Mutlu Hesapçı
Ana teması adalet olan filmler için geri sayım başladı
13. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali başlıyor... Yıllar önce bir festivalin daha başlayacağının haberi geldiği zaman çok heyecanlanmıştım. ‘Adalet’ meselesini dert edinen ve önemseyen değerli insanlar bir yola çıkmıştı ve festivalin içeriğini de bu kavram üzerine biçimlendirmeye karar verdiler. 13 yıl önce sevgili Bengi Semerci’nin heyecanını hatırlıyorum. Ne mutlu ki festival bugünlere geldi ve en önemli festivaller arasındaki yerini aldı.
Adaletin olmadığı bir yerde hiç kimse kendini güvende hissedemez, özellikle son zamanlarda toplumdaki adaletsizlik hepimizin canını fazlasıyla yakmakta. Çünkü adalet hepimiz için lazım, hepimize gerekli öyle değil mi? Ana teması adalet olan bir film festivali tam da bu dönemde çok önemli ve heyecanla festivali bekliyoruz. 13. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali 17-23 Kasım 2023 tarihlerinde, Atlas 1948 Sineması, Kadıköy Sineması ve İBB Beyoğlu Sineması'nda gerçekleşiyor. Akademik program ise her yıl olduğu gibi İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde yapılıyor.
Adalet Terazisi'ndeki filmler Türkiye prömiyerlerini yapacak
Ana teması adalet olan filmlerin seçildiği festival, bu yıl da Türk ve dünya sinemasından bir seçki bizlere sunuyor. Bu kategoride gösterilecek olan; 'Burası Cennet Olabilir', 'Ebeler', 'Elaha', 'Kahramanlık', 'Köpekler', 'Mariupol'da 20 Gün', 'Matria', 'Mevsimlik İşçiler', 'Orlando Siyasi Biyografim', 'Sürüklenen Hayatlar', 'Şiddetin Dramı', 'Yeşil Hudut' ve 'Yüz Yüze' filmleri Türkiye prömiyerlerini yapacak. 'Yanıyor' filmi ise İstanbul gösteriminde izleyicisi ile buluşacak. Açılış filmi 'Alev Sönmeden Önce' ve kapanış filmi 'Shayda' yine Türkiye prömiyerleri yapılacak.
“En önemlisi adalet ve sinema gönüllüleri bir araya gelecek”
Festival Direktörü Bengi Semerci bu yıl duygularını şöyle ifade etti;
"Sinemanın toplum için bir ayna olduğu düşüncesi ve adaletin bu aynadan yansımasının önemine olan inancı; her yıl katılan yenilikler, yeni filmler, yeni bölümler ve en önemlisi adalet ve sinema gönüllüleri bir araya gelecek.”
"İki ayrı dünyayı tek bir dünya haline getirmeye çalışıyoruz"
Festival Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, festivalin her yıl olduğu gibi adalet temasını işleyeceğini belirterek, "İki ayrı dünyayı tek bir dünya haline getirmeye çalışıyoruz. Bu dünyalar, adalet fikrine doğru yürüsün diye arzu ediyoruz. Biz kendi yöntemimizle yürümeye gayret ediyoruz. Sinema dünyası, film gösterimleri ve akademik programlarla bunu yapıyoruz." dedi. Sözüer, bu yılki akademik programlarda ifade özgürlüğü konusunun da öne çıkacağını kaydederek, "Bugün Filistin'de yaşananlar da ifade özgürlüğünü ilgilendiriyor. Bu yılki akademik programlarda dünya genelinde ifade özgürlüğünün ortaya çıkardığı sorunları tartışacağız." diye konuştu.
Altın Terazi Yarışması ve kategorileri
Bu yıl film gösterimleri her yıl olduğu gibi Türk ve dünya sinemasından seçilmiş, ana temaları adalet olan filmlerden oluşuyor. Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması’nda 9 film yarışacak. Yine Türk ve Dünya sinemasından seçilmiş, ana temaları adalet olan filmler Altın Terazi Kısa Metraj Kurmaca Film Yarışması’nda yerini bulacak. Bu bölümde 10 film yarışacak. Altın Terazi Kısa Metraj Belgesel Yarışması’nın ikinci yılında bu kategoride 10 kısa metraj belgesel film gösterime girecek ve yarışacak. 'Adalet Terazisi' bölümünde dünya sinemasının seçkin örneklerinden 14 film yer alıyor.
Festivalin onur ödülleri…
Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nin her yıl verdiği onur ödülleri belli oldu. “Sinema Onur Ödülü” sinema ve tiyatroda yıllardır sürdürdüğü çalışmaları için oyuncu Ayşenil Şamlıoğlu’na, insan hakları ve ifade özgürlüğü konusunda sürdürdüğü çalışmaları nedeniyle “Akademik Onur Ödülü” Prof. Dr. İonna Kuçuradi’ye verilecek. Sinema sanatının tanıtılması ve gelişmesi için yaptığı katkılar nedeniyle Alin Taşçıyan’a ve görüntü yönetmeni olarak birçok filmin ortaya çıkmasında emeği olan Hüseyin Özşahin’e “Sinemaya Katkı Ödülleri” verilecek.
Son söz; bugün 10 Kasım sevgili Atatürk’ümüzü saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz!