
Nuray Babacan
Emekliye ek zam için iki aşamalı çalışma; Haftaya karar bekleniyor
Aralık ayında başlayan ek zam tartışmaları, önümüzdeki günlerde sonuçlanacak. Çıkacak sonucun SGK ve Bağkur emeklilerini tatmin edip etmeyeceği tartışılıyor. Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu konudaki çalışmaları aktaran parti yöneticilerine herhangi bir oran söylemedi. Erdoğan’ın “İlgili bakanlarla alternatifli bir hazırlık yapın, getirin bakalım” dediği aktarılıyor.
İKİ AŞAMALI PLAN
AKP kurmayları, çalışmaları özetlerken, “Şimdi alternatiflerin Cumhurbaşkanına sunulma aşamasına gelindi” dediler. Verilen bilgiye göre, birinci hazırlık en düşük emekli maaşı konusunda oldu. 7 bin 500 liranın 9 bin 500, 10 bin ve 11 bin lira olması durumunda nasıl bir maliyet ortaya çıkacağıyla ilgili çalışma yapıldı. Bunun etki analiz raporu hazırlandı. Bütçeden hangi kalemden karşılanabileceği belirlendi.
EK ZAM MI YOKSA REFAH PAYI MI?
İkinci çalışma ise tüm emekli maaşlarının belli bir oranda artırılmasını içeriyor. “Enflasyon oranının üzerinde nasıl bir artış olacak? Memur emeklileri ile oluşan yüzde 12’lik fark nasıl giderilecek” sorularına yanıt aranıyor. Bu farkın bir bölümünün ocak maaşlarında yapılacak refah payı artışı, bir bölümü de temmuzda yapılacak ek iyileştirme ile kapatılabileceğine ilişkin formüller bulunuyor. Alternatifli çalışmalardan hangisinin tercih edileceği önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yapılacak son toplantıda belli olacak.
MEMUR EMEKLİLERİ
Bu arada üzerinde çalışılan başka bir konuyu, memur emeklilerine 2024 yılının ikinci yarısı için öngörülen yüzde 10’luk toplu sözleşme zammı oluşturuyor. Ocak-Haziran ayları arasındaki enflasyon yüzde 10'un altında kalırsa memurlar enflasyon farkı almayacak. Bu durum ayrıca dikkate alınarak, yıllık kümülatif zam üzerinden bir ödeme yapılması da değerlendiriliyor.
Pencere’den Bakmak
06 Aralık 2024 Cuma 07:00Yapanın yanına kar kalacak ; Yaylaları gasp edenlere af
03 Aralık 2024 Salı 07:00Sürece, sürüklenenler! İttifaka Salı Ayarı
02 Aralık 2024 Pazartesi 07:00İçki ve Sigaraya yeni yasaklar: Ev tipi üretime sıkı denetim
01 Aralık 2024 Pazar 07:00Kadın haksızlıkları! Nafaka korumada, soyadı kurtuldu
22 Kasım 2024 Cuma 00:10Yüzde 200 karı kim kazandı? 112 Sevkleri Açıklansın (2)
19 Kasım 2024 Salı 00:13Çözüme bölgenin bakışı: Öcalan'a ev hapsi mi?
15 Kasım 2024 Cuma 01:35Gerçek sorunlar ve hayaller! Ekonomi, Trump, Damat
12 Kasım 2024 Salı 00:39Sağlık sistemi ağır hasta: Sağlıktaki Dokunulmazlar!
08 Kasım 2024 Cuma 01:53Bahçeli; ikinci raunt: Öcalan son Asset
06 Kasım 2024 Çarşamba 01:22



