Nuray Babacan
Piyasalara ‘fiyat kontrol’ yasası: Tekel oluşturanlara müdahale
Hükümet, yüksek fiyat artışları ve enflasyonla mücadele etmek için alternatif düzenlemelere gidiyor. Fahiş fiyat uygulayanlara verilecek cezaları artırmayı amaçlayan yasa teklifinde, tekel oluşturarak piyasaları manipüle edenlere de hızlı müdahale hedefleniyor.
Edinilen bilgiye göre, Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı ve AKP’de son şekli verilen yasa teklifinde, bir türlü kontrol edilemeyen fiyat artışları için bu kez “piyasalara müdahaleyi kolaylaştırmak” amaçlanıyor. Hükümet, enflasyonun düşürülmesi konusunda mesafe alamayınca, “fırsatçı” olarak nitelendirdiği satıcılara yönelik önlemleri arttırmayı amaçladı. Tekel oluşturarak, belli bir ürünün fiyatını kontrol altına alanlarla ilgili işlemler hızlandırılacak.
ÖN RAPORLA İŞLEM
Hazırlanan teklife göre, Rekabet Kurumu’nun haksız fiyat artışları, piyasada birkaç firmanın anlaşarak fiyat artırması gibi konulardaki teftiş ve soruşturma süreçleri kısaltılıyor. Bu tür tekelleşme itirazlarında soruşturma ve rapor süreçlerinin çok uzun olduğu ve anında sonuç alınamadığı belirtildi. Bu nedenle, uzun inceleme süreçlerinden önce ön raporla işlem başlatılacak ve tekel durumunda olanlara müdahale edilecek.
TÜM SEKTÖRLER
Düzenlemeyle, denetim ve raporlama süreçleri kısalacak. Rekabet Kurumu bir soruşturma başlatıyorsa, bu soruşturma ile ilgili ön raporun hemen ardından tedbir uygulanacak. Bu sistem sadece gıda sektörü değil, tüm sektörler için uygulanacak. Özellikle inşaat sektöründeki tekelleşmenin önüne geçilmesinin amaçlandığı öne sürüldü. Haksız rekabet, anlaşarak fiyat artırma, tekelleşmeye dönük maddeler içeren teklifle, firmalara yönelik ihtar süreçleri de kısaltılacak.
PARA CEZALARI
Önümüzdeki hafta TBMM’ye gönderilmesi beklenen teklifte ayrıca üst limiti 350 bin lira olan cezaların 10 kat artırılması planlanıyor. Bir kısmı daha önce kamuoyuyla paylaşılan düzenlemeyle cezanın alt ve üst sınırı yeniden belirlenecek. Uzmanlar ise idari para cezalarının yanında başka cezaların da verilmesi gerektiğini vurguluyor.
SONUÇ ALINAMAMIŞTI
Hükümet geçtiğimiz yıllarda özellikle gıda fiyatlarını kontrol etmek için fahiş fiyat uygulayanlara verilen cezaları artırmış ve denetimleri sıklaştırmıştı. Buna ilişkin daha önce çıkartılan yasal düzenlemeler, amacına ulaşmamıştı.