ALIN SİZE ÇILGIN PROJE

Yamaç paraşütü aslında bir paraşüt falan değil, paraşüt gibi açılmıyor. Bu modern zaman aracının kanatlarıyla düşmüyorsun, kanatlıyken yüksek bir yerden atlıyorsun. Türkiye’de yüksek yer çok ama yamaç paraşütü için en elverişli olanlardan biri Fethiye Babadağ’da.

Yolumuz buraya düştü; şaştık kaldık.

Babadağ’da teleferikle zirveye çıkarken, yanımda Bodrum’dan gelen yamaç paraşütçüsü bir diş hekimi vardı. Tek başına atlayış yapan bröve sahibi genç bir sporcuydu. Hafta sonları malzemeleriyle buraya geliyor, iki günde dört atlayış yapıyormuş. “Babadağ nasıl bir yer?” diye soruyorum. Hiç duraksamadan; “Dünyanın en iyi atlama pistleri burada” diyor.

Ülkemizde 90’lı yıllardan sonra görülmeye başlanan yamaç paraşütçüleri Babadağ’a arazi araçlarıyla gidebildikleri yere kadar çıkıyor, orada da katırlara binip dağ yamacına ulaşıyorlarmış.  Atlama yerinde pek çok kaza olmuş. Yaralananlar hatta hayatını kaybedenler bile var.

Şimdi Babadağ’da bir teleferik sistemi bulunuyor.

Buranın yapımı dört yıl sürmüş ve 30 milyon Euro harcanmış. Yapan bir Türk firması; işte çılgın proje böyle olur diyorum.

Yamaç paraşütçüleri zirveye çıkıp atlıyorlar da atlamayanları da yukarıda eşsiz bir Ölüdeniz manzarası bekliyor. Tesislerde 1.700 metre ve 1.800 metrede  kalkış pistleri var.  1965 metrelik zirvesine de telesiyejle ulaşabiliyor.

Yamaç paraşütü pahalı bir spor. Açıkça söyleyeyim, parası olan yapar. Buraya geçtiğimiz yıl gelen yabancı atlayıcıların sayısı 5 bin sporcuyu geçti. Dağa inmesi, çıkması, konaklaması hepsi para. Böyle olunca zengin turisti Babadağ’a çekiyorsunuz.

“Her şey dahil “, “Kendin pişir kendin ye” gibi sistemleri düşününce; ‘turizm yatırımı böyle olmalı’ diye düşünüyorum.

Teleferik sistemin ve tesislerin elektrik işlerinde emeği olan Şevki Öner anlatıyor: 

“Bu dik dağdan çıkan taşı toprağı düşünün. Şantiyenin kurulması, vinçlerin ve diğer araçların çıkarılması hiç kolay olmadı. Yüzlerce işçi çalıştı. Modern çağda adeta bir Mısır piramiti inşa edildi. İnşaatta öncelik yamaç paraşütçülerinin can güvenliğiydi. Kafeteryalar ve seyir yerleri ikinci plandaydı. Ayrıca burada bir amfitiyatro var. Bu yıl konserler verildi, yüzlerce kişi dağda müziğin keyfini çıkardı.”

Yamaç paraşütlü sporcularla pilot eşliğinde atlayış yapan meraklılar, havada yaklaşık 25 dakika süzüldükten sonra Belcekız Plajı’ndaki iniş alanına kuş gibi konuyorlar. Burası da düzenlenmiş. Eskiden plajda güneşlenen insanların tepesine inen yamaç paraşütçülerin yol açtığı kazaların önüne de geçilmiş.

ÖZEL BİR TURİZM ALANI

Evet, Babadağ’da özel ve güzel bir turizm alanı adeta yoktan var edildi. Bir de Muğla yöresindeki güzelim koylara beton yığını otelleri dikenleri düşünüyorum. Bir yerde doğa katledilirken, diğer yanda doğanın dağını ve rüzgarını insanlara sunan bir hizmet var.

Buradaki hizmet dalga dalga Fethiye’yi kaplıyor. Fethiye hızla dünyanın en büyük yamaç paraşütü merkezi olma yolunda ilerliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Cengiz Erdil Arşivi