Meclis çalışması uzayacak, Sokak hayvanları bekleyebilir

İktidar partisi, gündeme gelen yasa tekliflerinin yetişmeyeceğini fark edince TBMM’nin çalışmasını temmuz ayı sonuna kadar uzatmayı planlıyor. Bu dönemde en çok tartışılacak yasa, vergi düzenlemelerini de içeren paket olacak. Pakette, enerjiden, ormana, madenden yenilenebilir enerjiye kadar her şey var. Sokak hayvanlarının toplanması, kısırlaştırılması ve uyutulmasına ilişkin tartışmalı maddeler içeren yasa teklifinin bir sonraki döneme kalabileceği iddia ediliyor.

TBMM Genel Kurulu normalde haziran sonunda tamamladığı çalışmaları son yıllarda temmuzun ilk iki haftasını da kapsayacak şekilde sürdürüyor. Bu kez çok sayıda bakanlığın yasasının acil görüşme talebi nedeniyle çalışmaların temmuz ayının sonuna kalabileceği belirtiliyor. En önemli düzenlemeyi ise tüm kitleleri ilgilendiren vergi düzenlemelerini içeren vergi paketi oluşturuyor.

VERGİ PAKETİNDE YOK YOK

Kamuoyu tarafından eleştirilen vergi paketiyle ilgili olarak savunmaya geçen AKP kurmayları, yeni vergi paketinin vatandaşa ek yük getirmeyeceğini, tam tersine zenginden vergi alınmasına yönelik bir amaç üzerinde çalışıldığını iddia ettiler.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in parti toplantılarında “Bizim ana hedefimiz vergide adaleti sağlamak. Çok kazanandan çok vergi alınmasını hedefliyoruz. Ayrıca vergi mevzuatını baştan sona tarıyoruz. Vergi mevzuatıyla geçmişte çok oynandı, bu kadar oynanmaz. Kuralları koyacağız, herkes bu kurallara göre hareket edecek” dediği aktarıldı.

ENERJİ İZİNLERİ

Torba teklifte enerji düzenlemeleri nedeniyle orman ve maden yasalarında da değişikliğe gidileceği öğrenildi. Bu maddelerin orman alanlarında maden aramasını kolaylaştıracağı iddia ediliyor. AKP kurmayları ise düzenlemelerin, özellikle yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmak isteyenlere yönelik olduğunu savunuyor.

Enerji yatırımlarında izin ve ruhsat alan ancak yatırım yapmayanlara ilişkin sıkıntılar olduğu ortaya çıktı. Devletten destek aldığı, ruhsat verildiği halde gerekli yatırımları yapmayan ve suistimal edenlerin ayıklanacağı öne sürüldü. Bu durumda olan yatırımcıların tahsisleri kaldırılacak. Yatırım belli bir oranda ilerlememişse yatırım iptal edilecek.

Parti yöneticileri, “Türkiye’nin cari açığındaki en önemli kalemi enerji oluşturuyor. Yenilenebilir enerjide daha üst seviyelere çıkmalıyız. Bunun için yatırımların hızlanması gerekiyor. Özellikle yenilebilir enerji alanında yapılacak yatırımlardaki bürokratik süreçleri kısaltacak yeni düzenlemeler yapılacak. Ayrıca, yatırımını zamanında yapmayanlara yönelik bazı yaptırımlar olacak” dediler.

NELER GÖRÜŞÜLECEK?

AKP yönetimi, Meclis’in çalıştığı bu süreçte, TSK’nın bazı askeri personelin emekli maaşı düzenlemelerini içeren yasa düzenlemesini, Yargı Paketini, MEB’in Öğretmen Akademisi kurulmasını içeren teklifini, Ulaştırma Bakanlığı’nın havaalanlarında elle arama yapılmasını kolaylaştıran düzenlemesini yasalaştırmayı planlıyor.

Sokak hayvanlarıyla ilgili tartışmalı düzenleme konusunda ise kafalar karışık. Teklifin bir an önce yasalaşmasını isteyenler olduğu gibi, hazırlanan taslağın yeterince tartışılmadığını, bu nedenle de önümüzdeki döneme kalabileceğini iddia edenler bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi