Sokak hayvanları teklifine rötuş! Ötanazi maddesine sınırlandırma: Teklif imzaya açıldı

Kamuoyunun haftalardan beri merak ettiği sokak hayvanları yasa teklifinde sona gelindi. İktidar partisi taslakla ilgili iki gün üst üste toplantılar yaparak, teklifin tartışılan bazı maddelerini rötuşladı. Buna göre, toplanan hayvanların uyutulması maddesine sınırlama getirildi. Sadece sağlıksız, hasta ve yaşlı olanların uyutulmasına ancak kurul kararıyla izin verilecek. TBMM tatilinden önce yasalaştırılması planlanan teklif, imzaya açıldı.

Gazete Pencere’nin çalışmaların başından beri yakından takip ettiği teklifle ilgili ciddi tartışmalar yaşanmıştı. Sokaktan toplanan hayvanların barınaklarda iyi koşullarda alıkonulmasına ilişkin endişeler yaşanırken, uyutma kararının bir ay sahiplenilemeyen tüm hayvanlara uygulanmasından vazgeçildi. Uyutulacak hayvanların hangileri olacağına kurul karar verecek.

Bu çerçevede, kuduz riski bulunan, hastalıklı, saldırgan, tedavi edilemeyen durumdaki köpekler için yerel yönetimler nezdinde veteriner hekimlerin yer alacağı bir kurul tarafından ötanazi (uyutma) kararı verilebilecek. Sokak hayvanlarının uyutulmasına ancak bu kurul karar verecek.

Yerel yönetimlerin bütçelerinin binde 5’ini sokak hayvanlarının ıslahı ve barınak yapılması için kullanma zorunluluğu olacak. Bu bütçe, başka amaçla kullanılamayacak. Harcamaların yerinde kullanılıp kullanılmadığı denetlenecek. Bu kapsamda yükümlülüğünü yerine getirmeyen belediye başkanına bir yıldan 3 yıla kadar hapis verilebilecek.

Bu sorumluluğun kapsamına belediye meclis üyeleri de girecek. Ayrıca, belediyelerin yükümlülüklerini yerine getirmeleri, yeterli barınak yapmaları, sokak hayvanlarının toplanması ve uygun şekilde bakılmasını sağlamaları için 2 yıl süre verilecek.

Belediyeler, sınırları içindeki sokak hayvanlarının toplanması, kısırlaştırılması, aşılanması ve bakımından sorumlu olacak. Yasada yapılacak değişiklikle, bu hayvanlar tekrar sokağa salınmayacak. Bakımları barınaklarda yapılacak. Görevin yerine getirilmemesi durumunda söz konusu başkanın seçilme yeterliliğinin ortadan kaldırılması da tartışılıyor.

Düzenlemeyle, evcil hayvan sahiplerine de yeni sorumluluk getiriliyor. Evcil hayvanını, bu hayvandan olan yavruları sokağa bırakanlara hayvan başına 60 bin lira para cezası verilecek. Yasaklı ırkların üretimini yapanlara da 60 bin lira para cezası verilecek. Suçun tekrarlanması durumunda hapis cezası gündeme gelebilecek. Ayrıca bu kişilerin yeniden evcil hayvan sahibi olmaları önlenecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi