Nuray Babacan
Şimşek’ten valilere ‘takip’ görevi: Yardımlar doğru kişilere gitmeli
Edinilen bilgiye göre, Şimşek’in kapalı kapılar ardında valilere yaptığı konuşma, “savurganlık ve tasarruf” konusunda aksayan yönlerin ortaya çıkmasını da sağladı. Maliye Bakanının, yüksek bedelle yapılan yatırımlar, vergi kaçakçılığın önlenmesi, savurganlık, sosyal yardımlarının amacı dışında kullanılmaması konularındaki uyarılar dikkat çekti. Şimşek, İçişleri Bakanlığı’nın desteğinin önemine vurgu yaparken, valilerin ‘takip görevini’ anımsattı. Bakanın, düzenli olarak merkeze bilgi verilmesini istediği konuşması özetle şöyle:
HERKES UYMALI
“Mali disiplin hedefimize ulaşmada, valilerimize önemli görevler düşüyor. Her kademedeki yönetici, tasarruf ilkelerinin uygulanmasından sorumludur. Taşıt kullanımından, tanıtım giderlerine kadar birçok alanda tedbirler var. Bu kapsamda valilerimiz illerinde gerekli tedbirleri almalı, uygulamayı izlemeli ve uygulamaları denetlemeli.
DENETİM YAPIN
Valilerimizden beklentimiz; harcamalarda mükerrerlik var mı? Harcamalar istenen sonucu sağlıyor mu? Harcamaları daha düşük maliyetle gerçekleştirmek mümkün mü gibi soruları detaylıca değerlendirmeleridir. Yerelde yapılan kamu yatırımların ülkenin genel politikalarıyla uyumlu, etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi zaruridir. Hangi kaynaktan hangi bütçeden karşılanırsa karşılansın, valiliklerimiz kısıtlı kaynaklarımızı tasarruf anlayışı içinde, ilgili bakanlıklarımızın planlamalarına da uygun olarak öncelikli alanlara kullanmalıdır. Dolayısıyla kamu yatırımları, valiliklerimizce titizlikle takip edilmeli ve aksayan noktalarda merkez düzenli olarak bilgilendirilmeli.
VERGİ KAÇAKÇILIĞI
Saha denetimlerinde İçişleri Bakanlığımızın desteği bizler için çok önemli. İş birliğimiz, kayıt dışı satılan malların tespitine yönelik gerçekleştirdiğimiz yol denetimlerinde ön plana çıkıyor. Akaryakıt, tütün mamulleri ve alkollü içkilere yönelik denetimler çok önemlidir. Birlikte yürüttüğümüz denetimlerde önemli miktarda kaçak akaryakıt, bandrolsüz alkollü içki ve tütün mamulü yakalandı. Malumunuz bu ürünlerden önemli tutarda vergi alınıyor. Bu alanda oluşan kayıt dışılık doğrudan bütçe gelirlerini olumsuz etkiliyor.
YARDIMLAR HAK EDENE…
Sosyal yardımlar konusundaki işbirliği çok önemli. Sosyal yardımlara bu sene bütçeden 497 milyar lira kaynak aktardık. Bu kaynağın 120 milyar lirası, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonuna aktarılacak. Fonun temel gelir kaynağı, vergi gelirlerimizden ayırdığımız paydır. Fon kaynaklarını doğru kullanacağız. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızı tespit ederken ve yardım yaparken sosyal adaletin gözetilmesi, mükerrerliklerin önlenmesi ve işgücüne katılıma mani olunmaması konusunda hassasiyet gerekiyor.
DEPREM HARCAMALARI
Deprem bölgesinin ayağa kaldırılması ve depremzede vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. 2023 bütçesinden deprem kaynaklı yaklaşık 950 milyar lira harcadık. Deprem sebebiyle aldığımız gelir tedbirlerinin toplamı ise 404 milyar liradır. Yani yaptığımız harcamalar topladığımız vergilerin yaklaşık 2,4 katıdır. Doğru kullanımı ve vatandaşlara iyi anlatılması önemlidir.”