Çanakkale'nin doğası nasıl işgal edilir?

Doğasıyla, binlerce yıllık tarihiyle vatan topraklarının en hası, yakın dönem tarihimizin “Çanakkale Geçilmez” destanının yazıldığı bir Marmara Ege kucaklaşması… Tarih boyunca boğazını geçenler Asya ve Avrupa’nın çehresini değiştirmişler… Çanakkale Boğazı; Büyük İskender’i, Pers krallarını, Osmanlı akıncılarını gördü. Yakın tarihin en büyük deniz savaşında Emperyalistlerin çelik yığınlarına mezar oldu.

Ne zamanki; üzerine köprü yapıldı işler değişti, şimdi ülkemizde imar hareketlerinin en yoğun görüldüğü yer.

Çanakkale yöresi zaten maden şirketlerinin göz diktiği, olumsuz raporlara rağmen termik santral projelerinin hayata geçirilmeye çalışıldığı önemli bir yurt köşesi. Köşe değil aslında tam bir köşe taşı…

Şimdilerde bir belası daha var… Ekoturizm alanları…

EYY CHP, KENDİNE GEL!

20 yıldır bölgeyi dolarlarla değerlendiren AKP ile mücadele eden çevreciler, şimdi karşılarında yerel seçimin galibi CHP’yi de buldular.

Acı gerçeği İYİ Parti Çanakkale İl Genel Meclis Üyesi Murat Çağlayan’dan öğreniyoruz

“Haziran Ayı toplantılarımızda meclise gelen ekoturizm dosyaları, oy çokluğu ile kabul edilmiştir. Yasal boşluktan dolayı yapılan bu talanı görmemek mümkün değildir. Ekoturizmin layıkıyla yapılması için ivedilikle yeni bir düzenlemeyle bu yasal boşluk doldurulmalı, eğer yapılmıyorsa da ekoturizm tamamen kaldırılmalıdır. Bizler ekoturizm adı altında gerçekleşen rant ve talana karşı çıkıyoruz. Hukuki olmasa da, vicdanen sorumluyuz. İl Genel Meclisi'nin Haziran ayı toplantılarında Çanakkale’nin cennet köşelerine sahip çıkabilme adına, dosya ayırt etmeksizin ekoturizm dosyalarının tamamına ret oyu veren sadece İyi Parti Grubu olmuştur.”

Çanakkale’de 2014 yılından bugüne 10 yıllık süreçte il genelinde ekoturizm imarına açılan yaklaşık 9 Milyon 387 bin metrekarelik alan var.

Murat Çağlayan’ın verdiği bilgiye göre, bu süreçte 252 dosya kabul edilerek imara açılmış, ama bunun sadece dördünün ekoturizm tanımına uygun bir şekilde yapıldığı ortaya çıktı.

Çağlayan şöyle diyor; “yasal boşluktan dolayı İl genel meclisinin ekoturizm için onayladığı dosyaların ruhsat ve inşaat aşamasında suistimal edildiğini üzülerek görüyoruz.”

AKTİVİST CEM TÜZÜN NE DİYOR?

Anadolu’nun çevre sorunlarıyla yıllardır yakından ilgilenen Kazdağları’nda maden şirketleriyle zorlu bir mücadeleye giren Endüstri Mühendisi Cem Tüzün’e konuyu sordum; işte aldığım yanıt:

“Çanakkale il genel meclisinde CHP grubu müthiş bir başıbozukluk içinde. AKP iktidarının talan uygulamaları Çanakkale'de CHP çoğunluğundaki il genel meclisince onaylanıyor. AKP iktidarının doğayı talanını, yok etmesini engellemeye yönelik yıllardır süren mücadelelerimizi bu kez kendi ellerimizle seçtiğimiz CHP'ye karşı vermek durumundayız. CHP yönetiminin bu rezilliğe doğru yönde müdahale etmesi için devreye sokabileceğiniz tüm bağlantıları lütfen zorlayın. Çanakkale müthiş bir talanla, doğa katliamıyla mücadele etmek zorunda.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Cengiz Erdil Arşivi