Ahmet Türk'ten Bakırhan'a Bahçeli'nin Kürt siyaseti ile 'tokalaşmasının' sonuçları: Parti kapatma, kayyum, gözaltılar

TBMM’nin yeni yasama yılı açılışında yaşananlar tartışılmaya devam ediyor.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devler Bahçeli oturum açılmadan önce DEM Parti Eş Başkanı Tuncer Bakırhan ve DEM Partili Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile tokalaştı.

O anlar kamuoyunda tartışılmaya başlarken Meclis açılış resepsiyonunda Bahçeli konuya ilişkin “Türkiye yeni bir döneme giriyor. Coğrafyamızda barış isterken Türkiye’de istememek olmaz” ifadelerini kullandı.

Bu sözler ve verilen tokalaşma görüntüsü tartışmaları başka bir yöne çekti.

DEM Parti, Bahçeli’nin bu atağını “normal” olarak karşılarken Tuncer Bakırhan grup toplantısında Cumhur İttifakı’na seslenerek “ön yargılarınızı bir kenara bırakın demokratik bir anayasa yapalım” çağrısında bulundu. Parti yetkilileri tokalaşmanın anlamlı hale gelebilmesi için sahici adımlar görmeleri gerektiğini ifade ediyor.

Bahçeli'nin geçtiğimiz gün tokalaştığı isimler arasında yer alan DEM Parti Milletvekili Sezai Temelli de Bahçeli'nin bu adımından sonra MHP ve Bahçeli'den bir beklentilerinin olmadığını vurguladı.

Meclis'teki olumlu gelişmelere destek veririz

Gazete Pencere'ye konuşan Temelli, "Biz durduğumuz yerde devam ediyoruz. Mücadelemizi sürdürüyoruz. Meclis içinde demokrasi ve barış açısından olumlu gelişmelere destek veririz" ifadelerini kullandı.

Temelli "Bu sözlerden sonra ne adımlar attığını nasıl sözlerin arkasında durup durmadıklarını göreceğiz" dedi.

Özel de Bahçeli'nin eski tutumunu hatırlattı

Bunlar yaşanırken bir yandan da Bahçeli’nin DEM Parti’ye ve temsil ettiği siyasi geleneğe ilişkin ettiği sert sözler akıllara gelmiyor değil.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Bahçeli’nin geçmişte DEM Parti ve HDP hakkında söylediği sözlere vurgu yaparak DEM Parti ile MHP tokalaşmasını eleştirdi. Özel “biz o lafları etmedik ama böyle samimi de tokalaşmadık” ifadelerini kullandı.

Bu ilk değil…

Öte yandan Bahçeli ile DEM Parti ve siyasi geleneğinin tokalaşması aslında ilk değil.

2019 Yılında Devlet Bahçeli Meclis yasama yılı açılışında HDP’li Eş Genel Başkanlarla tokalaşmıştı. Tokalaştığı isimler arasında yine Sezai Temelli ve Pervin Buldan bulunuyordu.

Bahçeli daha önce 2007 yılında Ahmet Türk ile tokalaşmış bu görüntü de kamuoyunda şaşkınlıkla karşılanmıştı.

iq89359ct2ox.jpg

Tokalaşmaların sonunda neler oluyor?

Bahçeli’nin zaman zaman attığı bu adımların sonu Kürt siyaseti için iyi bitmiyor. Ahmet Türk ile tokalaşmadan sonra MHP o dönem yürütülen çözüm sürecine karşı en sert muhalefeti sergileyen parti oldu.

15 Temmuz’dan sonra ise AKP’nin de Kürt siyasi hareketi ile diyaloğu kesmesinin ardından MHP’nin ana gündemini hep HDP oluşturdu.

2019 yılında Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile tokalaşmasından sonra HDP’ye yönelik gözaltılar ve tutuklamalar devam etti.

229351-1705689346.jpg

Yerel Seçimler öncesi Abdullah Öcalan tarafından yazılan bir metin ortaya çıkmış ve HDP'ye seçimler konusunda alması gereken tavra ilişkin bir dizi öneride bulunmuştu. Bahçeli bu mektubu eleştirmediği gibi HDP'nin İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nu destekleme kararını hedefe almış ve Öcalan'ı dinlemediklerini söylemişti.

Seçimlerin ardından Cumhur İttifakı İstanbul ve Ankara'yı kaybetti. Bahçeli de Meclis kürsüsünden HDP’li vekillere katil, cani ve teröristler ifadelerini sık sık kullanmaya devam etti. Meclis’te oylanan dokunulmazlıkların kaldırılması teklifine en büyük desteği yine MHP verdi. HDP’li belediyelere kayyum atanması süreçlerinde AKP’nin ve İçişleri Bakanlığı’nın arkasında durdu.

Selahattin Demirtaş hakkında AİHM’nin hak ihlali kararını da en sert eleştiren isimler arasında Bahçeli de yerini aldı.

Bahçeli AKP’nin bu konuda attığı adımların yetersiz olduğunu da yaptığı her konuşmada dile getirdi.

Kapatılma davası

HDP’nin kapatılma davasına destek verdi ve bu konuda karar alamayan Anayasa Mahkemesi üyelerini terörizme destekle suçladı. Bu suçlama ile kalmayıp bir adım daha ileriye giderek Anayasa Mahkemesi’nin kapatılmasını istedi.

HDP kapatılma davası nedeniyle DEM Parti olarak yoluna devam etme kararı almasından sonra da Bahçeli’nin tavrında en ufak bir değişiklik olmadı.

Bu tokalaşma görüntüsünden sonra Bahçeli’nin siyasi tavrında bir değişiklik olması beklenmiyor.

dem-partiden-devlet-bahceli-ile-tokalasma-aciklamasi-anormal-bir-durum-yok-m1tp.webpZira tokalaşma görüntüsünden sonra Meclis açılışında konuşma yapmak için kürsüye çıkan DEM Partilileri dinlemeden Genel Kurul’dan ayrılan Bahçeli “Anayasa Mahkemesi’nin yapmadığını yapıyorum” dedi.

Öte yandan Dün Erdoğan ile görüşen Bahçeli’nin bu adımları yeni anayasa çalışmaları öncesi gerilimi azaltma niteliğinde attığı da iddia ediliyor.

Bu tokalaşma görüntüsüyle siyasetin dilinde bir değişim yaşanacak mı hep birlikte göreceğiz..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tolga Balcı Arşivi