Nuray Babacan
Kulis: Erdoğan danışmanlarının ‘maliyetleri ve faaliyetleri’ konusunda bir rapor hazırlattı
Sonbaharla birlikte Ankara’daki siyasi hareketlilik artmaya başladı. AKP’de birbirinden ilginç kulis bilgileri dolaşıyor ortalıkta. Saray danışmanlarına yapılacak operasyonun temelinin Marmaris tatilinde atıldığını ilk burada yazmıştık. Kadroyu daraltma kararının Cumhurbaşkanına sunulan ‘yüksek maliyet raporundan’ sonra olduğunu da aktaralım hemen. Ardından ekonomi yönetiminin ABD sınavı, faiz kararı, kongre ve seçim hazırlıklarıyla ilgili son gelişmelerle devam edelim.
Danışman raporu
*Saraydaki başdanışman kadrolarının ne iş yaptığı yılların tartışmasıdır. Bunlardan bir kısmının aktif olarak, oluşturulan kurullarda görev aldığını, rapor ve proje hazırlık çalışmalarına katıldığını biliyoruz. Sayılarının 45 olduğu iddia edilen bu danışmanlardan 15 kadarıyla vedalaşılmasında ‘karnelerinin’ etkili olduğunu söyleyelim.
Maliyetleri çok yüksek
Kulisleri göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, saray danışmanlarının ‘maliyetleri ve faaliyetleri’ konusunda bir rapor hazırlattı. Ortaya çıkan rapordaki maliyet rakamlarını fazla bulan Erdoğan’ın, “Bu çok fazla, aktif olarak çalışanlar dışındakileri gönderelim” dediği iddia ediliyor. Bu kadroların daha da azaltılacağını söyleyenler var. Görevden alınma telaşı yaşayan danışmanların bir kısmının yönetim kurulu üyeliklerine atlamak için kulis yaptıkları biliniyor. Sanki devletle ömür boyu sözleşme yapmışlar gibi.
Şimşek'in çifte sınavı
*Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretine katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bu seyahatte olmasının birden fazla sebebi olduğu aktarılıyor. Öncelikle Erdoğan’a planladıkları yeni kararlara ikna etmek ki; 5 puanlık faiz artışının onayının burada alındığı ve Şimşek’in Ankara’ya arayarak kararı açıklattığı anlatılıyor. Şimşek’in işadamları ve yabancı sermaye temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde ‘son derece dengeli’ tavır sergilediği, batılı fonlardan destek almak için güvenilir bir duruş sergilemeye çalışırken, 2024 enflasyonunun resmi açıklamalardan daha fazla olacağını itiraf ettiği anlatılıyor.
Yeni yüzler olacak
*AKP’deki değişim rüzgarının son halkası olağanüstü kongre olacak. Bu kongrede hem MKYK hem de genel merkez yönetimi epey değiştirilecek. Yerel seçimin startı da bu kongreyle verilecek. Yeni MKYK’da yer alacak isimlere ilişkin çalışma Erdoğan’a verildi. Bu isimler arasında İstanbul’da siyaset yapan, partiye yakın isimlerin de bulunduğu belirtiliyor. Erdoğan’ın bu kez MKYK’yı oluştururken az sayıda milletvekilini listeye alacağı, ‘herkese tek koltuk’ anlayışında olduğu savunuluyor.
"MKYK daraltılsın" talebi
Bu kongre önemli bir şeyi daha gösterecek. Partide MKYK’nın eski yapısına dönmesini isteyen çok kişi var. 50 kişilik çekirdek kadro ile politika üretilmesi ve istişare mekanizmasının eskiden olduğu gibi işletilmesi isteniyor. Bir önceki kongrede yedekler dahil 95-100 kişiyle yapılan toplantıların verimli olmadığı, ‘il başkanları’ toplantısı havasında geçtiği anlatılıyor. Kongre, bu taleplerin hayata geçirilip geçirilmediğini de gösterecek.
Bahçeli geçit vermedi
*Yerel seçim startının kongrede verilecek olmasına karşın henüz büyük kentlerin adayları konusunda netlik oluşmadı. Bilinen isimler üzerinden analizler yapılıyor. Bazı partililerin İYİ Parti’yi yanlarına çekme, ittifakın alamayacağı bazı illerin İYİ Parti’ye bırakılmasının Meclis’te iş birliğini artıracağı önerileri, ilgi çekmedi. Bu konudaki önerilerin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tavrına takıldığı, kamuoyuna yaptığı açıklamalarına rağmen İYİ Parti’yle iş birliği istemediği dile getiriliyor.
İYİ Parti analizi
Partide yapılan son analizle tamamlayalım yazıyı. İYİ Parti’nin seçime ittifak olmadan girme kararının sonuçlarının değerlendirildiğini belirtelim. Yapılan ilk analizlerde, “İYİ Parti’nin 81 ilde aday çıkarmasının çok karşılığı olmaz. Bunun sonuca yüzde 2-3 etkisi olur. Çünkü seçmen sosyolojik olarak ittifaklara alıştı. Özellikle yerel seçimlerde ikinci etken adaylar. Seçmenin kimin etrafında kenetleneceği önemli. İstanbul’da İYİ Parti’den çok HDP’nin ne yapacağı önemli” deniliyor. Bize önemli geldi…