Abdullah Biricik

Abdullah Biricik

Rekor puanlı şampiyonluğun nedenleri

Galatasaray Konyaspor deplasmanında aldığı 3-1’lik galibiyet ile 24. şampiyonluğuna ulaştı. Yazması ne kadar kolay! O kadar zorlandı ki Galatasaray, 102 puan topladığı sezonda iş son maça kalmıştı. Tüm emekler uğraşlar galibiyetler, sabun gibi elinizin içinden kayıp gidebilirdi. Yeni bir Denizli faciası olarak Kayıtlara geçebilecek, tüm sezonu heba edebilecek bir senaryo ile karşı karşıyaydı Galatasaray.

Ağır bir yüktü bu! Bu yükün altından kalkmayı başardı Okan Buruk ve talebeleri. Son haftaların formsuz oyuncusu Kerem Demirbay’ın sakat oluşu, belki de Okan Buruk’un en büyük şansıydı. Berkan Kutlu inanılmaz dinamik ve hızlı oynadı. Daha da önemlisi dikine oynadı. (Demirbay’ın en büyük eksikliği buydu). Golünü de attı.

Hakkını verelim herkes iki kişilik oynadı. O ağır yükün altından kalkmayı başardı bu oyuncu grubu. Maçtan sonra futbolcuların giydiği tişörtte “İyiler sonunda mutlaka kazanır” yazıyordu. Rakip yöneticilere ve mevcut futbol iklimine önemli bir göndermeydi bu. Futbol ikliminin bu kadar gerildiği “başka bir sezon” hatırlamıyorum! Ali Koç Galatasaray için “beka sorunu” gibi bir benzetme dahi yapmıştı. Ali Koç’un her açıklaması Galatasaray’ı şampiyonluk adına daha yoğun kenetledi. Rakibi hırslandırmak doğru bir strateji değil ve hiçbir zaman olmadı.

Şampiyonluğun önemli kırılma noktaları var! Bana göre en büyük kırılma noktaları deplasmanda ortaya konan iyi futbol ve başarılı sonuçlar. Başakşehir, Antalya, Rize, Fenerbahçe, Sivas, Trabzon, Beşiktaş, Alanya, Adana ve son olarak dün konuk olduğu Konya gibi -önceki yıllarda çok zor geçen- deplasmanların hiçbirinde mağlup olmadı Galatasaray. Sadece Fenerbahçe ve Sivasspor ile berabere kalıp, kalan tüm deplasmanlarını kazandı. Tek deplasman mağlubiyetini Hatayspor’a karşı aldı Galatasaray.

Bu deplasman karnesi şampiyonluğun en önemli nedeniydi bence. Rakiplerin kendi evinde oynama baskısı ile çok sert ve kapalı savunma anlayışları ile oynayamamaları, hep Galatasaray’ın elini rahatlattı. Icardi, Mertens, Kerem, Barış Alper Yılmaz ve Ziyech gibi oyuncular, katı savunmanın olmadığı maçların neredeyse tamamına damga vurdu. Yıldızları ve son derece zeki teknik direktörü ile üst üste ikinci şampiyonluğunu kazandı Galatasaray.

Ama bu şampiyonluk bu sezon transferde yapılan hataları unutturmamalı! Galatasaray’ın “sol bek ve orta saha”sız şampiyon olduğu unutulmamalı! Stoper Kaan Ayhan’ın önce orta saha sonra da sağ bek oynamak zorunda kaldığı unutulmamalı! Uefa Avrupa Ligi’nden sol bekte Berkan Kutlu, orta sahada Demirbay oynadığı için elendiği unutulmamalı!

Carlos Vinicius, Aurier, Halil Dervişoğlu, Tete, Zaha, Angelino, Ndombele ve Günay Güvenç gibi sayısız transferin yedek kulübesinde oturduğu veyahut devre arasında gönderildiği unutulmamalı! Dursun Özbek yeniden başkan seçildi. Şampiyonluğun rehavetine kapılmadan, yapılan yanlış transferler başta olmak üzere, tüm eksiklikler ve (Erden Timur’un her alanda ön plana atıldığı) stratejik idari hatalar dahil olmak üzere tüm olumsuzluklar masaya yatırılmalı, yeni sezonda Avrupa’da isminden bahsettirecek bir takım kurulmalıdır…

Muhtaç olunan kudret, Galatasaray’ın genetiğinde mevcuttur…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Biricik Arşivi