İl Sağlık Müdürlüğü, emniyet ve savcılık üçgeninde 10 bebek öldü: Bakanlık dosya gizli diyor, emniyet illiyet bağını bulamıyor

Türkiye’nin gündemini sarsan 'yenidoğan çetesine' ilişkin bilgiler sıcaklığını korurken çetenin işlettiği özel hastanelerde yaşanan bebek ölümleri sırasında emniyetin ve bürokrasinin ne yaptığı sorusuna net cevap verilebilmiş değil.

Ölümler yaşanırken İstanbul il Sağlık Müdürü olan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ölümlerle çetenin illiyet bağı araştırması sırasında bebek ölümlerinin devam ettiğini son yaptığı açıklamada kabul etmiş oldu.

İddianameye göre ilk bebek ölümü Mart 2023'te gerçekleşiyor. Soruşturmayı başlatan CİMER şikâyeti ise 27 Mart’ta... Bu süre esnasında başka bir bebek ölümü resmi olarak açıklanmış değil.

Şikâyetten 2 ay sonra İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri özel hastanelere ilk denetimini gerçekleştiriyor. Bakan Memişoğlu’na göre ilk denetimlerde delil bulunamıyor. Memişoğlu’nun konuya ilişkin ifadeleri ise şöyle:

“Biz bu denetlemeleri yapıyoruz rutin denetlemeleri ama burada bazı şüpheler var, bunları delillendiremiyoruz. Çünkü biz burada esasında hasta dosyalarına, gittiğimiz zaman doktorun olup olmadığına, hasta ile ilgili duruma ne olduğuna bakıyoruz ama bu çete öyle bir çete ki bunların hepsini manipüle edebiliyor ve delil bulamıyoruz”

Delil bulunamamasından sonra İl Sağlık Müdürü olarak emniyetten yardım istediklerini aktaran Bakan Memişoğlu, 5 Mayıs 2023'te yardım talebinde bulunuyor.

Bakana göre bu isteğe yanıt geç gelmiş. İşlemin bürokrasi içinde gecikmesi ile emniyet 20 Haziran 2023'te savcılıktan dinleme ve teknik takip için izin alıyor.

Emniyet ölümleri izliyor mu?

Sorun tam olarak burada başlıyor çünkü iddianameye göre 21 Haziran 2023’te bir bebek daha yaşamını yitiyor. Üstelik emniyetin takibe başladığını günün hemen ertesinde yaşanan bu olayda yetkilileri harekete geçirmiyor.

Emniyetin teknik takibi sürerken 5 bebek daha hayatını kaybediyor. Bu ölümler sırasında emniyetin enden harekete geçmediği sorusuna ise yetkililer henüz cevap vermiş değil.

Bakanlığın bu yaşanan skandala ilişkin savunması ise dosyaya getirilen gizlilik kararı.

Ancak yine Memişoğlu kendiyle çeliştiği ifadelerde emniyetin dinleme esnasında bebeklerde bir sorun yaşandığına dair edindiği bilgiyi 25 Eylül’de İl Sağlık Müdürlüğü ile paylaşması.

Bakan Memişoğlu bu bildirimden sonra oluşturulan bir ekiple adı geçen özel hastanelere olağanüstü bir denetim yapıldığını bu denetimlerde iddianameye yansıyan ve bebek ölümlerinden suçlanan çete üyelerinin konuşmalarına yansıyan olayların yaşandığını söylüyor.

Memişoğlu'nun girmediği dikenli alan

Ancak bu noktada ise şöyle bir sorun var. Denetimler sırasında ölen 5 bebek ile ilgili bilgi sahibi olunup olunmadığı belirsiz. Memişoğlu açıklamalarında bu konuya değinmiyor.

Bu denetimlerin ardından edinilen bilgiler 28 Eylül 2023’te emniyete teslim ediliyor.

Sağlık Bakanlığı’na 24 Ekim 2023’te haber veriliyor

Son denetimde edinilen bilgilerle birlikte Cumhuriyet Başsavcılığı 24 Ekim 2023'te Sağlık Bakanlığı’na böyle bir soruşturma yaptığına ilişkin bilgi veriliyor.

Savcılık soruşturmayı gizli yürüttüğünden bakanlık ve il sağlık müdürlüklerinin daha sonra yaşanan ölümlerle ilgili bir bilgi edinemediği söyleniyor.

Bakanlık burada topu yargıya atarken ilk 5 ölümden sonra 5 bebek daha bu süreçte hayatını kaybediyor.

İlk şikayetten tam 13 ay sonra 28 Haziran 2024’te şebekeye ilk baskın yapılıyor ve şüpheliler gözaltına alınıyor.

Gözaltı işlemi sonrası savcılık İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nden 'Bebek ölümleriyle şüphelilerin fiilleri arasında bir illiyet bağı var mı?” araştırmasının yapılmasını istiyor. Bürokrasi burada da devreye giriyor ve toplanan deliller 3 Eylül 2024 tarihinde müdürlüğe teslim ediliyor.

Bunun ardından İl Sağlık Müdürlüğü Teftiş Kurulu inceleme yapıyor ve bebek ölümlerinden çetenin sorumlu olduğunu anlıyor.

Bu bilgiler 16 Eylül 2024'te savcılığa gönderiliyor. Savcılık bunun ardından iddianameye son halini veriyor.

İddianame tamamlandıktan sonra soruşturmayı yürüten savcı makamında tehdit ediliyor. Bu da akıllara başka bir soruyu getiriyor Mustafa Kemal Zengin bu bilgileri nereden biliyor?

Bakan Memişoğlu son olarak Sağlık bakanlığı müfettişlerinin 30 Eylül 2024’te rapor yazdığını ve bu rapor doğrultusunda 10 hastanenin kapatıldığını ifade ediyor.

Bakan Memişoğlu da aslında eksikliğin farkında yaptığı son açıklamada denetimleri ve denetimlerde yapılan uygulamaları revize edeceklerini ifade etti.

Sonuç olarak emniyet, İl Sağlık Müdürlüğü ve savcılık arasında yaşanan yazışmalar ve teknik takip ile edinilen bilgilerin paylaşıldığı tarihler arasında 10 bebek öldürülüyor. SGK binlerce lira zarara uğratılıyor.

Emniyet takip sırasında yaşamını yitiren bebekler olduğunu dinleme esnasında öğreniyor ancak herhangi bir adım atmıyor. İl Sağlık Müdürlüğü'ne 'İlliyet bağı var mı yok mu' sorusu soruluyor.

Bu süreçte yaşamdan kopartılan bebeklerin ölüm tarihleri ise şöyle:

Michelle Nwando Opara (8 Mart 2023), Melek (21 Haziran 2023), Roua Kadan ( 5 Temmuz 2023), Kerem (14 Ağustos 2023), Havanur (15 Ağustos 2023), Mive Serdarova (30 Ağustos 2023), Kaya (13 Kasım 2023), Ayaz (26 Kasım 2023) Öykü (28 Kasım 2023) doğdu ve soruşturma sürerken öldürüldü.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tolga Balcı Arşivi