Beşiktaş'ı kim durdurdu?

Kerem Kırçuval’ın aramızdan ayrılmasından sonra sayın Yayın Yönetmenimiz Yavuz Oğhan ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Nilay Can’ın nazik teklifini kabul ettim. Artık Beşiktaş ile ilgili gelişmelerle karşınızda değil yanınızda olacağım. Umarım Kerem Kırçuval’ı aratmam. Kerem Kırçuval’a da yeni görevinde başarılar dilerim.

Yenilmeyen bir Beşiktaş var. Önce bu gerçeği görmek lazım. Ve fakat büyük maçların ezberi yoktur. Trabzon maçları Beşiktaş için her daim zordur. Beşiktaş ile iki şampiyonluk yaşayan Şenol Güneş’in 5. kez geçtiği Trabzon teknik direktörlüğünde ilk maçının Beşiktaş ile olması da hayatın cilvesi gibi. Ama Şenol Güneş’ın, teknik adam olarak en çok Fenerbahçe ve Beşiktaş’a mağlup olma durumu var. Not olarak kalsın. Yıllar sonra muhteşem bir koreografi ile karşılandı bu arada efsane isim Trabzon’da.

Trabzonspor, son yıllarda en çok transfer yapan, alan, satan, daha çok da satamayan yani kafa karıştıran takım. Ama bu yıl Beşiktaş hayli oyuncusundan kurtuldu, nokta transferler yaptı. Maçın 11’leri elimize geldiğinde “Evet Beşiktaş aklı başında” dedik, Trabzon’u da “Görelim bakalım” diye inceledik.

Tüm biletler satılmış, seyirci de oyuncularda da milli aradan sıkılmış heyecanlı bir tablo vardı. Galatasaray evinde 5 çekmiş, Fener Kasımpaşa’yı deplasmanda 2-0 ile avlamış tabloda, elbette tüm gözler bu müsabakadaydı. Zira sezonun ilk derbisini yaşıyorduk, boru değil.

Trabzon çok istekli başladı ama Beşiktaş da dikkatliydi hele topu rakibe kaptırınca. Şenol Güneş, kendisini karşılama töreninin olağanüstülüğünden olmalı, oyunun içindeydi.

Tıka basa dolu tribünlerin etkisi değil ama hakem kritik tercihlerini ev sahibinden yana kullanacağını başından belli etti. Örneğin, dünyanın her yerinde en az sarı kartla ki bana göre kırmızı ile cezalandırılması gereken Visca’nın Rafa Silva’ya yaptığı hareket sözlü uyarıyla geçiştirildi. Ayıp edildi. Bu ayıp üzerine hakem Ali Şansalan VAR’a çağrıldı ve monitörden izlediği pozisyonun ardından o faul kırmızı kartla cezalandırıldı. Visca hayatında ilk kez oyunu bu kadar erken terk etti.

Bunun bir bedeli olacaktı. Masuaku’nun bilinçsiz müdahalesi, anında sarı kartla cezalandırıldı. Tribünlerden Ali Şansalan’a yönelik tepki azıcık durdu. Yetmedi bu faul pozisyonun ardından kullanılan serbest atışta Bardhi’nin ortasını Okay Yokuşlu harika bir kafa vuruşuyla gole çevirdi. Bu Trabzonspor’un bu sezon ligdeki ilk golü olarak kayıtlara geçti.

Aslında ilk 20 dakikaya bakınca topa daha çok sahip olan Beşiktaş olsa da maçı ısıran Trabzon’du, 10 kişi kalmalarına rağmen. Ancak ligdeki ilk golünü de Beşiktaş’tan yiyecekti bordo mavililer. Müthiş paslaşmaların ardından son sözü Gedson Fernandes söyleyecek, ilk maçı beraberliğe getirecekti 39. dakikada.

Rafa Silva ve Joao Mario uzatmalarda harika deneyler yaptılar, ancak sonuç alamadılar.

İkinci yarı sihirli anlar yaşandı. Rafa Silva’nın büyülü vuruşunu akıllardan çıkmayacak şekilde kurtardı Uğurcan Çakır, dakikalar 60’ı gösterdiğinde. Tribünlerde gözyaşı dökenler oldu. O gözyaşları 61. dakikada klasik Trabzonspor şovu nedeniyle gölgede kaldı. Artık tribünden ve hakemden pek fazla etkilenmeyen Beşiktaş, maçı koparmakta ısrarlıydı.

Tek sorun Savic ve Uğurcan’ın aşılamaması görünüyordu. Giovanni van Bronckhorst ilk müdahaleyi yaptı. Al-Musrati ve Rashica oyundan alındı, Muçi ve Semih oyuna dahil oldu.

Öyle akıllı oynadı ki Beşiktaş, bayrağını unutan yan hakeme 70. dakikada hatırlatma yaptı. Şaka bir yana ilk ofsayt bayrağı bu dakikada havalandı.

Orta sahadan aldığı topla Messi’yi andıran hareketlerle gönülleri köpürten Semih son vuruşu yapamadı, ardından Masuaku uzaktan denedi ama yine olmadı. Trabzon bunaldı. 13. dakikadan beri 10 kişi oynayan Trabzon’un direnişi de kayda geçmeli. Fakat son 10 dakikaya girildiğinde skora razı görüntüsü de dikkatlerden kaçmadı. Kritik bir pozisyon 84’teki Masuaku’nun ceza sahasındaki. Ancak Ali Şansalan oralı bile olmadı. Bana göre penaltı idi.

Oynamak isteyen, arzu eden Beşiktaş, oynatmak istemeyen bir hakem ve 10 kişi kalmış Trabzonspor bir puanı almayı başardı. İkinci 45 dakika Trabzonspor yarı sahasında geçti, topla oynamada deplasmanda yüzde 75 ile oynadı Beşiktaş.

Evet iki puan yitirdi Beşiktaş. Uğurcan’ın gününde olması çok önemliydi.

Fakat Beşiktaş iyi yolda her anlamda. Al-Musrati’nin yerine Joao Mario’nun yerleşmesi gerekiyor.

Ligin ilk büyük maçı beraberlikle sonuçlandı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Niko Arşivi