Nuray Babacan
AKP’de yetki ve güç tartışması SARAY- PARTİ ÇEKİŞMESİ
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin AKP’ye en büyük hediyesi, bitmek bilmeyen parti içi tartışmalar oldu. Saray danışmanlarına ‘defol git, istifa et’ diyen MKYK üyesi örneği, yıllardan beri süren iç çekişmelerin, dışa vurumu gibi. Son dönemde bu konudaki tartışmalar hız kazanırken, 80 kişilik 9 cumhurbaşkanlığı kuruluna, iki yenisinin ekleneceği iddiası son noktayı koydu.
ÜÇLÜ YAPI UYUŞMADI
Yeni yönetim sisteminin oluşturduğu üçlü yapı, birbiriyle bir türlü senkron oluşturamadı. ‘Parti grubu, genel merkez yönetimi ve saray ekibi’ yetki ve güç yüzünden sürekli birbiriyle çekişti. Partiyle grup arasında uyum sağlanırken, sarayla aynısı olmadı. Atanmış-seçilmiş tartışması büyüdü. Bütün bunlar kamuoyunun önünde yaşanırken, bu sorunlara parmak basan gazetecileri mimleyip, susturmaya çalışmak sıradanlaştı.
SORUNUN NEDENLERİ
Kulislere göre, bu tartışmaların ana nedenleri; ‘parti sözcülerinin yerine açıklama yapan cumhurbaşkanlığı danışmanları, bakanları saraya çağırıp masanın başına oturarak toplantı yapanlar, genel merkez ve parti grubunun haberi olmadan yapılan çalışmalar, özellikle kamu kurumları ve bağlı kuruluşlarda yapılacak atamalarda söz sahibi olan danışmanlar, yönetim kurulu üyeliklerinin bu amaçla kullanılması…’
YENİ KURULLAR MI?
Bunlar yetmezmiş gibi, halen faaliyet gösteren 9 ayrı cumhurbaşkanlığı politika kuruluna iki yeni kurulun ekleneceği iddiası, parti grubunun ve genel merkezin iyice zayıflatılacağı gerekçesiyle tepki çekti.
Sadece bu açıdan değil, ekonomik krizin en şiddetli yaşandığı günlerde cumhurbaşkanlığının harcamalarının her gün muhalefet tarafından konu edildiği sırada, en az 20 kişilik yeni kadronun oluşturulmasının izah güçlüğü de tartışmaya neden oldu. Bütün bu gerekçelerle kurulların oluşturulmasının şimdilik askıya alındığı iddia ediliyor.
HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI
Bazı bakan ve parti yöneticilerinin ‘uygulanan parti politikalarına’ ters düşen danışmanların görevden alınacağını beklediği sırada tam tersi kararların sorun oluşturduğu anlatılıyor. Aynen normalleşme ve yenilenme bekleyenler de olduğu gibi.
HERKESTEN GİZLEDİLER
Bu arada sarayın kadrosunda kaç kişinin olduğu, kaç başdanışman ve danışman olduğu hala sır. Bu sır sadece kamuoyu ve muhalefet için geçerli değil. Aktarılana göre, geçtiğimiz aylarda bir kamu kuruluşu yapacağı toplantıya cumhurbaşkanlığı danışmanlarını davet etmek istiyor ve isimlerinden oluşan liste istiyor. Onlara da liste verilmiyor. Programı yapanlar bile şaşkınlık içinde.
BAŞDANIŞMAN VE DANIŞMANLAR!
Kulislerde, Cumhurbaşkanlığı’ndaki ofisler, başkanlıklar, bağlı kuruluşlar hariç, başdanışman kadrosunda 40, danışman kadrosunda da ayrıca 40 kişi olduğu iddia ediliyor. Başdanışmanların en yüksek devlet memuru kadar maaş aldığı ve bir kısmının yönetim kurulu üyelikleriyle çift maaşa sahip olduğu anlatılıyor. Ayrıca 9 politika kurulunda toplam 80 üye bulunuyor. Ancak bu üyelerden bir kısmı dışarıdan sadece toplantılara ve çalışmalara katılıyor.
Bu gizemli havanın nedeni gelince. Cumhurbaşkanlığı’ndaki aşırı şişkin kadronun ortaya çıkmasının, kamuoyunda yaratacağı tepki olduğu anlatılıyor.