Cumhur İttifakı’nda seçim arızaları: Soğan, liste ve imaj

“Soğan, aday ve imaj” kelimelerini aynı cümle içinde kullanmak zordur. Ancak son üç gün içerisinde iktidar kanadının bu üç sorunla uğraştığını, üç konunun da ciddi sıkıntı yarattığını söylemek lazım. İlk ikisi AKP’lileri, imaj sorunu ise MHP’yi yakından ilgilendiriyor. Koyun eti muhabbetine ise hiç girmiyorum.

Şöyle ki; soğan fiyatlarındaki çılgın artış, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ‘seccade’ polemiğiyle vurmaya çalışan oyun kurucuları zor durumda bıraktı. AKP kurmayları, her gittikleri yerde önlerine çıkan ve Millet İttifakı’nın da iyi kullandığı ‘soğan fiyatları’ sorununu çözmek için ilgili bakanları devreye soktu.

AKP’Lİ STOKÇULAR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da talimatıyla soğan fiyatları derlendi. 19 ile 26 lira arasında değişen soğan fiyatlarının aşağı çekilmesi için formüller gündeme geldi. Niğde’de soğan stokçuluğu yapılanlara müdahale edilmesine karar verildi. Bu arada, stokçuların büyük kısmının AKP’de yerel siyaset yapan isimler olduğunun saptanmasına kadar bir dizi olay yaşandı. Sonuçta, soğan iktidar partisinin seçim kampanyasını zora sokan önemli bir rakip oldu. İki hafta içinde hasat edilecek yeni ürün soğanlarla sorunun çözüleceğini söyleyen bakanlar, AKP’lilerin içine pek de bu serpmedi.

MHP’NİN İMAJ SORUNU

Seçim kampanyasının her gün yeniden masaya yatırılan sorunlarından bir diğeri de küçük ortağın imaj sorunu. Sert açıklamalar, tek adamlık gibi saptamalar konuşuluyor. AKP kurmayları, MHP’de Devlet Bahçeli dışında yeni, önemli ve kamuoyunda tepki çekmeyen isimlerinin belirlenmesi ve kampanyada bu yüzlerin öne çıkartılması gibi önerileri gündeme getirdiler. MHP yönetiminin de buna sıcak baktığı belirtiliyor. Ayıca, Bahçeli’nin futbol kulüplerini hedef alan açıklamasının seçmende yarattığı olumsuz etki konusunda küçük ortağın uyarıldığını da belirtelim. Tabii, Sinan Ateş cinayeti bu iki konudan daha fazla sorun teşkil ediyor.

20 VEKİL HESABI

Cumhur İttifakı’nın iki büyük partisinin ortak liste konusunda yaşadığı sorun aynen devam ediyor. Ankara’da ara formüller geliştirme ve üç ilde MHP’ye jest yapma yaklaşımı da başarısız oldu. Bu gelişmenin, Cumhur İttifakı’na 20 milletvekiline mal olacağı konuşuluyor. Ayrıca iki partinin tabanının ve il yöneticilerinin birbirinden haz ettiklerini söylemek de mümkün değil. AKP’liler, MHP’lilerin taşrada yaptığı çalışmalardan rahatsız olmuş gibi. MHP’lilerin az farkla kaybetme olasılığı olan bazı illerde, AKP seçmeninden, “Her evden bir oy da MHP’ye” verilmesi konusunda kulis yaptıkları söyleniyor.

KALİTELİ ADAY SORUNU

AKP’de yakında açıklanacak milletvekili aday listelerinde yaşanan esas sorunun ‘kalite- sempati-bilinirlik’ olduğunu daha önce yazmıştık. Bu konu parti yönetimini epey bunaltmışa benziyor. Şöyle ki; AKP’de aday adayları ayıklanırken, seçilecek milletvekili sayısının iki katı kadar isim, komisyona sunuluyor ve eleme bu isimlerden yapılıyor. Bazı illerde isimler ayıklanırken, bu rakama dahi ulaşılamadığı, değerlendirmede sınıfta kalan adaylar nedeniyle sıkıntı yaşandığı öğrenildi. Yani başvuranlar arasında istedikleri kalitede aday bulamayan komisyon zor zamanlar yaşıyor.

73 İSİM ARTIK OLMAYACAK

AKP’nin aday listelerinde ‘kalitesizlik’ dışında da sorunlar yaşanıyor. Bakanların liste başına yerleştirildiği illerin milletvekilleri mutsuz. Bakanların liste başı yapılmasının beklenen ivmeyi kazandırmayacağı, daha sonra bakan yapılmayacakları önceden deklare edilen bu isimlerin seçmen açısından cazibesinin kalmadığı yorumları yapılıyor. Bu arada belirtelim, eski siyasilerden 73 isim, üç-dört dönem kuralına takıldığı için liste dışı kaldı.

ANKARA KRİZİ

Ayrıca, yapılan Ankara listesi krizi neden oldu. Son dönem boyunca TBMM’nin hiçbir çalışmasına katılmayan ve devamsızlık rekoru kıran Tuğrul Türkeş’in yeniden Ankara’dan üstelik de liste başına konulması tepkiyle anlatılıyor. TBMM çalışmaları katılma, görev üstlenme gibi kriterlerin ‘ayrıcalıklı’ isimler için işletilmediği ortada.

YABANCILARIN SEÇİME İLGİSİ

Kulislerdeki bir diğer bilgi ise yabancıların seçime olan ilgisi. Özellikle Avrupa ülkelerinden milletvekili heyetlerinin parti temsilcileriyle görüşmek için randevu aldığı biliniyor. Bunlardan biri de İngiltere. İngiliz parlamenter heyet, partileri dolaşarak nabız yokluyor. ABD Büyükelçisinin kendisini eleştiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iftarına katılmama kararının ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden bağımsız olmadığı konuşuluyor. Gördüğünüz gibi kulisler her çok renkli, her de çok değişken…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi