Cengiz Erdil
Önüm arkam sağım solum sobe!
Zor bir seçenek sunarak başlayayım; serbest gezen, elini kolunu sallaya sallaya dolaşan tavuklarla; zincire vurulmuş, kafeslere tıkılmış tavukların yumurtalarını birbirinden ayırmayı biliyorsan; Anadolu’nun başına gelenleri daha çabuk öğrenirsin.
Doğrusu şu; bakar gözlerle değil de, soran gözlerle hayatı anlamaya çalışırsan acı gerçekler kabak gibi ortaya çıkar.
Saklambaç oyununun tekerlemesini başlık yaptık, çünkü dört bir tarafımız kuşatılmış, gözlerimizi bir türlü açamıyoruz.
Bir seçim geçirdik, açlık ve yoksulluğun zirve yaptığı günlerde derelerden, ovalardan ormanlardan pek söz edilmedi.
Tarih unutmaz diyelim, devam edelim…
Dersimiz; mevsimi başlayan orman yangınları ve sonrasındaki yağma…
Küresel ısınma ve insan eli orman yangınlarının iki nedeni. Şimdi biraz hatırlatma yapalım.
ORMAN NASIL OTEL OLDU?
15 Temmuz 2007… Muğla Milas’a bağlı Meşelik Mahallesi’ndeki kızılçam ağaçlarının bulunduğu ormanlık alanda yangın çıkar. Yangın sonunda 250 hektar orman alanı ile 30 hektara yakın tarım arazisi ve zeytinlik artık yoktur.
Dönemin Muğla Orman Bölge Müdürü ve AKP eski Antalya Milletvekili İbrahim Aydın “Ormanlık alanlar ve imar yerleri belli. Kesinlikle iddia ediyorum ki yanan yerler ne 2B kapsamında olacak, ne de imara açılacak. Ekim ayında ilk yağmurlarla birlikte tohumlama ve fidan dikimi yaparak yeşillendireceğiz” der. Bunun koskoca bir yalan olduğu kısa sürede ortaya çıkar.
Yanan alan 2012 yılına kadar betona dayanaklı olması için adeta nadasa bırakılır, Sonrası malum… Altı yıl içinde bölgede üç lüks otel yükseliverir.
Daha sonra denizi kuşatan otellerin arkasında da lüks villa yapımına başlanır. Artık turizm adı altında yeni bir yerleşim merkezi vardır.
Yanan yıkılan yerlere böyle bakarsanız, acı gerçekle karşılaşırsınız.
ASIL SORUMLU KİMLER?
Burada Türkiye Ormancılar Derneği Bilim Kurulu Üyesi ve ormancılık politikaları uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış’a kulak verelim…
“Bizzat devlet, orman içinde ormancılık dışı faaliyetlere izin veriyor. Orman yangınlarının elektrik izinlerinden, trafolardan, turizm tesislerinden, otellerden, maden sahalarından kaynaklandığını biliyor musunuz? Son yıllarda bu izinlerin miktarı artırıldı. Enerji, maden, turizmle ilgili tesisler kurulduğundan ormanlar yangına açık hale geliyor, asıl bunları engelleyin. Kasten orman yakma suçunun cezasını artırıyorsunuz, güzel ama kasten değil, bizzat siz izin verdiğiniz için, o ormanlar yapılaştığı ve çeşitli tesisler kurulduğu için bu yangınlar çıkıyor! Eğer gerçekten yangınları önlemek istiyorsanız, bu izinlerden vazgeçmelisiniz! Şu anda 790 bin hektar ormanımız, bu tür ormancılık dışı amaçlarla; madencilik, turizm, enerji ve birçok nedenle istila edilmiş durumda."
Yaz mevsimi geldi, uzmanlara göre, yine kavurucu sıcaklar yaşayacağız… Giderek azalan orman varlığını korumak bir vatan borcu… Orman yangınlarına karşı tetikte olmalıyız, yanan alanları kaptırmamak ise daha büyük bir görev.