AKP'de Bahçeli'nin açıklamaları konuşuluyor: Ön çalışma yapılmıştır, dar kadro biliyordur

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kısa aralıklarla Kürt sorununun çözümü ve PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması sonucunu doğuracak iki çağrısı, siyasete bomba gibi düştü. AKP içerisinde, gelişmelerin soğukkanlılıkla değerlendirilmesi gerektiğini düşünenler bulunduğu gibi, bunun tuzak veya tezgah olabileceğini dile getirenler de var. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakın isimler, ‘gelişmeleri görmek gerektiğini’ bunun sorunun çözümüne hızla katkı sağlayabileceğini iddia ediyorlar. Bahçeli’nin açıklamasından AKP’de dar bir kadronun haberi olduğunu savunanlar da buluyor.

Grup toplantısındaki açıklamadan sonra neler olduğunu anlamaya çalışan AKP’liler, öncelikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve parti yönetiminin pozisyon almasını beklediler. Böylesine farklı ve dikkat çekici bir çağrının kendilerine olsa bile Cumhurbaşkanına sürpriz olmadığını dile getirenler bulunuyor. Erdoğan’ın Bahçeli’nin bu konudaki ilk açıklamasındaki pozisyonu destek olarak yorumlanıyor. Parti kurmaylarının ilginç değerlendirmeleri şöyle:

“*MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin söylediği çok ciddi bir konu. Bunu toptan reddetmek yerine anlamaya çalışmak gerekir. Devletin konuyla ilgili kurumlarının bu görüşten haberi olmayabilir. Belki çok dar bir kadro ile konuşulmuştur. Ancak Bahçeli’nin ilk çıkışına Cumhurbaşkanının yaklaşımına bakarsanız, buna da mesafeli yaklaşmayacaktır.

*Bu sorunun çözümü zaman içine yayılan ve tartışmalara gebe bir çözüm süreciyle olmaz. Çok sayıda sabotaj yaşanıyor. Sorunun çözümü için kesin net bir tavır ve keskin bir bıçak lazım. Belki de bu yaklaşıma o nedenle bir şans tanımak gerekir. Unutmayın Bahçeli önceki çözüm süreci boyunca sessiz kaldı ve sorun çıkarmadı. Kalben ve samimi olma olasılığını göz ardı etmemek gerekir.

*Partimiz bu konuda kısa sürede bir görüş geliştirecektir. Arkadaşlarımızdan birçoğu partinin alacağı pozisyonu bekliyor. Bir kısmı bundan korkacak ve bunun altında bize yönelik bir tuzak olduğunu düşünecek. Bunu tezgah olarak görenler olacak. Ama önce iyi değerlendirilmesi gerekir. Sabote etmeden görmek gerekir. Soğukkanlı olmak gerekir.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi