Hizbullah'ın lideri Hüseyin Velioğlu'ndan sonra örgüt liderliğine Mehmet Beşir Varol'un getirildiği vurgulanmıştı.

Varol 2011 yılında Edip Gümüş’ün de aralarında bulunduğu ilk bırakılan ekip arasında değildi.

Varol, Hizbullah’ın Hüda Par üzerinden legal alanda siyasete atılmasından sonra 2019 yılında yapılan yeni tahliyeler sonucu serbest kaldı ve faaliyetlerine devam etti.

mehmet-besir-varol-750x422.jpg

İTTİHADUL ULEMA nedir?

Merkezi Diyarbakır’da bulunan ve kendisine Alimler ve Medreseler Birliği diyen bu kuruluş genellikle Kürt vatandaşların yaşadığı illerde medreseler açıp çocuklara eğitim veriyor. Birliğin genel başkanlığını ise Hizbullah’ın İran Temsilciliğini yapan Enver Kılıçaslan yapıyor.

Birlik içinde kendisine "Molla" diyen ve medreselerde çocuklara eğitim veren Hizbullah hükümlüsü bir çok isim bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tolga Balcı Arşivi