En tehlikeli faylardan biri olan Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan iller ve ilçeler

En tehlikeli faylardan biri olan Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan iller ve ilçeler
Türkiye'nin deprem riski yüksek bir coğrafyada bulunması nedeniyle, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan iller ve ilçelerde yaşayan insanların bu konuda bilinçli olmaları ve gerekli önlemleri almaları gerekiyor.

Kuzey Anadolu Fay Hattı, Türkiye'nin en tehlikeli fay hatlarından biri olarak bilinir. Bu fay hattı üzerinde bulunan iller ve ilçeler, olası bir deprem durumunda büyük risk altında bulunmaktadır. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ile birlikte Türkiye'nin en aktif fay hatlarından biridir.

Bu fay hattı üzerinde bulunan iller belli oldu.

AFAD tarafından edinilen bilgiye göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçiyor. Ayrıca 80'den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde bulunuyor.

Bu iller: Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Osmaniye, Sakarya ve Tokat.

Türkiye'nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan fay hattı Saros Körfezi'nden başlar, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Aras Vadisi’ne kadar uzanır. Bu kuşak Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanır. Ayrıca Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik bu kuşak içerisinde kalır.

65910ec06346ca21b4c74955.jpg

KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE MEYDANA GELEN DEPREMLER

1929 Sivas - Suşehri: 6,1

1939 Erzincan: 7,9

1942 Niksar – Erbaa: 7,0

1943 Tosya – Ladik: 7,2

1944 Bolu – Gerede: 7,2

1951 Kurşunlu: 6,9

1957 Abant: 7,1

1966 Varto: 6,9

1967 Mudurnu: 7,1

1992 Erzincan: 6,7

1999 Gölcük: 7,4

1999 Düzce: 7,2

2022 Düzce: 6,0

BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İKİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER

Tekirdağ, İstanbul (1. ve 2. bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Antalya, Samsun, Kars, Erzurum, Batman, Ardahan, Iğdır, Adana, Diyarbakır, Malatya, Eskişehir, Kütahya, Uşak, Ağrı, Çorum.

ÜÇÜNCÜ DERECE DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

EN AZ RİSKLİ DEPREM BÖLGESİNDE OLAN İLLER

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.

Fotoğraflar: DHA

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar