Kadir Gecesi mi doğdun Montella?

Portekiz maçı sonrası yazdığım “Kaos” başlıklı yazımı şu paragrafla bitirmiştim: “Kaosu severiz ülke olarak, besler bizi bu duygu. Her alanımıza da yansır. Bu turnuvada da kaos futbolu oynuyoruz her zamanki gibi. Perşembe akşamı Çekya’yı, zorlanarak da olsa, yener son 16 turuna çıkarız. Yine manşetler değişir, hatalarımızı “halı altına” saklarız… Ve muhtemelen ikinci tur, EURO2024’e veda maçımız olur. Her ne kadar sevsek de kaosun da bir gücü var…”

Bu satırları yazmak için falcı olmaya gerek yok. 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda ne oyna(ya)madığımız belli. Milli Takımımızda bu kadar sakar futbolcu varken, diken üzerinde oynayacağımız belli. E, Montella’nın inadı belli… Bu kadar bilinirlik içerisinde, yukarıdaki öngörüyü, yapamamak zor olurdu…

Montella’nın hakkını teslim edelim; bu sefer Hakan Çalhanoğlu’nu çift altı numara (İsmail Yüksek, Salih Özcan) ile desteklemişti. Çift altı numara iyi güzel de forvet yine Barış Alper… Montella bu taktiği hem Gürcistan hem de Portekiz maçında denemedi mi? Denedi… Başarılı oldu mu? Hayır… Denenmişi niye deniyoruz ki bir daha? İşlemeyen bir taktiği, niye ısrarla uygulamaya çalışıyoruz? Kaleye geçse daha başarılı olacak Barış Alper’i niçin ileri uçta oynatıyor Montella? Ya eve dönme ya da Almanya’da kalma maçında, denenmiş ve sonuç alınamamış bir sistemle oynamayı aklım almıyor doğrusu.

Çekya, 70 dakika boyunca on kişi ve bizden daha üstün oynadı dün gece. 11 kişi oynayıp,10 kişilik takımı zor yendik. Bu da büyük bir başarı olsa gerek. Ancak biz yapabilirdik bunu. 51. Dakikada, kaleye çektiğimiz ikinci şut, gol oluyor. 1-0 öndeyiz Çekya’nın yediği gol sonrası açılacağı, arkasını hangar gibi boş bırakacağı o kadar belli ki… Kenan’ı çıkartıp yerine Kerem’i, Barış’ı sağa çekerek Cenk’i forvete atmak için illa gol yemek mi gerekirdi?

Araştırın bakın, Montella kesinlikle Kadir Gecesi doğmuştur. Futbolun yanlışlarını bu kadar çok yaparak, son on altı turuna çıkmanın başka izahı yok çünkü. İkinci turda, rakip Avusturya... Normal şartlar altında eve dönüş maçımız olur, bu maç. Ancak; Montella hatalarından ders çıkarabilirse, biraz kontrollü top oynayabilirsek az da olsa şansımız var. Hele dün geceki gibi, futbolun ilahları da yanımızda olursa kendimizi bir anda çeyrek finalde de bulabiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Temel Arşivi