Nuray Babacan
Seçim öncesi aynı algı operasyonu: Kangrene dönen göçmen sorunu
Genel seçimlerde, “göçmenler, kaçak işçiler ve kaçak mülteciler” konusunun en az ekonomik kriz kadar başlarına dert açtığını gören hükümet üyeleri, yerel seçim öncesinde operasyona hazırlanıyor. Kapalı kapılar ardındaki çalışmaların tamamı önümüzdeki 6 ayı rahat geçirmeye yönelik. Köklü çözüm hem bütçe hem de Suriye ile iyi ilişkiler gerektiriyor ki şu an ikisi de yok.
Göz boyama mı?
Önümüzdeki günlerde bol görselli kaçak göçmen operasyonları göreceğiz. Hükümet, önce göçmenlere şehir değiştirmeyi yasakladı. Beş kişiden fazla dolaşıp dikkat çekmeyin uyarıları yapılıyor. Dikkat çekmemek için kaçak göçmen işçilerin işyerlerinde yatıp kalkmaya başladığını da öğrendik. Yani ameliyatlık hastaya yara bandı ile tedavi öneriliyor.
Her toplantının konusu
AKP’de yerel seçimlerle ilgili yapılan her toplantıda, göçmen sorunu en az ekonomik kriz kadar yer kaplıyor. Düzensiz göçle mücadele ve sığınmacıların ülkelerine gönderilmesi konusunda yeni adımlara hazırlanırken, bunlardan ne kadarının göstermelik olduğu önümüzdeki aylarda görülecek.
Vize alıp kalıyorlar
Göç yönetimi konusunda başta Suriyeliler olmak üzere birden fazla başlık bulunuyor. Özellikle son aylarda Afganistan ve Pakistan’dan gelen kaçaklara karşı farklı süreçlerin işletilmesi gündeme geldi. Örneğin, yasal yollardan gelip 90 gün vize alanların ülkelerine dönmedikleri görüldü.
AB Yöntemi uygulanacak
Yerel seçim öncesinde, ikamet izni uzatma işlemlerinin zorlaştırılmasına karar verildi. Bunun yanı sıra vize almak da eskisi gibi kolay olmayacak. Yani, AB ülkelerinin bize uyguladığı sistem uygulanacak. Türkiye’den vize talep edenler ve ikamet izni süresini uzatmak isteyenlerden, banka hesabı, gelir belgesi, tapu gibi belgeler istenecek. Sağlık sigortası yaptırması zorunluluğu getirilecek.
Kaçak yabancı işçiler
Başka bir başlık yabancı kaçak işçiler konusunda açılıyor. Denetimlerin artırılması, bu sürece yerel yönetimlerin de katılması planlanıyor. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde kaçak işçilerin dikkat çekmemek için işyerlerinde kaldıkları ortaya çıktı. İzinli yabancı işçi ile kaçak yabancı işçi ayrımının yeterince yapılmadığı fark edildi.
Gerçek rakam ne?
İnsan kaçakçılığı ve düzensiz göçe karşı sınır güvenliğinin ve operasyonların artırılması talimatının verildiğini biliyoruz. Bütün bunlar, düzensiz göç ve kaçak girişlere yönelik. Ama asıl konu gelip Suriyeli göçmenler konusuna dayanıyor. Resmi kayıtlarda 5 milyon olan göçmen sayısı muhalefete göre 10 milyonu geçti. Ve asıl sorun, Suriyelilerin ülkelerine geri dönmelerini sağlayacak altyapıya takılıp kalıyor.
Tercih edilmeyen evler
Suriye’nin kuzeyindeki güvenli bölgelerde oluşturulan yerleşim alanları, yapılan propagandaya rağmen tercih edilmiyor. O bölgeden yönetimden, evlerin tercih edilmemesine, yaşamsal altyapının yeterli olmadığına dair birçok şikayet geliyor. Toplamda 4-5 milyon kişinin yaşadığı, 13 ayrı yerel yönetimin bulunduğu bu coğrafya için tek elden yönetim formülleri aranıyor. Sorunun çözülüp dönüşün artması konusunda atılan adımlar yetmiyor. Suriye’nin merkezi hükümetiyle masaya oturulmadan da sonuç alınmayacağa benziyor.
Hükümet savunmada
Bir AKP kurmayının yerel seçimlerden önce yapılan ve yapılacak göçmen çalışmalarıyla ilgili sözleri ise şöyle;
“Türkiye’de göçmenler konusunda birçok yeni idari tedbir alınıyor. İkametleri zorlaştırılıyor. Bir anlamda sığınmacıların ülkelerine dönmelerine yönelik aslında baskı unsuru oluşturuluyor. İzinsiz şehir değiştirenler geri gönderme merkezlerine yollanıyor. Mesela 5 kişiden fazla toplu halde dolaşmayın uyarısında bulunuluyor. Ekim ve Kasım’da dönüşlerin hızlanmasını bekliyoruz. Suriye’de güvenli bölgelerdeki evlerin yaşam koşulları, iklim şartları zor. Bu sorunlar çözülünce, dönmeyi tercih edecekler…”
Yerel seçim öncesi söylenen sözler böyle.
Bir gün, ‘geri dönen sayısı, toplam göçmen sayısı, kaçak göçmen sayısı’ konusunda gerçek rakamlar paylaşılırsa, o zaman ne kadarı seçim propagandası, ne kadarı alınmış sonuç anlaşacağız…