AK Parti içinde yurt dışı harçları tartışması: Çatlak sesler büyüyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın daha Meclis’e gelmeden krize neden olan vergi paketinin bazı maddelerinin revizyonu için başlayan kulisler arttı. Özellikle yurt dışına çıkış harcı krizi büyüyor. Taslak metinde 150 liradan 3 bin liraya çıkartılması öngörülen harcın, en fazla bin 500 lira olacağı konuşulurken, baskıların ardından artışın tamamen rafa kaldırılması da gündeme geldi.

Edinilen bilgiye göre, parti yöneticilerine hem AKP milletvekilleri hem de tabandan özellikle yurt dışı harcı konusunda çok sayıda talep geldi. Parti yönetimi, artışın revize edileceğini, en fazla bin 500 lira olabileceğini dile getirirken, bu da yeterli bulunmadı. Parti içinde yurt dışı çıkış harcının artırılmasına yönelik itirazlar geliyor.

HİÇ ARTMASIN

Çok sayıda milletvekilinin, parti yönetimine, “Harcın tümden kaldırılması gerekirken artırılması doğru değil” dediği öğrenildi. Zaten partiden uzaklaşan genç kuşağın bu kararla daha da tepki göstereceği anlatılıyor. Yapılan çalışmalarda toplumun hassasiyetinin dikkate alınması gerektiğinin iletildiği öğrenildi. Parti yöneticileri, teklif üzerindeki çalışmalarda milletvekillerinden ve tabandan gelen önerilerin dikkate alınacağını aktardılar.

ÖNERİLER MASADA

Öneriler arasında, öğrencilerin, hac ibadeti için çıkanların ve sınır ticareti yapanların yurt dışı harcından muaf tutulması, harcın artırılmaması, artış yapılması durumunda da makul bir oran belirlenmesi bulunuyor. Partide, yurt dışı çıkış harcının artırılmasına ilişkin düzenlemenin şimdilik ertelenebileceği de tartışılıyor. Hafta içinde yapılacak kabine toplantısında bu konuda bir değerlendirme yapılacağı ifade ediliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi