MHP’de rahatsız kıpırdanmalar… Yeni Anayasa karmaşası

Yeni Anayasa konusunun AKP’nin ‘yeni bir şey söylemek lazım’ anlayışından kaynaklandığını söyleyenler az değil. Belirli aralıklarla gündeme getirilen, herkesin içinde ne var diye peşine düştüğü bu çalışma, sadece muhalefette değil, ittifak ortağı MHP’de de rahatsız kıpırdanmalara neden oldu.

MHP’NİN İTİRAZI

Öğrendiğimize göre, Cumhur İttifakı ortağı MHP’de, partinin bu ‘bağımsız’ anayasa çalışmalarından pek mutlu değil. Partinin son Anayasa sempozyumundan rahatsız olmuşlar. Oradaki yaklaşım ve anlayış hoşlarına gitmediği gibi, “‘Kendilerine bir öneri paketi hazırlayıp verdik, dikkate almadıkları gibi, hiç atıf da yapılmıyor” diye sitem ettikleri belirtiliyor. MHP yönetiminin Cumhurbaşkanlığı’nda hukuk çalışmalarını yapan ekipten ve onların anlayışından pek hoşlanmadığını da aktaralım.

İKNA OLMADILAR

Parti içerisinde, “’Bu Anayasa’da ne eksik? Yapacağınız düzenleme nasıl bir eksikliği giderecek’ diye sorsak verilecek yanıt yok” sözleriyle eleştirenler bile var. Muhalefet ise AKP’nin hazırlayacağı Anayasa’ya hiç güvenmediği gibi, konunun ‘gündem saptırma, dikkatleri başka tarafa çekme’ olduğunu düşünüyor. Dolayısıyla tüm bu turların ve çalışmaların sonunda ortaya bir şey çıkması pek mümkün görünmüyor.

İNCE HESAPLAR

Tek ilginç yaklaşım, cumhurbaşkanlığı seçimini 40 artı 1’e indirme önerisi olur ki, MHP’ye olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldıracak böyle bir yaklaşım önce ittifak ortağından vize alamaz. Ayrıca, partide Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini yaratan ekip “Başkanlık sistemi olmaktan çıkar’ diye itiraz ediyor. Sonuçta, olay sadece başörtüsünün olduğu küçük bir pakete kadar gerileyebilir. O da CHP’nin Meclis’e taşıdığı partilerin oylarıyla kabul edilebilir…

KAÇAK GÖÇMEN ZİRVESİ

Öte yandan hükümet, mafya ve çete operasyonlarının devamı olarak, kaçak göçmen sorunuyla ilgili yeni bir başlık açmaya hazırlanıyor. Yerel seçim öncesinde biraz da kampanya malzemesi yapılacak çalışma İçişleri Bakanlığı’nda yürütülüyor. 18 Aralık’ta toplantıyla kamuoyuna duyurulacak çalışma, yasa değişiklikleri, özel komisyon kurulması ve tüm bakanlıklara düşen görevleri kapsayan bir ‘paket’ olacak.

İNSAN KAÇAKÇILIĞI

İnsan kaçakçılığı ve uyuşturucu tacirleri arasında yakından ilişki olduğu görüşünden hareketle, şimdiden MASAK, gümrükler, sınırlar ve Ticaret Bakanlığı’nı kapsayan uygulamalara başlandığı iddia ediliyor. Çalışmayı yürütenler, düzensiz göçe karşı ‘ulusal risk haritası’ çıkartan bir sistem kurulacağını savunuyorlar. Ayrıca, çalışmanın bir ayağını Suriyelilerin geri dönüşü oluşturuyor ki; o şimdilik umutsuz.

SONUÇ ALINACAK MI?

Kaçak göçmenlerle ilgili olarak Avrupa ülkelerindeki uygulamalar incelenmeye başladı. Anlatılanlara göre öncelik, kaçak durumundaki yabancıların istisnasız geri gönderilmesi olacak. Ancak iş dünyasından gelen ‘iş gücü ihtiyacıyla’ ilgili itiraz ve talepler için farklı bir yol izlenmesi tartışılıyor. Meslek gruplarına göre sektörel ihtiyaçların belirlenerek, bunların resmi yollardan ilgili ülkelerle yapılacak görüşmelerle talep edilmesi planlanıyor. Amacı şu andaki kayıt dışı durumun kayıt ve kontrol altına alınması olarak anlatılıyor. Seçim öncesinde atılacak bu adımların, daha önceki gibi kampanya malzemesi olmadığının görülmesi için ‘sonuç’ alınması gerekecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi