Alaaddin Dinçer
Çocuklar Öğretmenleri, Öğretmenler Atanmayı Bekliyor!
MEB Personel adlı internet haber sitesinde yer alan habere göre, “Öğretmen atama kadro sayısı en merak edilen konular arasında. Bundan başka branş kontenjanları da ciddi merak konusu. Hangi branş ne kadar alacak? 2023 KPSS puanıyla branşların kontenjanı ne olacak? Yapay zeka branş kontenjan tahmini yaptı. İşte ayrıntılar. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, en çok ihtiyaç olan branşları sınıf öğretmenliği, özel eğitim ve yabancı dil olarak sıralamıştı.
Branş kontenjanları konusunda bir tahmin de yapay zekâdan geldi. Son 20 yılın atama sayıları ve oranları, güncellenen öğretim programları, ders saatleri, zorunlu ve seçmeli dersler bu tahmini yaparken yapay zeka tarafından baz alındı.”
Yapay zekanın yapmış olduğu branş tahminine bakıldığında, toplamda 49 bin 422 öğretmen açığı tespit edilmiş durumda. Binin üzerinde öğretmen ihtiyacı olan branşlar şöyle sıralanmakta; beden eğitimi, DKAB, fen bilimleri, ilköğretim matematik, İngilizce, okul öncesi, özel eğitim, matematik, rehberlik, ilkokul sınıf, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlikleri.
Sonuç olarak, çocukların öğretmen, öğretmenlerin atamayı beklememesi için bu atama döneminde en az 50 bin öğretmen ataması yapılmalıdır. Ataması yapılmayan öğretmen sayısı her geçen yıl eklenen yeni mezunlarla birlikte hızla artmakta. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde elinde öğretmenlik yapabilir belgesi/diploması olan ataması yapılmayan öğretmen sayısının 1 milyonu bulması söz konusu olacak. Ve öğretmen yetiştiren kurumlar yeni kayıt sayılarını ihtiyaç duyulan alanlar üzerinden yeniden planlayıp azaltmak yerine artırmaya devam etmekte. Emekli olma sayılarında emekli olunduğunda aylıklarda yaşanan düşüş nedeniyle azalma olduğu/olacağı anlaşılıyor.
Tüm bu nedenlerle öğretmen yetiştirme programlarında yeni bir planlamaya gidilmesi kaçınılmaz görünmekte. İş yoğunluğu yüksek olan bazı branşlarda yeni bir norm kadro ve istihdam planlaması yapılması gerekmekte. Ayrıca ataması yapılmayan öğretmenlerin kamuya ve özel sektöre bağlı farklı işyerlerinde yetişkinlere yönelik psiko sosyal alanlarda sertifikalandırılarak değerlendirilmeli, bunun için ihtiyaç duyulacak yasal düzenleme zaman kaybetmeden yapılmalıdır.