AKP’nin bitmeyen gelgitleri: Bir damat vakası

Hükümetin, kamuoyu beklentisini karşılamakla ittifak dengelerini tutturmak arasındaki gelgitleri sürüyor. Buna bir de parti içindeki farklı bakış açılarını ve gruplaşmaları koyarsanız, bolca malzeme olduğunu görürsünüz. Küskün damat Berat Albayrak’ın aylar sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la verdiği ‘mesafeli’ fotoğraf karesinden tutun da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni aynen ayakta tutma çabaları konusunda ilginç gelişmeler var.

KÜSKÜN DAMAT!

Bakanlık görevinden alındığından beri, aile ilişkilerinde mesafeli duruş sergileyen büyük damat Berat Albayrak’ın son 3 yıl içerisinde Marmaris’te her bayram yapılan aile buluşmalarının hiçbirine gitmediği biliniyor. Kurban Bayramı’nda da çocuk ve torunların büyük bölümünün bir araya gelmesine karşın Berat Albayrak’ın yine olmadığını anımsatalım.

YAKINLAŞMA

Tam bunun üstüne, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Berat Albayrak’ı aynı karede gösteren fotoğraf, “buzlar eriyor mu?” sorusunu gündeme getirdi. Torunlarının mezuniyet törenine katılan Erdoğanlar, karenin sonuna ilişen damatlarıyla nihayet bir araya geldi. Bu kare, AKP kulislerinde de dikkat çekti. Berat Albayrak’ın bir gün kendisine yapılan haksızlığın anlaşılacağı ve yeniden siyasette yer alacağı beklentisi içinde olduğunu iddia edenler var. Hatta geçmişte, sorunlu olduğu bazı eski bakanlarla yeniden ilişki kurup, ‘küskünler ittifakı’ yaptıkları da konuşuluyor…

YASAMA TELAŞI

Bu arada, TBMM’nin son çalışma günlerinde yasalaşacak tekliflerle ilgili çok yoğun kulis faaliyetleri sürüyor. Son dakikada çıkarılan maddeler, eklenen hükümler filan. Son Yargı Paketi’nde Anayasa Mahkemesi’nin “sınırlarını geniş bulduğu için” iptal ettiği Cumhurbaşkanı kararname yetkisini düzenleyen hükümler de olacak.

AYM SANCISI

Öğrendiğimize göre burada garip durumlar yaşanıyor. Bazı alanlar, AYM’nin uyarıları doğrultusunda, “kararname yerine yasayla yapılması gereken konular” olarak düzeltilirken, Cumhurbaşkanı Saray ekibinin “yetkiler tırpanlanmasın” diye müdahale ettikleri iddia edildi.

YENİ DÖNEME KALANLAR

Bu müdahale ve tartışmalar artınca, AYM’nin kararına uyumu içeren çalışmaların ikiye bölündüğünü öğrendik. Bazı düzenlemeler, yargı paketine konulacak, ancak asıl büyük kısmı yeni döneme bırakılacak. Cumhurbaşkanının kararname yetkisinin sınırlandırılması en çok tartışılan konulardan biri. Bu kadar yetkinin tek kişiye verilmesinin zararları muhalefet tarafından sürekli eleştiriliyor.

AYNEN KALSIN ÇABASI

Anlaşılan o ki ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini’ yanlışlarına rağmen korumak isteyen bir ekip var. O yüzden önümüzdeki günlerde bazı sürpriz maddelere hazırlıklı olmak gerekebilir. Güçler savaşının ‘değişim ve normalleşme’ konusunu es geçtiği anlaşılıyor. Ayrıca AYM’nin iptal kararı nedeniyle bazı kamu kurumlarının teşkilat yasalarının olmadığı, bu düzenlemelerin tamamı için haftalar süren yasa görüşmeleri gerektiği de anlatılıyor. Takipçisi olacağız…

ZOR KARARLAR

AKP’de kapalı kapılar ardında tartışılan başka bir konu ise AKP-CHP diyaloğunun etkileri. Bahsettiğimiz parti içi farklı görüşler konusu burada da kendini gösteriyor. Son MYK toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Bu görüşmeleri sürdürelim mi?” diye sorduğu anlatılıyor. Toplantıya katılanların büyük bölümü, diyaloğun devam etmesinde yarar olduğunu, toplumda bu ilişkinin destek gördüğünü dile getirmiş. Daha önce partide yapılan kamuoyu araştırmasının da bu yönde çıktığını yazmıştık.

ARAFTA KALMAK…

Ancak, CHP yöneticilerinin ‘hükümete ayar’ veren açıklamalar yaptıkları, bunun da iktidarı zayıf gösterdiği görüşünü savunanlar da var. Diyaloğun kesilmesini savunanlar azınlıkta olsa da Cumhur İttifakı’na zarar verecek her adıma veya açıklamaya anında yanıt verilmesi gerektiği görüşü benimsendi. Anlayacağınız, ittifakın büyük ortağı ‘orta yol tutturma’ konusunda zorlanıyor. Bu nedenle, Sinan Ateş cinayeti davasının sonucu, AKP’nin nereye evrildiğinin en önemli habercisi olacak…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi