Gözler bakan yardımcılarında: AKP'de sonbahar hareketliliği

Ankara asla gündemsiz kalmaz. Sadece yaz aylarında düşen tempo, sonbaharla yeniden canlanır. Başkent, yeni atamalar, birleşme kulisleri ve kapalı kapılar ardında yaşanan ilginç gelişmelerle yeniden hareketlendi.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapılan atamalar, siyaseti yakından bilenler için mesaj taşır. Özellikle bakan yardımcılarının gidiş-gelişleri farklı okunur. Bakan yardımcılıklarında yeni değişiklikler bekleyenler de az değil. Bu arada bakan yardımcılarının AKP içinde ‘sorun çözenler- işe yaramayanlar’ diye sınıflandırıldığını da aktaralım.

ANLAŞAMADI, GİTTİ

Dolayısıyla, her bakan yardımcılığı değişikliği, en az bakan değişikliği kadar AKP’de yankılanıyor. Bakan yardımcılarının büyük bölümü siyasi figür olduğu için gelen- giden analizleri yapılıyor. Son kararname ile Milli Eğitim Bakan Yardımcılığı görevinden alınan Kemal Şamiloğlu’nun bakanla çatıştığı için görevden alındığı iddia ediliyor. Ayrıca Şamiloğlu’nun bakanlıkta doğru düzgün iş yapan ‘tek isim” olduğu da konuşulanlar arasında.

ESKİ VEKİL CENNETİ

Yerine görev verilen Bilal Macit ise eski bir milletvekili. Siyasette iz bırakmayan bu eski vekil, bir süre önce aynı bakanlıkta genel müdür yapılmıştı. AKP’li siyasetçilerden danışman, bakan yardımcısı, diplomat, yönetim kurulu üyesi yapılması uzun zamandır eleştirilen bir durumken, eski vekillere ihtisas gerektiren genel müdürlük gibi görevler verilmesi daha da tepki çekiyor.

ETKİSİZ YARDIMCILAR

Milli Savunma Bakanlığı’nda bakan yardımcılarının biraz göstermelik olduğu anlatılıyor. Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekci görevden alındı. Eski AKP milletvekilleri Şuay Alpay ile Alpaslan Kavaklıoğlu başından beri bakan yardımcılıkları görevlerini sürdürüyor. Ancak kulislere göre MSB’deki siyasi kökenli bakan yardımcıları etkisiz eleman.

İCRAAT BEKLENİYOR

Sağlık Bakanlığı’ndaki son görev değişikliğinin yeni bakan operasyonu olduğu anlatılıyor. Bakan yardımcısı Huzeyfe Yılmaz'ın bu nedenle görevden alındığı belirtiliyor. Yıllardan beri bakanlıkta görev yapan bakan yardımcısı Şuayip Birinci’nin görevden alınması için uğraşanların başarısız olduğu ve yeni bakanla yerini sağlamlaştırdığı anlatılanlar arasında.

Yeni bakan Kemal Memişoğlu konusunda ise kafalar karışık. AKP’de kendisini fazla kibirli bulanlar olduğu gibi pratik ve iş bitirici olduğunu savunanlar da var. Ancak sağlık sistemi yeni bakanın yeteneklerini henüz göremedi.

SANCILI İTTİFAKLAR

Siyasi kulislerde başka bir hareketlilik ise Deva ve Gelecek Partilerinde yaşanıyor. TBMM’nin yeni dönemine merkez sağda yeni bir oluşumla girme planları zor gibi. Buradaki hareketlenme hemen iktidarın dikkatini çekiyor ve kapalı kapılar ardında müdahaleler başlıyor. İkna turları ve transfer pazarlıkları yapılıyor. Tek sorun da bu değil. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun kendini önceleyen istekleri de başka bir sorun.

ÜÇ PARÇALAR

Toplamda 28 milletvekilini ilgilendiren bu süreç sancılı. Deva Partisi birleşme için en sağlam yapı gibi. Eğer Gelecek Partisi ve Demokrat Parti milletvekilleri bu yapıyı seçerse yeni bir grup oluşacak. Ancak bu iki partideki vekiller aynı görüşte değil. “AKP ile flört edenler, Demokrat Parti’nin ANAP’tan devşirdiği genel merkez binasının rantı yüzünden partide kalalım diyenler, tek çatı altında toplanıp güç odağı olalım diyenler” olmak üzere üç parçalar… Anlayacağınız, gidilecek çok yol var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi