BURASI DA BİZİM AMAZON ORMANIYDI…

Sonra ‘aklından zoru olan mı?’ desem,  ‘sevgisiz adamın biri mi’ desem; ailesine kızıp ormanı yaktı. Yanan orman alanı yöre insanlarının deyimiyle altın değerindeydi, bal ormanlarıydı. Halk yıllardır buraya Amazon ormanları diyordu. Yanan alan 4 bin 500 hektar, yanan börtü böceğe, kurda kuşa, çakala girersek yüreklerimiz daha da acır.

Geçen yıl 13 gün süren yangınlarda Muğla, 814 bin hektar olan orman varlığının yüzde 8’ini kaybetmişti. Muğla ilinin yüzde 68’i ormanlarla kaplıydı. Kalmıştı yüzde 60’ı… Birazı daha gitti, daha da ne olacağı belli değil… Anadolu’da üç kent orman varlığı yönünden zengin, oksijen depoları olarak görülüyor. Bu iller sırasıyla Antalya, Mersin ve Muğla… Bizim konumuz Ege’nin 400’den fazla mavi koyuyla kucaklaşan Muğla ormanları…

Yılların arkadaşı Oğuz Haksever, bir rapor avcısıdır. İnternet ortamında yüzüne bakılmayan yüzlerce raporu bulur ve araştırır.  Muğla Amazon ormanlarında yangın çıkınca medyamızda haberleştirilmeye değer bile görülmeyen bir raporu önüme koydu.

Meraklısı için yazayım raporun kapağı şöyle;

MUĞLA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ “ 2021 YILI ORMAN YANGINLARI DEĞERLENDİRME RAPORU “

Rapora göre, Muğla ormanlarının yüzde 67’si 500 metre rakımın altında. Şu anlama geliyor. Hava şartları yüzünden bu ormanlarda yangın, daha çabuk yayılıyor, ulaşım zorluğu yüzünden de söndürülmesi kolay olmuyor. Elbette otel ve site yapımına en uygun yerler de bu kesimler oluyor.

Devam edelim; son 10 yılda Muğla ilinde 2.712 orman yangını çıktı. 572 bin dönüm alan yandı. Geçen yıl ise adeta rekor kırıldı, 369 yangın çıktı. Yanan yer 10 yılın miktarına eşit. 522 bin dönüm alan kül olup gitti. Bu yangınların 70’i Marmaris ve Milas yörelerinde çıktı. Çıkan yangınların tamamı Ege kıyılarına yakın orman alanlarındaydı.  Bu iki yöre sadece bir yılda 200 bin dönüme yakın orman alanını kaybetti.

YANGINLARIN NEDENLERİ

Dünyada ormanlar iklim değişikliği yüzünden durduk yerde de yanıyor, bizde ise çoğu insan kaynaklı. Devletin memurunun hazırladığı rapor da bu durumu ortaya koyuyor. Son 10 yılda çıkan yangınların oranları şöyle belirtiliyor.

YÜZDE 16 İHMAL DİKKATSİZLİK

YÜZDE 9 KASIT

YÜZDE 33 YILDIRIM DÜŞMESİ

YÜZDE 42 FAAİLİ MEÇHUL

2021 YILINDA ÇIKAN YANGINLARIN NEDENLERİ

YÜZDE 12 İHMAL

YÜZDE 2 KASIT

YÜZDE 29 YILDIRIM

YÜZDE 57 FAAİLİ MEÇHUL

İHMALLERİN ANALİZİ

YÜZDE 0.3 SİGARA

YÜZDE O.8 ANIZ

YÜZDE 0.3 ÇÖPLER

YÜZDE 4 TARLA TEMİZLİĞİ

YÜZDE 1.3 PİKNİK ATEŞİ

YÜZDE 4 ENERJİ NAKİL HATTI

İşte böyle; burada da faili meçhuller karşımızda. Üzerinde durulması gereken olayımız bu. Bir de enerji nakil hatlarının durumu. Demek ki, devlet veya yetki verilen elektrik dağıtım şirketleri daha dikkatli olacaklar. Ancak daha önce yazdım; bazı orman alanları ve canlılarının her şeyden önce insanımızdan korunması gerekiyor.

Şöyle bir levha olmalı; “ BU ORMANA İNSAN GİREMEZ.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Cengiz Erdil Arşivi