Nuray Babacan
AKP, “Nerede yanlış yaptık?” diye sordu: “Halktan koptunuz, halkı ezdiniz” yanıtını aldı
Yerel seçimdeki yenilgisinin şaşkınlığını üzerinden atan iktidar partisi, hatalarını görmek için özel bir araştırma yaptırdı. Araştırmasız da ortada olan durum, bir kez daha halk tarafından teyit edildi. Araştırma sonuçları, ekonomik krizin en büyük neden olduğunu ortaya koyarken, ‘partinin halkan koptuğuna’ ilişkin saptama net bir mesaj olarak görüldü.
HALKA KENDİLERİ SORDU
AKP yönetimi, kongreye kadar olan süreçte sürüklendikleri girdaptan çıkmak için öneriler hazırlamaya çalışıyor. Kötü yönetimin sonuçları ve yapılması gerekenler ortadayken, kamuoyu araştırmalarını dayanak yapan yönetim, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a birkaç aşamadan oluşan bir rapor sunmaya hazırlanıyor.
Partinin Strateji Kurulu, son toplantısında önlerine konulan araştırmayla herkesin bildiği gerçeklerle bir kez daha yüzleşti. Araştırma, vatandaşların yüzde 55’inin AKP’ye oy vermeme gerekçesi olarak kötü ekonomiyi ve hayat pahalılığını gösterdi. En önemli ikinci başlık “Partinin halktan koptuğu” oldu. Emeklilerin ve dar gelirlilerinin durumu da ilk üç sırada yer aldı. Kamuoyu araştırmasındaki bir değer önemli konu, CHP’nin halen oylarını koruduğu ve AKP’nin önünde olduğu gerçeğiydi.
AYNI GERÇEKLER
Bağımsız kamuoyu araştırma şirketlerinin saptamalarının neredeyse aynısı AKP’nin yaptırdığı araştırma da açıkça görüldü. Şimdi partide “Bundan sonra ne yapılmalı?” konusuna kafa yoruluyor. Sıralanacak önerilere geçmeden önce tüm bu saptamaların hayata geçirileceğine dair inançta sorun olduğunu da belirtelim.
ÇOK BAŞLIK VAR
Parti kurmayları arasında, radikal adımlar atılmazsa AKP’nin sonunun geleceğini söyleyenler var. Kişilerden çok, zihniyetin ve anlayışın değişmesi gerektiği konuşuluyor kulislerde. Genel merkez ekibi, yaptırdıkları araştırmanın yanı sıra SETA gibi kuruluşlardan ve bazı STK’lardan görüş alarak atılacak adımlara ilişkin başlıkları oluşturmaya çalışıyor.
ÖNCELİKLER BELLİ AMA…
Başlıklara gelince. Öncelikle ekonomide atılacak adımların daha görünür olmasını sağlayan, uygulamaları zorunlu kılan birtakım kararlar alınacağı belirtiliyor. Hak ve özgürlükler, demokratikleşme gibi alanlarda neler yapılması gerektiği değerlendiriyor. Can Atalay ve Osman Kavala konusunda kesinlikle adım atılması gerektiğini söyleyenlerin sayısı az değil.
SORUMSUZ GAZETECİLER!
Basına da yansıyan AK trollerin parti adına ayar veren, politika yapan gruplar olmaktan çıkartılması diğer bir başlık. Ancak bundan daha önemli bulunan sorun, medyada partiyi temsil ediyor görünen iktidara yakın gazeteciler. Hiçbir yetkisi ve sorumluluğu olmayan bu isimlerin TV kanallarında AKP adına söz söylemesi epey sorun olmuş. AKP’nin politikalarını genel merkez ve meclis yöneticisi siyasetçilerin dile getirmesi planlanıyor.
ÇOKLU MAAŞLAR- SAVURGANLIK
Ayrıca, çoklu maaş alan bürokratlar, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ınki olmak üzere onlarca araçtan oluşan konvoylar, ne iş yaptıkları bilinmeyen dev danışman kadroları, israf ve savurganlık başlıklı görüntülerin ortadan kaldırılması gerektiği konuşulanlar arasında.
MHP İKNA OLUR MU?
Bazı uygulamaların ittifak ortağı MHP’ye takılma olasılığı da sohbetlerin konusu. Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın değişimi kabul etmesi durumunda, Devlet Bahçeli’yi ‘gereklilik’ konusunda ikna edebileceğine inanan iyimserler var. Bu adımlar atılmazsa partideki erimenin durdurulamayacağı, CHP’nin siyasetin yeni adresi olma yolunda ilerleyeceği, giden oyların kalıcı olacağı yorumları yapılıyor. Artık gündemi CHP’nin belirlediği gerçeği de fark edilmiş.
BEKLEYİP GÖRECEĞİZ
Tüm bu konular, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a rapor olarak sunulacak. Sadece genel merkezin çalışması değil, farklı kanallardan da “Parti nasıl kurtulur?” başlıklı çalışmalar ulaşacak. Yeni anlayış, yeni strateji, yeni aktörler üzerinden partinin sonbaharda yapmayı planladığı kongrede farklı adımlar atılması gerektiğine ilişkin öneriler var. Tüm bunların içi doldurulabilecek mi; bekleyip göreceğiz…