Atıf Ünaldı
2016 ED85
Hayır bu bir şifre değil! Hoş şifre olsa güçlü bir şifre olur.
Ama şifre değil. Dünya yakınlarında bir gök taşının ismi.
Yakınlarında da 1986 DA var. O da bir gök taşı (asteroid)!
…
2010 yılının başından beri Türkiye’nin farklı şehirlerinde insanlarına dünyanın en zengin insanlarının ilgilendiği iş alanlarını anlatıyorum. Bunun başında uzay geliyor.
Uzay konusunda her konuşmaya başladığımda salonda bir surat ekşimesi oluyor. Dinleyicilerin yüzlerinden “hoca bize sosyal medya anlat, bak daha eğlenceli” dediklerini hissediyorum.
Anlatmaya da devam ediyorum. Zira bu sıkıcı şeyler milletleri farklı kılıyor. Refahı arttırıyor. Sosyal medya yasası çıkarmak değil, işleyen bir uzay programı yaratmak.
…
Her ne kadar Elon Musk, NASA’nın elinden uzay konusunu almış gibi görünse de, aslında NASA işin operasyonel olmayan kısmına kaydı. Musk ise aradaki boşluğu doldurdu. Rusya’nın Ukrayna işgalinde de ilk uygulamasını yaptı.
…
Tabii uzay faaliyetleri deyince akla üç konu geliyor. Uzaydan internet, uzay taşımacılığı ve uzay madenciliği. Uzay interneti bize zor iş. Maliyeti çok yüksek, ciddi mühendislik istiyor. Uzay taşımacılığı ise her ne kadar KOSGEB’in destek paketinde varsa da, bu konuda proje getireceğim deyince adamın yüzüne gülüyorlar.
En azından Mersin’de benim başıma bu geldi.
…
Uzay madenciliği aslında bize uzak bir konu değil. Hani şu zeytin arazilerini teker teker dönüştürdüğümüz maden alanları. İşte onları iki gök taşının üstünde yapacaksınız.
…
Gelin şu garip sosyal medya yasası’nı filan bırakıp, uzay madenciliği alanında bir destek paketi oluşturalım. Madencilerimizi uzaya çıkaralım. Dünya’ya yeni madenler getirsin.
Öyle üç kuruşluk bir iş de değil.
…
2016 ED85 ve 1986 DA’nın analiz sonuçları belirlenmiş. Yüzde 85 demir ve nikel gibi metaller %15 silikat.
Koca iki göktaşı ve her yanı maden! Bundan daha iyisi olamaz.
Toplam iki göktaşının dünya’daki maden endüstrisi için değeri mi?
11.65 trilyon dolar.
…
Bu kadar için uzaya çıkılmaz diyorsanız size 16 Psyche ‘yi verelim. Uzmanlara göre altın ve metalden oluşan bu gök taşının değeri 700 kentrilyon dolar.
Yani : 700.000.000.000.000.000.000 dolar.
Çarp 16,49 ile. İşte sana TL değeri.
Yaklaşık 11.543.000.000.000.000.000.000
…
Görünen o ki madencilik uzayda yapılır.
Görünen o ki, sosyal medya yasası gibi konularla uğraşacağımıza uzay madenciliği ile uğraşmamız gerekiyor.
Çirkin gerçekler
- Bitcoin ve blokzincir para birimlerinin sahibi olanların çoğunun zaten zengin insanlardan oluştuğunu, söz gelimi 41 milyar dolarlık Etherium pazarının yüzde 80’inin Etherium sahiplerinin sadece yüzde 9’u tarafından tutulduğunu biliyor muydunuz?
- OnlyFans grubu kurucusunun, instagram hesabı kapatıldı diye, Linkedin üzerinden bulduğu Facebook çalışanlarının bir kısmı ile cinsel ilişkiye girip, hesabının açılmasını istediğini itiraf ettiğini biliyor muydunuz?
- Dünya Sağlık Örgütü’nün bilgisayar oyunları bağımlılığını, akıl sağlığı bozukluğu olarak tanımladığını, en azından Türkiye’de e-spor olarak geçen bilgisayar oyunlarının bağımlılık yapan bir şey olduğunu biliyor muydunuz?
-
Enerji Tesislerine Yönelik Siber Saldırı ve Savunma Senaryoları Test Edildi
EPDK’nın bu yıl ilk kez 24-25 Mayıs 2022’de Ankara’da kendi yerleşkesinde gerçekleştirdiği Ex4S: Enerji Sektöründe Siber Savunma Simülasyonu’22 etkinliğinin teknik yürütücüsü Cyberwise oldu. Etkinliğe elektrik üretim, elektrik iletim, elektrik dağıtım, rafineriler, doğalgaz iletim ve dağıtım gibi tüm kritik enerji altyapılarında faaliyet gösteren şirketler ve kamu kurumları yoğun ilgi gösterdi. Bu etkinlikte Cyberwise’ın teknik yürütücülüğünü gerçekleştirdiği simülasyonlar, enerji tesislerine yönelik siber saldırı senaryolarını deneyimleme ve bunlarla baş etme metotlarını öğrenme fırsatı sundu. Etkinlik ile ayrıca enerji altyapılarında siber dayanıklılığın artırılması, siber olaylara karşı teknik ve yönetsel yetkinliklerin geliştirilmesi, bireysel ve kurumsal farkındalık oluşturulması ve kuruluşlar arası paylaşım kültürünün oluşturulması da amaçlandı.
Türkiye’de ilk defa düzenlenen kritik enerji altyapıları ve endüstriyel kontrol sistemleri odaklı simülasyona, EPDK regülasyonlarına tabi olan kuruluşlardan 238 uzman ve yönetici katılırken iki gün süren etkinlik boyunca toplamda 350 davetli ağırlandı. Endüstriyel kontrol sistemlerinin güvenliği hakkında önemli bilgiler ve ipuçları verilen bir konferansla başlayan etkinlikte, olası siber saldırıların senaryolaştırıldığı savunma ve saldırı yeteneklerini test eden çeşitli simülasyonlar gerçekleştirildi.
Etkinlikte farklı şirketlerden katılımcıların oluşturduğu karma ekipler, Cyberwise’ın teknik yürütücülüğünü yaptığı simülasyonlarla olası siber saldırılara karşı takım halinde ya da bireysel olarak nasıl savunma gerçekleştireceklerini ve bir saldırganın nasıl davranacağını deneyimleme şansı elde ettiler. Öğrenme deneyimini artırmak için etkinlik öncesinde belirlenen ekipler, Cyberwise uzmanlarınca bilgilendirildiler ve simülasyonu deneme fırsatı buldular. Böylece hedeflenen bilgi ve deneyim aktarımı ile tecrübe edinimi etkinlik öncesinden başlayarak, yoğun bir şekilde gerçekleştirilmiş oldu.
“Kritik altyapı sistemlerini barındıran enerji sektöründe olası bir siber felaket sonrasında çevre felaketleri, enerji kesintileri, finansal kayıplar hatta ulusal güvenliğin tehlikeye girmesi gibi hayati sorunların ortaya çıkması söz konusu. Bu nedenle bu sistemlerin siber güvenliğinin kusursuza yakın olması zorunludur. Pek çok kurumun siber güvenlik ihtiyaçlarını her aşamada karşılayabilen bir güvenlik şirketi olarak bu etkinliğin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Ülke, kurum ve şirketler olarak siber saldırılara hazırlıklı olmanın en etkin yolu hazırlıkları test etmektir. Bu etkinlik, bu prensibin ilk ve en önemli kilometre taşı oldu.” diyen Cyberwise Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Aret Kıllıoğlu şunları ekledi: “EPDK’nın tecrübe ve uzmanlığımıza güvenerek bu özel etkinliğin yürütülmesinde bizi tercih etmesi gurur verici. Etkinliğe, enerji sektörünün elektrik üretim, dağıtım, iletim, rafineriler, doğalgaz iletim ve dağıtım gibi tüm paydaşları yoğun ilgi gösterdi. Ex4S’22 etkinliği için hazırladığımız oyunlaştırılmış simülasyon platformu üzerinden katılımcılar farklı senaryolarda siber saldırılarla baş edebilme yeteneklerini geliştirme fırsatı elde ettiler.”