Begüm Erdoğan

Begüm Erdoğan

Koş Pippa daha Veronica olacaksın!

Bu hafta Neflix’te en çok izlenen içerik olarak karşımıza çıkan “A Good girl's guide to murder” hakkında konuşmamız gerek. Çünkü tüm tatlılığına ve keyifli izlencesine rağmen bu dizide rahatsız edici bir durum var. O da ana karakteri Pippa’nın yazılış biçimi. Pippa, bir tür “güncel Veronica Mars” olarak yazılmaya çalışılmışsa da ne yazık ki Veronica’nın pabuçlarını dolduramıyor.

A Good girl's guide to murder, 2024- (Netflix)

Lise çağında genç bir kadın olan Andie’nin (India Lillie Davies) kaybolmasının üstünden beş yıl geçer. Bu karanlık olay yaşandığında ufak bir kız olan ana karakterimiz Pippa, lise bitirme projesi için bu soğumuş gizeme ışık tutmaya karar verir. Holly Jackson imzalı aynı isimli kitaptan uyarlanan dizinin kahramanı Pip (Emma Myers) bu iş için ilginç bir kahraman, çünkü oldukça naif biri. Hatta dizi adını da buradan alıyor. Kitabını okuyanlarsa diziye isyan etmiş durumda ancak bu hisleri paylaşmak için kesinlikle kitapları okumanız gerekmiyor.

Bir cinayeti çözmek isteyen bu tatlı kızın, katilin peşine düştüğü durumda en önemli silahının iyi bir pratik ve analitik zeka olmasını beklersiniz, değil mi? Pip’te bunlar olduğunu anlatıyor dizi bize ve bunu göstermek yerine “rastlantılar” ve olaylarda kestirmelere giderek çözdürüyorlar ona Andi Bell’in gizemini. Aynı zamanda dizinin akış hızında da bir problem var gibi. Tüm sezon olaylar tam sindirilmeden akıyor. Dolayısıyla “güncel Veronica Mars” olamıyor Pippa. Hem de potansiyeli oldukça yüksek olmasına rağmen.

Veronica Mars (2004-2019) Amazon Video Prime

Bu dizi, “A good girl’s guide to murder” gibi bir dizinin önceli sayılabilir. İlk olarak bir lise öğrencisiyken tanıştığımız Veronica Mars (Kristen Bell), çok zeki bir genç kadın olması yanında, okulda olmadığı zamanlarda özel dedektiflik yapar. Kendisi de bir özel dedektif olan babasının kanatları altında, her bölümde okulu ve çevresindeki gizemleri çözer. Bir taraftan da arka planda üzerinde uğraştığı önemli bir dosya vardır, bir arkadaşının ölümü.

Veronica Mars, ilk olarak 2004 senesinde başladı ve 2007’ye kadar 3 sezon çıkartıldı. Döneminde oldukça yoğun ilgi topladı, geç kızlar için yazılmış bir kahraman gibiydi. Böylece gençlerin kalbinde özel yer edindi. Dizi o kadar seviliyordu ki sonrasında çok harika olmayan ama karakterleri yeniden görme fırsatı veren 2014 tarihli bir film bile çıkartıldı. Sonrasında hala seveninin çok olmasından faydalanarak 2019’da dördüncü ve son bir sezonla kadro yeniden toplandı. Gayet başarılı bir sezon olmasına rağmen beşinci bir sezon gelmedi. Onun bıraktığı yeri dolduracak bir diziyi ise hala bekliyor sevenleri.

Şu anda okumakta olduğunuz köşenin yazarı bendenizin, bu gazeteye yazdığım ilk yazımda "iyi yazılmış kadınlar"dan bahsetmiştim. Bana izlemesi büyük keyif veren "Murder at the end of the world"ün Darby'si ve "Blue Eye Samurai"ın Mizu'sunu konuşmuştuk. Takdir edersiniz ki üç boyutlu, derinlikle kurgulanmış kadın karakterler görmek insanı çok mutlu eden bir durum. Ancak bunu yapabilmek için karakterlerin hikayelerinde aşmaya çalıştıkları problemlerin yeterince önemli ve zor hissettirilmesi gerekir. Böylece izleyenler sonrasında nasıl diğer tarafa başarıyla geçtiklerini görerek onları tanır. Bu Veronica Mars’ı izlerken başarıyla uygulanan bir prensipti ve Veronica’ya sarılmak istiyordunuz. Oysa Pippa için durum böyle değil ve üzerinde ne kadar uğraşılmış olsa da, üzülerek içinden bir Veronica çıkamadığını görüyoruz.

Gizemimi çöz, beni eğlendir, Platformlarda eğlenceli gizem filmleri

Platformlarda izleyebileceğiniz bu yapımlar, hem sizi tuhaflıklarıyla ya da direkt olarak mizahıyla güldürmeyi başaracak hem de içerdikleri gizemle merak duygunuzu kabartacak. İlginizi çekebildim mi?

  1. Küçük bir rica, A simple Favor 2018 (Blutv ve Appletv üzerinden kiralanabilir)

Bir online blog sahibi olan Stephanie’nin (Anna Kendrick), gizemli ve çekici bir kadın olan Emily’le (Blake Lively) arkadaş olmasını ve sonrasında Emily ortadan kaybolduğunda bu kayboluşu araştırmasını konu alıyor. Stephanie tam bir “Anna Kendrick personası”. Tatlı kedili çoraplar giydiğini hayal edebildiğimiz, biraz sosyal olarak tuhaf ama tatlı ve zeki bir kadın. Oysa Emily, şık, havalı ve gizem dolu. İkisinin “arkadaşlığı” da ister istemez biraz dengesiz ve ilginç olabiliyor. Yönetmen koltuğunda Paul Feig oturuyor ve kendisi “Bridesmaids” “The spy” “The heat” gibi başarılı komedi filmlerinin de yönetmeni. Dolayısıyla komedi alanında rüştünü ispatlamış bir yönetmenin, aynı isimli kitaba dayandırdığı filmi izlemek harika bir fırsat.

  1. Oyun Gecesi, Game night 2018 (Appletv üzerinden satın alınabilir)

Bazı insanlar kutu oyunlarını çok sever ve oldukça hırslı olabilirler ya, işte filmin ana karakterleri olan Annie (Rachel McAdams) ve Max (Jason Bateman) tam böyle bir çift. Hatta bu onları bir araya getiren temel unsur bile diyebiliriz. O sebeple bir arkadaşları “oyunu gerçek dünyaya taşıyan” bir oyun oynamalarını teklif ettiğinde, kesinlikle “hayır” demelerini bekleyemeyiz. Ancak oyun başlar ve işler kısa sürede kızışır. McAdams ve Bateman’ın oyunculukları birbirini tamamlar ve beraber süper bir ekip olurlarken, ortaya güzel bir komedi çıkmış.

  1. İyi adamlar, Nice guys 2016 (TV+ ve Appletv üzerinden kiralanabilir)

Sert bir adam olan Jackson Healy (Russell Crowe) ve başına komik olaylar gelmesine alışmış özel dedektif Holland March (Ryan Gosling) birlikte kayıp bir genç kızı bulmak için çalışırlar. Ryan Gosling ve Russell Crowe, harika bir dinamikle ortaya çıkıyorlar. Yönetmen koltuğundaysa “Kiss kiss bang bang” in yönetmeni olarak tanıyabileceğiniz Shane Black var. Shane Black hakkında ilginç bir bilgi, kendisi aslında yönetmen koltuğuna kariyerinin çok sonralarında oturmuş bir senarist. Dolayısıyla, aksiyon film geçmişi kabarık, yazarlık arka planlı bir yönetmenin işini izlemek size büyük bir keyif verecek.

  1. Büyük Budapeşte Oteli, The Grand Budapest Hotel 2014 (Disney+ ve appletv üzerinden kiralanabilir)

Bu filmi bu listede bulmayı beklemeyebilirsiniz tabii ki ama Büyük Budapeşte’de olanlarla aslında tam da bu listeye yakışır bir iş olduğunu anlıyorsunuz. Wes Anderson imzalı film, eğlendiren ve bir taraftan da merakı yükselten güzel bir yapım. Zaten Anderson’ı severdik ama bu filmle uluslararası başarısı perçinlenmiş ve ününe ün katmış oldu. Dünyaca ilgi gören ve oldukça sevilen filmin konusu şöyle: Büyük Budapeşte Oteli, otelin efsanevi konsiyerji Gustave H.'nin (Ralph Fiennes), zengin bir müşterisinin ölümü sonrası onu öldürmekle suçlanması üzerine gelişen olayları konu alıyor. Gustave, çırağı Zero (Tony Revolori) ile birlikte hem suçsuzluğunu kanıtlamak hem de mirası korumak için tehlikeli, renkli ve bolca maceralı bir yolculuğa çıkmak zorunda kalıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Begüm Erdoğan Arşivi